Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Traže natrag darovane puteve

12.08.2011. 22:00
Traže natrag  darovane puteve


Pozvali smo nadležna tijela da izmjere puteve koje smo mi morali izdvojiti iz naših parcela i darovati Općini Pašman. Tražimo da se putevi vrate u privatno vlasništvo, jer smo svaki komad zemlje platili. Nitko ne može zakonom poništiti što smo mi platili i u što smo uložili, kazuje Srbić


Članovi  Udruge Gladuša most nedavno su održali sastanak  koji je izgledao, kako je rekla  predsjednica Vlatka Srbić,  kao da su okupljeni rogovi u  vreći.
– Razgovarali smo o  ključnim problemima koji  muče stanovnike ovog dijela  otoka Pašmana. No, postavljala su se pitanja koja nisu  bila vezana za predloženu  temu. Sastanku je nazočio  veliki broj članova, no došli  su oni koji to nisu te su  minirali naš sastanak, kazuje Srbić.
Na početku su pročitani  zaključci sa zadnjeg sastanka i sve ono što nije realizirano. Najviše polemika je  uzrokovala činjenica da su  neki vlasnici nekretnina u  Gladuši dobili građevinske  dozvole, a UPU još nije gotov.
– Pozvali smo nadležna tijela da izmjere puteve koje  smo mi morali izdvojiti iz  naših parcela i darovati  Općini Pašman. Tražimo da  se putevi vrate u privatno  vlasništvo, jer smo svaki komad zemlje platili. Nitko ne  može zakonom poništiti što  smo mi platili i u što smo  uložili, kazuje Srbić dodajući da su stanovnici uložili  100 tisuća kuna za elektrifikaciju ovog dijela otoka,  za javnu rasvjetu, izgradnju  trgovine. Samo za priključak  na električni vod, koji su  opet članovi udruge platili  za postavljanje, svaki je objekt trebao platiti 4 tisuće  maraka, a isti taj iznos Elektra je trebala vratiti svima  koji su uplatiti traženi iznos.
– Odgovor koji smo dobili  od Elektre je da su oni sve  napravili i financirali, a ne  mi, dodaje Srbić.
Nadalje na sastanku se  raspravljalo o kolektoru i  ispustu koji zagađuje more.  Nedavno su četiri cisterne  ispraznile u more sadržaj,  tako da je po moru plivala  smrdljiva pjena i izmet. 
Pitanje neredovitog odvoza smeća našlo se, također,  među ključnijim pitanjima  sastanka.
– Poskupile su nam usluge  odvoza smeća. Stanovnici  Gladuše ne žive ovdje po  cijelu godinu nego samo dva  do tri mjeseca, a odvoz  smeća moramo plaćati cijelu  godinu, kaže Srbić.