Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobjedničko bijelo Frane Skoblara

12.08.2011. 22:00
Pobjedničko bijelo  Frane Skoblara


Pred berbu sam bio na jednom seminaru i tamo sam uvidio da su naši stari imali potpuno pogrešnu tehnologiju. Treba se okrenuti novim tehnologijama i novim znanjima za proizvodnju kvalitetnog vina, kaže Frane Milivoj Skoblar


Otac Frane Milivoja  Skoblara imao je nekad 15 tisuća panjeva  loze. Bilo je to zlatno doba  privlačkog vinogradarstva i   vinarstva. Frane Milivoj nastavio je očevu tradiciju, i on  proizvodi vino, ali količine  loze koje posjeduje tek su  sjena nekadašnjeg blaga.  Skoblar danas ima 1.200  čokota loze na oko 2.500 metara četvornih. Bilo bi i više  kaže, ali nema zemlje, puno  je braće, a zemlje malo. Njegova ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu nagrađena je protekloga vikenda na drugoj po redu Fešti  vina, vinarstva i vinogradarstva u organizaciji Udruge  vinara, vinogradara i  maslinara “Privlaka” gdje je Frane osvojio prvu nagradu u  kategoriji bijelih vina.
Nije za prodaju
– Vinarstvo nam je u tradiciji, ćaća je imao 15 tisuća  panjeva, a ja sam nastavio i  već dvadesetak godina sadim lozu i proizvodim vino.  Nije za prodaju jer, nažalost, nemam dovoljno zemlje  da se počnem ozbiljnije baviti time. Inače sam ribar, ali  sretan sam zbog ove nagrade jer znači da se rad isplati.  Dobra je ova manifestacija i  treba više takvih da  Privlaka  opet postane mjesto vinogradara, kaže Frane koji tvrdi da je za nagradu zaslužan  i jedan seminar koji je odslušao kod Nikoline Paleke  prije prošle berbe, a na kojem je upućen u korisne nove tehnologije:
– Pred berbu sam bio na  jednom seminaru i tamo  sam uvidio da su naši stari  imali potpuno pogrešnu  tehnologiju. Treba se okrenuti novim tehnologijama i  novim znanjima za proizvodnju kvalitetnog vina.
U prošloj berbi Skoblar je  na svojih 1.200 čokota imao  oko tri tone kilograma  grožđa, a ove godine ne  očekuje ništa manje. Suša  koja je pogodila sve poljoprivredne grane, pa tako i  vinogradare, prema Frani  nije naškodila privlačkim  vinogradima. Naime,  možda je manje poznato da  se Privlaka prvi put spominje u pisanim dokumentima  1296. godine upravo kao vinogradarsko mjesto, a ako  je vjerovati nagrađenom vinaru za to je najzaslužniji  upravo sabun kojeg u  Privlaci ima u izobilju.
– Suša nama ništa ne škodi jer je loza zasađena u  pjeskovitom tlu. Pijesak gore bude suh, ali u donjim  slojevima on uvijek zadržava vlagu, pojašnjava  Skoblar.
Vinu uz ribu
Sorte koje on uzgaja su  maraština, pošip, nešto debita i vrbničke žlahtine. Frane kaže kako se, prema njegovu iskustvu, na privlačkom tlu najbolje drži  upravo žlahtina.
Po zanimanju ribar, Frane  često izbiva na moru radeći  teški posao težaka. Njegov  san je bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom. Kada  dođe s mora rad u vinogradu ga opušta, no zbog  nedostatka zemlje vino  proizvodi samo za sebe i  prijatelje, a nešto grožđa i  proda, ali samo rođacima.
– Vrlo rado bih se bavio  vinarstvom, ali nema kruha  od toga, vino zato proizvodim za sebe. Sigurno ću  se nastaviti baviti radom u  vinogradu i okušati se u još  kojem natjecanju, ovo mi je  bilo prvo i sretan sam da je  moje vino prepoznato, kaže  Skoblar. A vlastito vino najradije pije uz ribu koju ulovi.
Frane je uvjeren kako privlačka vina, ovisno o sorti  koja se sadi, mogu konkurirati najboljim hrvatskim i  svjetskim vinima, a Privlaka  na dobrim vinima može temeljiti još jednu granu u  svojoj bogatoj turističkoj  ponudi.
– Vino je u trendu, ne samo kod nas, nego i u svijetu  i to treba iskoristiti. Ipak,  vino jest najbolje piće, zaključuje  Skoblar.


Vinare i vinogradare Privlake čeka puno posla




U Stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu, koje je proglasilo pobjednike druge Fešte vina, vinarstva i vinogradarstva, sjedili su:  poznata zadarska enologinja dipl. ing. agronomije Nikolina Paleka na  mjestu  predsjednice te stručnjaci Ivan Šimičević, Marin Pavlović i  Željko Pavlović. Paleka je istaknula kako je Privlaka nekada bila  vinogradarski kraj, te iako danas nema tradiciju bavljenja ovom  granom poljoprivrede pokrenuta manifestacija za svaku je pohvalu.  Na upit mogu li Privlačka vina jednoga dana postati važna okosnica  turizma tog kraja i konkurirati velikim hrvatskim vinima Paleka kaže:
– Teško je odgovoriti na to pitanje. Treba uzeti u obzir da Privlaka  nije  vinogradarski kraj. Drago mi je da je pokrenuta jedna ovakva  manifestacija i u odnosu na prošlu godinu vidljiv je veliki pomak, ali  prostora za poboljšanja ima i vinare i vinogradare Privlake čeka još  puno  posla.