Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kovačka ulica odjekivala hitovima s gramofonskih ploča

Autor: Valentina Mlađen

12.08.2012. 22:00
Kovačka ulica odjekivala  hitovima s gramofonskih ploča

Foto: Vladimir IVANOV



Iako DJ na zadarskim ulicama u jeku ljetne turističke sezone nije ništa novo, DJ na gramofonu ipak je prizor kakav se ne viđa često. U sklopu projekta “Dolina Vinila” koji organizira udruga Šigureca u suradnji s kafićem Zodiac čitava je Kovačka ulica u subotu navečer odjekivala starim dobrim hitovima s gramofonskih ploča koje su se nekad prodavale u tisućama pa i milijunima primjeraka. DJ je bio slikar, kipar i kolekcionar Ljubomir Ivanov koji je goste Zodiaca, ali i brojne prolaznike i slušače proveo kroz kolekciju svojih najdražih ploča.
– Cilj nam je oživjeti zadarski Varoš i nekadašnju “Dolinu ćupova” kako se cijela ova ulica i potez zvao gdje je bila birtija do birtije. Ideja nam je bila vratiti se toj staroj dobroj glazbi kroz gramofonske ploče te nam je cilj svake subote pronaći ljude koji imaju kolekcije ploča da ih izvuku iz prašine i napraviti šušur nekadašnjeg vremena, kazao je Vedran Stošić Miočić Gumeni iz Šigurece.
Ljubomir Ivanov posjeduje kolekciju od oko četiri tisuće ploča, pa i više, kako sam priznaje već odavno ne broji. U njegovoj kolekciji nalaze se gotovo svi klasici ikad izišli, sve dalmatinske pjesme, hrvatski rock’n’roll i brojni drugi izvođači. U sklopu projekta Dolina Vinila u subotu je Ivanov puštao klasike iz razdoblja od ’62. do ’82. godine, a tu i tamo i poneki hit iz nekog drugog razdoblja. Vrijedna kolekcija za koju i sam autor priznaje da ne zna koliko vrijedi slušačima je u subotu, osobito onima koji se vremena u kojem su pjesme i nastale sjećaju, vrijedila neprocjenjivo.