Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lokomotiva projurila Stanovima

12.08.2011. 22:00
Lokomotiva projurila Stanovima


Iako se Dalibor Zebić, trener Zadra, nakon utakmice u  jednom trenutku požalio i na  nedostatak sreće, iako je Zadar doista dvaput pogodio okvir gola, i to kod 0:0 (vratnica  Santinija) i 0:1 (greda Gerca), iako je Lokomotiva postigla tri gola u posljednje  četiri minute, odnosno u sudačkoj nadoknadi, bio je to  sve samo ne nesretan poraz  Zadra. Štoviše, samo je nespretnost gostiju u završnom  udarcu spasila Zadar od još  težeg poraza (koliko god to  čudno zvučalo nakon 0:3) u  utakmici 4. kola Prve HNL  koju su obje momčadi  dočekale sa sedam bodova.  Nesreća, koje se Zebić dotaknuo, bile su jedine dvije  kakve-takve akcije njegove  momčadi tijekom cijele utakmice. Sve ostalo bila je silna  premoć gostiju koji su se, izuzev prvih nekoliko minuta,  ponašali kao da su oni zapravo domaćini na Stanovima. Toliko pogrešaka u predaji lopte od Zadrana dugo  nismo vidjeli, a kao pravo  umijeće izgledala bi dva precizna dodavanja domaćih.  Kako se Zadar ponašao na  terenu mogao je samo izgubiti  utakmicu, a to se na kraju i  dogodilo.
Igrač manje
Od prve minute lako je bilo  uočiti veliki prostor koji su  Zadrani ostavljali Zagrepčanima između zadnje linije i veznog reda. Na prethodnim utakmicama Dalibor  Zebić je posložio momčad sa  dva zadnja vezna i jednim napadačem, no zbog izostanka  Mateja Jonjića ta se koncepcija za Lokomotivu promijenila. Lokomotiva je stalno  prijetila brzom transformacijom iz obrane u napad s čime  su igrači Dalibora Zebića  imali dosta poteškoća.
Domaći su pokušali preseliti igru na polovicu protivnika, ali pravi pritisak, karakterističan za neke ranije  domaće utakmice, Zadar nije  ostvario. Zato su “žuti” nastavili prijetiti udarcima iz  daljine i nije slutilo na dobro.  Dojam s tribina je bio kao da  je Zadar stalno imao najmanje jednog igrača manje jer je  protivnik lako dolazio do  20-30 metara od gola Ježine.  Zadar je potpuno klonuo u  sredini terena gdje su Begonja, Surać i Mršić bili neprimjetni, a Gerc, koji je igrao u  napadu, kad je i dobio lopte s  kojima je mogao krenuti naprijed, u pravilu bi usporio  akciju.
– Nije postojao vezni red,  teško smo disali cijelu utakmicu. Iako možemo nagađati  što bi bilo da je Santini pogodio za 1:0, činjenica je da  smo kažnjeni za anemičnu  igru koju smo pokazali. Nakon svega nitko, osim navijača, ne zaslužuje prolaznu  ocjenu – priznao je Zebić i  tako potvrdio ono što smo  zapravo svi vidjeli.
Peko okrunio premoć
Zadar je teško živio i u drugom poluvremenu. Posebno  kritična bila je desna strana  obrane po kojoj su “lokosi”  prolazili kako su htjeli. Zadrani su bili odgurani daleko  od protivničkog gola, Zebićevi igrači pokušavali su  odigrati nešto na kontre, ali u  subotu nije bilo ni igre, ni  prilika, dakako ni golova domaće momčadi. Bio je to neprepoznatljivo skroman Zadar koji je morao platiti cijenu  tako loše igre. Peko je pogodio  ono što su njegovi suigrači  prethodno promašivali. Dojam je da taj pogodak nikoga  nije iznenadio. Štoviše, kako  su se stvari odvijale kao da je  tako i moralo završiti.
– U Zadar smo došli nadigravati se jer se na Stanovima jedino tako i može igrati.  Na kraju smo za našu igru  nagrađeni s tri gola i uvjerljivom pobjedom – zaključio  je Marijo Tot, trener Lokomotive.


ZADAR – LOKOMOTIVA 0:3


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.500. Sudac: Bruno Marić  (Daruvar) 6,5. Pomoćnici: Fegeš (Nedelišće) i Lončar (Virovitica).  Strijelci: 0:1 Peko (86′), 0:2 Antolić (90′), 0:3 Boras (90’+2′). Žuti  kartoni: Begonja, Gerc (Zadar), Brozović (Lokomotiva).
ZADAR: Ježina 5,5, Con 5, Jerbić 5 (od 51′ Sarić 5), Bilen  5,5, Maruna 5, Surać 5, Mršić 5, Begonja 5 (od 46′ Banović  5), Vasilj 5 (od 65′ Ivančić 5), Santini 5,5, Gerc 5. Trener:  Dalibor Zebić.
LOKOMOTIVA: Mitrović 6,5, Samateh 6,5, Mesarić 6,5,  Komorski 6, Pivarić 6, Brozović 6, Poljak 6, Škvorc 6,5 (od 67′  Šćrbec 6,5), Antolić 6,5, Peko 7 (od 88′ Boras -), Bule 6,5 (od  81′ Jurić -). Trener: Marijo Tot.




Golovi


0:1 (86′) – Bila je to jedna od mnogobrojnih pogrešaka domaćih koji su  izgubili loptu na vrhu šesnaesterca. Peki se tako otvorio brisani prostor  prema Ježini. Mogao je Peko mirno pogledati gdje stoji zadarski vratar. To  je i učinio te je odmjerenim udarcem po sredini pogodio mrežu.
0:2 (90′) – Nakon tri pokušaja gostiju koji su se poigravali pred Ježinom  Antolić je iz blizine poslao loptu u praznu mrežu.
0:3 (92′) – Boras se nakon ubacivanja Šćerbeca našao sam pred  Ježinom i glavom lako pogodio za potpunu zadarsku katastrofu.


Mršiću Trofej Zadarskog lista “Hrvoje Ćustić”


Prije početka utakmice Domagoj Ćustić, brat Hrvoja Ćustića, uručio je Antoniju Mršiću Trofej Zadarskog lista “Hrvoje Ćustić” za najboljeg igrača momčadi sa Stanova u prošloj sezoni. Mršiću je na priznanju čestitao i potpisnik ovih redaka. Trofej Zadarskog lista dodjeluje se od 2001. godine, a od 2008. godine nosi ime Dvanaestog anđela sa zadarskih Stanova, kako je Hrvoja nazvao Romeo Santini, zadarski kantautor, otac prvotimca Ivana. I Romeo je u istoj godini kad i Hrvoje napustio zemaljsku domovinu.


Solidan posjet


Tornadova prošlotjedna akcija kojom su se građani animirali za dolazak na utakmicu Zadra i Lokomotive nije napunila stadion, ali je posjet bio solidan. Tako su se i nakon početka utakmice ispod istočne tribine još uvijek prodavale ulaznice, a zainteresiranih kupaca nije nedostajalo. Tornado je transparentom na početku utakmice podsjetio Dalibora Zebića na 1998. godinu kada je današnji trener bio standardni stoper zadarskog prvoligaša.