Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako se prakljačom tukao biljac

12.08.2011. 22:00
Kako se prakljačom tukao biljac


U organizaciji Udruge Posedarje moje održana je etno izložba “Ruke moje babe”. U crkvici Uznesenja Blažene Djevice Marije izloženi su primjerci starih predmeta koji su se koristili prije stotinjak i više godina, a neki od njih zadržali su se u posedarskim domovima do danas, kaže predsjednica udruge Mirjana Šimurina.
– Ovo nam je treća ovoljetna izložba, prva je bila “Kako su živili naši stari”, druga “Svadbeni običaji u Posedarju”, a ovom posljednjom htjeli smo pokazati gostima i našim mladima kako su njihove bake i djedovi živjeli, kako su se uz pjesmu družili i radili poslove poput gargašanja vune, stupanja biljca, krpanja mreže, predenja vune, vrtanja dagnji.
Nakon pjevanja nekoliko starih, domaćih pjesama posedarskog kraja desetak baka krenulo je prema mulu kako bi prikazale stare običaje. Među njima je prednjačila vitalna Marijana Juričić, posedarska “katica za sve”, od folklora, pjevanja, do darivanja krvi dok je još mogla. Pokazala je kako se prije u moru prao biljac (teški pokrivač ili tepih), a u trenutku kad su je turisti zamolili da pozira fotoaparatima odnijelo ga je more. Marijana je bez problema skinula maramu i u cijeloj odori staroj nekoliko desetljeća zaplivala s prakljačom do biljca i nastavila tući po njemu, što je izazvalo buru oduševljenja prisutnih.
I ostale bakice zaslužuju da ih se spomene imenom: Katica Sjauš, Ana Modrić, Kata Novaković, Kata Bertović, Marija Novaković, Milka Brkić, Slavka Šarić, Ika Pevalović i Tonka Demo, ako smo neku izostavili neka nam oprosti.
Predsjednica udruge Mirjana Šimurina pozvala je sve mještane i goste na završnu feštu ovog ljeta koja će se u organizaciji ove udruge održati u nedjelju na obali.
– Pokazat ćemo kako se kuhalo davno prije, u prvom redu naše nadaleko poznate dagnje, ali i riba s gradela, najavila je Šimurina.