Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Struka misli jedno, Općina radi drugo

Autor: Ante Vidović

12.08.2012. 22:00
Struka misli jedno, Općina radi drugo

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za Sakarun se preporučuje minimalni broj sadržaja – svlačionice, ležaljke i suncobrani, te ekološki zahod, dok Općina Sali izdaje koncesiju za prodavanje krafni i djelatnost masaže
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije organizirala je jučer na Božavi prvu od tri radionice koje će se održati u sklopu projekta izrade desetogodišnjeg plana upravljanja značajnim krajobrazom “Sjeverozapadni dio Dugog otoka”. Radionicom je lokalno stanovništvo dobilo priliku sudjelovati u projektu i ukazalo struci na glavne probleme koji se prvenstveno odnose na nered na plaži Sakarun – nepoštivanje zabrane sidrenja brodova, ispuštanja otpadnih vode u more s istih, prevelik broj bova, nepropisno parkiranje automobila uz putove i na plaži. Izrada dokumenta očekuje se za godinu dana i financira se sredstvima Javne ustanove i iz francuskog fonda MedPAN.
Ogorčeni na bivšu vlast
Stanovnici sjeverozapadnog dijela Dugog otoka ozbiljno su pristupili cijelom projektu i uključili su se aktivno u njega. Još uvijek su im u svježem pamćenju ekološke pogreške općinskog vodstva u prošlom sazivu. Ono se najviše proziva za izazivanje erozije obale na plaži Lopata zbog korištenja žala s nje za nasipanje Sakaruna, zbog “nasilnog” čišćenja posidonije s plaže Sakarun buldožerima te zatrpavanje tamošnje lokve. Planom upravljanja ove i druge neprimjerene aktivnosti ostale bi u prošlosti.
– Želimo donijeti kvalitetan dokument iz koje će biti razvidni ciljevi i aktivnosti kojima se oni ostvaruju. Naš interes je sačuvati ovaj zaštićeni krajobraz i na održivi način dopustiti ljudima da ga konzumiraju, rekao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Mirko Đinđić, koji se ispričao vlasnicima privatnog zemljišta zbog neadekvatnog odlaganja otpada na njihovim parcelama od strane Javne ustanove i obećao uklanjanje istog.
Ekološki treba biti čak i zahod
U sklopu rasprave donesena je vizija zaštićenog područja kojom se budućnost ovog djela Dugog otoka vidi u jedinstvenom spoju brižljivo očuvanog prirodnog i kultiviranog područja u kojem lokalno stanovništvo i posjetitelji ispunjavaju svoje potrebe. Konzultant na projektu i djelatnik NP Kornati Vladislav Mihelčić iznio je preporuke struke za upravljanje plažom Sakarun.
Prema njima Sakarun je iznimno vrijedan rekreacijski resurs. Riječ je o ruralnoj plaži na koju se preporučuje minimalni broj sadržaja – svlačionice, ležaljke i suncobrani, te ekološki zahod umjesto postojećeg mobilnog (kemijskog). Mišljenje struke prva ne uvažava Općina Sali koja je dala koncesije za prodavanje krafni i djelatnost masaže. Zbog toga struka preporuča da se cijela uvala stavi pod koncesiju Javne ustanove kako bi se zaštitila prirodna vrijednost i maksimalno uvažavao princip održivog razvoja.


Fešta važnija od radionice


Jučerašnjoj radionici nije prisustvovao nitko iz Općine Sali bez obzira što su na vrijeme obaviješteni o njenom održavanju. Ravnatelj Đinđić nije želio komentirati njihovo nepojavljivanje na događaju kojemu je glavni cilj upravo bio okupiti predstavnike zainteresirane javnosti i uključiti ih u raspravu. Time su i aktualni općinari dobili minus od lokalnog stanovništva koje komentiraju da je onima iz Općíne važnije feštati na Saljskim užancama nego brinuti se o zaštiti prirode.