Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prašinu na hipodromu dizala 22 konja iz sedam zemalja

Autor: Ante Vidović

12.08.2012. 22:00
Prašinu na hipodromu dizala 22 konja iz sedam zemalja

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Prašinu su podigli i Rade Bobanović zajedno s načelnikom Općine Stankovci Željkom Baradićem koji su naglasili potrebu daljnjeg razvoja hipodroma i prostora oko njega


Iza dobrih konja prašina se diže, a u subotu su na hipodromu Ravni kotari u Polači bila čak dvadest i dva dobra konja iz sedam zemalja koji su u četiri utrke podigli dosta prašine na 15. jubilarnim međunardonim galopskim utrkama. Prašinu su podigli i Rade Bobanović zajedno s načelnikom Općine Stankovci Željkom Baradićem koji su naglasili potrebu daljnjeg razvoja hipodroma i prostora oko njega. Pravo za to su im dali gledatelji, njih nekoliko stotina od kojih su bili brojni domaći i strani gosti pristigli iz Biograda na Moru. Oni su svojim brojem još jednom promovirali ravnokotarske utrke konja u jedinstven turistički događaj u tom prostoru koji vrijedi posjetiti.
Međunarodne galopske utrke organiziraju Hrvatski galopski savez i Konjički galopski klub “Oluja 95” u spomen na oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju Oluja.
– Budućnost utrka i ovog prostora vidim i prepoznajem, ali u njenom ostvarivanju ne mogu i ne želim biti sam. Ovo sve što smo do sad imali, imali smo na način da su radili volonteri i pomagali prijatelji iz Hrvatske i svijeta. Oni nas eto podržavaju da se ovo dogodi dok se nekome ne otvore oči. Mi smo ovdje poduzetništvo koje promiče, a može itekako biti profitno. Da bi tako bilo treba se uključiti šira zajednica – jedinica lokalne samouprave, Županije pa i dio ministarstava. Javni sektor treba stvoriti preduvjete investitorima za ulaganja. Lokalna samouprava trebala bi napraviti projekt eko-etno naselja. Zajedno s tim ova staza činila bi jedan vrhunski proizvod. To upravo pokazujem zadnjih petnaest godina uz sve peripetije i podmetanja nekih. Moram im kazati da ako su pobijedili, pobijedili su sami sebe i jedno dobro djelo, kaže direktor natjecanja i idejni začetnik utrka Rade Bobanović.
Radinu viziju podržava i struka koja hipodrom koristi za treniranje konja i rado dolazi na utrke. I ovu subotu su komentirali kako Polača ima bogomdane uvjete za trening trkaćih konja, razvoj konjičkog sporta i turizma. Potencijal koji se ovdje nalazi je ogroman, a računica jednostavna. Na sto konja koji bi tamo zimi trenirali, dolazi najmanje sto ljudi koje treba negdje smjestiti. Konji trebaju zob i mrkvu, od čega bi imali koristi poljoprivrednici. Može se osnovati škola jahanja, a samo dodatan plus je što je turističko središte poput Biograda udaljeno svega 12 kilometara. Dovoljna su neznatna ulaganja da se privuče bogata klijentela. Dok se to ne dogodi ostaju utrke koje su se pozicionirale kao jedan od važnijih turističkih događaja na prostoru Ravnih kotara u turističkoj sezoni.


Nijemci dominirali utrkom




U prvoj galopskoj utrci na 1.300 metara pobijedio je konj Nazim iz Njemačke s džokejom Aleksandrom Šašićem, u drugoj na 1.800 metara Rio Bono iz Irske s džokejom Robertom Šarom, a u trećoj na 2.200 metara Freshman iz Njemačke s džokejom Stanislavom Georgievim. U kasačkoj utrci na 1.800 metara pobijedio je konj Rona vlasnika i džokeja Mateja Petrovića.