Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Film o Mici Trofrtaljki oduševio posjetitelje

12.08.2011. 22:00
Film o Mici Trofrtaljki oduševio posjetitelje


Nakon vremenskih nepogoda i jake bure zbog kojih su filmovi u festivalskim kinima Velika i Mala Paklenica odgođeni, četvrtak je donio proljepšanje i ponovne projekcije u najljepšim svjetskim kinima, a brojna publika imala je priliku uživati gledajući filmove o Mici Trofrtaljki, White Stripesima i druge. Najviše pohvala otišlo je srpskom redatelju Milanu Nikodijeviću, autoru filma o legendarnoj trash folk heroini balkanskih “kafana” tijekom 70-ih, koji je objasnio da Mica sve puno pozdravlja, no ona ide na put samo ako se istoga dana može vratiti kući, jer mora spavati u svojem krevetu.
 Film “Mica i okolne priče” na SPFF-u gledatelji su proglasili jednim od najduhovitijih, ali istovremeno i najtužnijih.
– Trebalo je dosta nagovarati Micu na film, no kad se krenulo sa snimanjem, sve je bilo gotovo u tri dana. Iskustvo koje je stekla snimajući sa Srđanom Dragojevićem “Lepa sela lepo gore” uvelike se osjetilo i na našem setu, jer se Mica pokazala pravom profesionalkom, ispričao nam je Zoran Debeljak, direktor fotografije i jedan od producenata filma.
Milica Ostojić ili umjetnički Mica Trofrtaljka, koja taj nadimak nosi otkad je prvi puta odjenula mini suknju dužine “tri frtalja” iznad koljena, svoju je popularnost izgradila pjevajući pjesme lascivnih stihova. Kritičari su guštali proglašavajući je šundom najgore vrste, a ona nije posustajala pjevajući pjesme u kojima su riječi sa slovom K imale kraljevski tretman poput “Predem vunu i kučinu”, “Drž’ se ćeri čvrstog kursa”, “Nije kupcu verovati”. Stihovi poput “Uteraj mi, uteraj kola u garažu” postali su dežurna zafrkancija na SPFF-u, a film “Mica i okolne priče” miljenik publike, kazali su nam organizatori festivala.
Ništa manje simpatija nije zaradio i “Penny for your song” redateljice Valentine Klasić o zagrebačkim “Kraljevima ulice”. Brz, dinamičan, topao, šarmatan film o Paji i Hadžiju koji su nakon 20 godina svirke na Dolcu zasvirali i na pozornici Eurosonga, ali i vratili živost na zagrebačke ulice festivalom “Cest is d best” publika je nagradila ogromnim pljeskom. Sasvim drukčiji pristup imao je američki redatelj Emmet Malloy u filmu “White Stripes – Under great white northern light”. Koncertni film, podvučen crvenom, bijelom i crnom bojom, pokazuje zašto su Jack i Meg postali kultni dvojac.
2. SPFF završio je u petak projekcijom filma “Orkestar” redatelja Pjera Žalice u kinu Velika Paklenica, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika SPFF-a u festivalskom centru Guvno i koncert Zorana Predina.