– Naša poljoprivredna proizvodnja nije velika, ali imamo mogućnost da svu našu robu plasiramo kroz turizam, kaže načelnik Općine Sali Zoran Morović koji na Žmanskom jezeru na tri tisuće metara četvornih sadi pomidor, papriku, kukumare, kapulu i sada u centru Žmana turisti mogu kupiti načelnikovo voće i povrće
U Europi je trend jesti zdravu, na ekološki način proizvedenu hranu. Ljudi brinu o svom zdravlju i spremni su platiti više nego za hranu proizvedenu na industrijski način.
Talijanka kod Žampera
– Probala sam ekološko maslinovo ulje obitelji Žampera i oduševljena sam. Sada kupujem i sir, a kupit ću i kozje mlijeko, jer ga moja kćer voli više od kravljeg, kaže Marina Galimberti, Talijanka koja živi u Parizu, a ljetuje na Dugom otoku u Žmanu. Nju smo zatekli u moderno opremljenoj sirani u kojoj Katica i Nikica Žampera proizvode svoj sir, a imaju i posebno odijeljenu prostoriju za prodaju svojih proizvoda.
Žampere osim što prodaju maslinovo ulje i kozji sir na kućnom pragu prodaju i voće i povrće. Oni svojim primjerom pokazuju kako je moguće živjeti od poljoprivrede na otoku.
Rade dan i noć
– Prodaja ide dobro. Zadovoljni smo. Sve naše proizvode prodamo i to najvećim dijelom ovdje na otoku, na kući i to uglavnom turistima. Oni su zadovoljni i cijenom i kvalitetom, kaže Nikica Žampera.
Na papiru djeluje lagano i lijepo. Žampere obrađuju svoj vrt i kasnije im dolaze turisti kaže Marina Galimberti koji su oduševljeni ponuđenom kvalitetom i spremni platiti za nju. Ipak, težak je to kruh koji iziskuje ogromne napore i žrtvu cijele obitelji.
– Radimo dan i noć. Dižemo se prije pet ujutro, do devet smo uz koze, a zatim kući prodajemo. Usred dana malo zaspemo, a tada djeca uskaču i prodaju. Nije lako, ali mi smo to izabrali i drago nam je zbog toga.
Štandovi agronoma Milića
Mogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda na kućnim vratima iskoristio je i agronom Danijel Milić koji ima svoje štandove u Salima u okviru trgovačkog obrta Janko. I on kaže kako su mjesec dana u srcu sezone najbolji za prodaju. Preko njega kao posrednika i voće i povrće iz Ravnih kotara dolazi do otoka i turista. On sam proizvodi pomidor, maslinovo ulje, krumpir, smokve, ima vinograd.
– U kolovozu ide odlično, ima puno ljudi, dođu Talijani. Proizvodnja na Dugom otoku mora biti limitirana na jednu ili dvije kulture, sve drugo je preskupo. Kada bi imali petnaest – dvadeset artikala bilo bi neisplativo. Svaku kulturu treba posebno saditi, pružati joj poseban tretman, a to traži previše radnog vremena i drugih troškova, ocjenjuje Milić.
Povrtnjak na Žmanskom jezeru
Poljoprivredom se bavi i načelnik Općine Sali Zoran Morović. Morović je inače iz Žmana, uzor u poljoprivredi mu je obitelj Žampera. Na Žmanskom jezeru podigao u povrtnjaku na tri tisuće metara četvornih, sadi pomidor, papriku, kukumare, kapulu i sada u centru Žmana turisti mogu kupiti načelnikovo voće i povrće. Kao načelnik aktivno razmišlja o razvoju poljoprivrede na otoku.
– Odlučio sam se baviti poljoprivredom kako bih sudjelovao u obogaćivanju naše turističke ponude. Ljudima koji dođu na otok interesantno je da probaju nešto što je proizvedeno ovdje. Naša poljoprivredna proizvodnja nije velika, ali imamo mogućnost da svu našu robu plasiramo kroz turizam, kaže načelnik Morović i dodaje:
– Općina Sali najviše potiče razvoj maslinarstva jer maslinovo ulje ide najbolje. Osim što sufinanciramo sadnice masline, sufinanciramo i nabavu cjepova vinove loze. Maslinarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede i proizvodimo kvalitetno ulje. Proizvodnjom povrća uglavnom se bave Žmanci jer imaju pristup do vode. Općina nastoji obnoviti poljske putove. Vrijeme tovara je prošlo i ljudima treba omogućiti da dođu do svojih parcela.
Kako obnoviti puteve?
Nažalost, naš problem je što je većina zemljišta u privatnom vlasništvu pa ne možemo koristiti sredstva iz IPARD Programa za obnovu putova jer Europa traži da sve bude jedan kroz jedan na Općini.
Izvoz na kućnom pragu na Dugom otoku samo jedan vid kako poljoprivrednici mogu direktno zaraditi od turizma. Prostora za razvoj još ima. Tko, primjerice, ne bi platio vožnju kaićem na Žmansko jezeru, kasnije organiziranu berbu grožđa koje ranije dozrijeva i zatim sjeo na stol i pojeo domaće srdele iz našeg mora, natopljene domaćim uljem i zalivene domaćim vinom. Slične mogućnosti nude se i u Ravnim kotarima. Na cestama ima štandova gdje se prodaje domaće voće i povrće, ali to je samo mali dio mogućnosti. Europski seljaci odavno puštaju turiste i svoje voćnjake koji su više nego voljni platit taj gušt da uberu voće za svoju obitelj.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
KRAĐE
LOPOVI ‘HARAJU’ ZADROM: Ukraden građevinski alat, monitor računala…
Crna Kronika
KRAĐA
KRAO PO JAZINAMA: Maloljetnik dva puta provaljivao u kozmetički salon, jednom u trgovinu…
Zadar
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
Petković otkrio zašto nikada neće zaigrati za Hajduk: ‘Oca su tražili novac da zaigram’
Zadar
KINO ZONA
‘Tko bi rekao – Fantazije umreženog svijeta’ u Kino Zoni
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU