Pred berbu sam bio na jednom seminaru i tamo sam uvidio da su naši stari imali potpuno pogrešnu tehnologiju. Treba se okrenuti novim tehnologijama i novim znanjima za proizvodnju kvalitetnog vina, kaže Frane Milivoj Skoblar
Otac Frane Milivoja Skoblara imao je nekad 15 tisuća panjeva loze. Bilo je to zlatno doba privlačkog vinogradarstva i vinarstva. Frane Milivoj nastavio je očevu tradiciju, i on proizvodi vino, ali količine loze koje posjeduje tek su sjena nekadašnjeg blaga. Skoblar danas ima 1.200 čokota loze na oko 2.500 metara četvornih. Bilo bi i više kaže, ali nema zemlje, puno je braće, a zemlje malo. Njegova ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu nagrađena je protekloga vikenda na drugoj po redu Fešti vina, vinarstva i vinogradarstva u organizaciji Udruge vinara, vinogradara i maslinara “Privlaka” gdje je Frane osvojio prvu nagradu u kategoriji bijelih vina.
Nije za prodaju
– Vinarstvo nam je u tradiciji, ćaća je imao 15 tisuća panjeva, a ja sam nastavio i već dvadesetak godina sadim lozu i proizvodim vino. Nije za prodaju jer, nažalost, nemam dovoljno zemlje da se počnem ozbiljnije baviti time. Inače sam ribar, ali sretan sam zbog ove nagrade jer znači da se rad isplati. Dobra je ova manifestacija i treba više takvih da Privlaka opet postane mjesto vinogradara, kaže Frane koji tvrdi da je za nagradu zaslužan i jedan seminar koji je odslušao kod Nikoline Paleke prije prošle berbe, a na kojem je upućen u korisne nove tehnologije:
– Pred berbu sam bio na jednom seminaru i tamo sam uvidio da su naši stari imali potpuno pogrešnu tehnologiju. Treba se okrenuti novim tehnologijama i novim znanjima za proizvodnju kvalitetnog vina.
U prošloj berbi Skoblar je na svojih 1.200 čokota imao oko tri tone kilograma grožđa, a ove godine ne očekuje ništa manje. Suša koja je pogodila sve poljoprivredne grane, pa tako i vinogradare, prema Frani nije naškodila privlačkim vinogradima. Naime, možda je manje poznato da se Privlaka prvi put spominje u pisanim dokumentima 1296. godine upravo kao vinogradarsko mjesto, a ako je vjerovati nagrađenom vinaru za to je najzaslužniji upravo sabun kojeg u Privlaci ima u izobilju.
– Suša nama ništa ne škodi jer je loza zasađena u pjeskovitom tlu. Pijesak gore bude suh, ali u donjim slojevima on uvijek zadržava vlagu, pojašnjava Skoblar.
Vinu uz ribu
Sorte koje on uzgaja su maraština, pošip, nešto debita i vrbničke žlahtine. Frane kaže kako se, prema njegovu iskustvu, na privlačkom tlu najbolje drži upravo žlahtina.
Po zanimanju ribar, Frane često izbiva na moru radeći teški posao težaka. Njegov san je bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom. Kada dođe s mora rad u vinogradu ga opušta, no zbog nedostatka zemlje vino proizvodi samo za sebe i prijatelje, a nešto grožđa i proda, ali samo rođacima.
– Vrlo rado bih se bavio vinarstvom, ali nema kruha od toga, vino zato proizvodim za sebe. Sigurno ću se nastaviti baviti radom u vinogradu i okušati se u još kojem natjecanju, ovo mi je bilo prvo i sretan sam da je moje vino prepoznato, kaže Skoblar. A vlastito vino najradije pije uz ribu koju ulovi.
Frane je uvjeren kako privlačka vina, ovisno o sorti koja se sadi, mogu konkurirati najboljim hrvatskim i svjetskim vinima, a Privlaka na dobrim vinima može temeljiti još jednu granu u svojoj bogatoj turističkoj ponudi.
– Vino je u trendu, ne samo kod nas, nego i u svijetu i to treba iskoristiti. Ipak, vino jest najbolje piće, zaključuje Skoblar.
Vinare i vinogradare Privlake čeka puno posla
U Stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu, koje je proglasilo pobjednike druge Fešte vina, vinarstva i vinogradarstva, sjedili su: poznata zadarska enologinja dipl. ing. agronomije Nikolina Paleka na mjestu predsjednice te stručnjaci Ivan Šimičević, Marin Pavlović i Željko Pavlović. Paleka je istaknula kako je Privlaka nekada bila vinogradarski kraj, te iako danas nema tradiciju bavljenja ovom granom poljoprivrede pokrenuta manifestacija za svaku je pohvalu. Na upit mogu li Privlačka vina jednoga dana postati važna okosnica turizma tog kraja i konkurirati velikim hrvatskim vinima Paleka kaže:
– Teško je odgovoriti na to pitanje. Treba uzeti u obzir da Privlaka nije vinogradarski kraj. Drago mi je da je pokrenuta jedna ovakva manifestacija i u odnosu na prošlu godinu vidljiv je veliki pomak, ali prostora za poboljšanja ima i vinare i vinogradare Privlake čeka još puno posla.
najnovije
najčitanije
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Hrvatska
MOST-OVAC
Raspudić: Ustavni sud je parapolitičko tijelo, treba ga ukinuti
Zadar
PROJEKT
Na Narodnom trgu predstavljen projekt ‘Jedimo zdravo’
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
Budimir: Oporavljam se kako bih se vratio jači na teren
Ostali sportovi
CROATIA RALLY
Širi se luda snimka s WRC-a u Hrvatskoj: “Vau, koliko ste puta svi ovo prevrtjeli?”
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU