Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Troškovi plaćeni, predstava nije odigrana

Autor: Valentina Mlađen

12.08.2012. 22:00
Troškovi plaćeni, predstava nije odigrana

Foto: Adam VIDAS



U 21.45 ulaze u salu organizatori festivala i obavještavaju nas, kako će oprema doći za pola sata. Zatražena oprema stigla je oko 22 sata, no pola sata poslije ispostavilo se, kako ta oprema, koja je bila uzrok kašnjenja predstave i bez koje se ne može odigrati predstava – ne radi. To su stvarni razlozi otkazivanja predstave 7. kolovoza na festivalu Zadarsnova – Sašo Jurcer


U nedjelju je završio 16. Zadar snova, no ove  godine umjesto da se razgovora o odigranim predstavama priča se o predstavi “Medejin krik”, najavljenoj na posebnoj konferenciji za medije, a potom otkazanoj čak dva  dana za redom.
Kada je publika prvoga dana došla na  predstavu “Medejin krik” u  produkciji Inner World Theatre Maribor i koprodukciji  Zadra snova, Ex Ponta Ljubljana, Slovenskog narodnog  gledališča Maribor (Slovenija) i Festivala Teuta Kotor  (Crna Gora) nisu mogli ni  slutiti kakva ih zavrzlama  čeka. Prva obavijest, nakon  nekog vremena, glasila je kako postoje problemi s “tehničkim detaljem” koji se otklanjaju, a ljubitelji kazališta  odlučili su strpljivo sačekati  predstavu koja je 2007. godine krenula iz Zadra da bi se  nakon putovanja po svjetskim festivalima vratila u Zadar u novom ruhu.
I dok su  nakon više od sat vremena  najuporniji posjetitelji već  počeli pokazivati nervozu,  slušajući nešto što je zvučalo  kao tonska proba iza zatvorenih vrata Donata, organizatori su publiku obavijestili  kako je “tehnički detalj” riješen, ali se predstava sada  neće održati zbog umora glumice. Umjesto toga javnost je  obaviještena o novom terminu predstave, idućeg dana u  21 sat. Sutradan, međutim,  kako su posjetitelji dolazili s  kartom jedan po jedan tako  im je rečeno kako predstava  ipak neće biti odigrana bez  ikakvog dodatnog objašnjenja.
Loša organizacija i  neprofesionalizam  organizatora?
No, prema reagiranju redatelja predstave Saše Jurcera koje je poslao na adresu  našeg lista na navode organizatora da je predstava otkazana zbog umora glumice  koji su objavljeni u našoj novini, pozadina priče nešto je  drugačija.
– Želimo ispraviti netočne  navode koji imaju značaj dezinformacije i vode čak do, za  nas uvredljivih navoda, koji  se tiču razloga otkaza predstave “Medejin krik” na festivalu Zadarsnova, koja je  trebala biti izvedena 7. kolovoza u 21.30 u Crkvi Sv.  Donata u Zadru. Želimo  opovrgnuti netočnu i neistinitu tvrdnju, da je predstava bila otkazana zbog umora  glumice. Ova tvrdnja ne samo, da nije istinita nego je  lažna i klevetnička, kaže Jurcer ističući kako je zapravo  svemu kriva loša organizacija i neprofesionalizam organizatora.
– Za termin najavljene izvedbe predstave u 21.30, u  Sv. Donatu nisu se održavale  probe, nego se čekalo na “tehnički detalj”, koji su trebali  dostaviti producenti festivala  već u 16 sati popodne. U  21.45 ulaze u salu organizatori festivala i obavještavaju nas, kako će oprema  doći za pola sata. Zatražena  oprema stigla je oko 22 sata,  no pola sata poslije ispostavilo se, kako ta oprema,  koja je bila uzrok kašnjenja  predstave i bez koje se ne  može odigrati predstava – ne  radi. To su stvarni razlozi otkazivanja predstave 7. kolovoza na festivalu Zadarsnova  i mislim da čitatelji mogu lako zaključiti, tko je i iz kakvih  razloga imao interesa, da  vuče za nos publiku sat vremena i ostavlja je u neugodnom i neizvjesnom čekanju  i tko je na kraju želio prikriti  stvarne razloge ovog događaja, koji leže u lošoj koordinaciji i organizaciji festivala. Da se uz to služi i laži,  uvredljivim navodima i prebacivanjem krivnje na nekog  drugog, duboko je sraman i  potpuno neprofesionalan  čin. Izaći pred publiku s takvom neuvjerljivom i glupom  izjavom, da se predstava otkazuje zbog umora glumice,  govori sve o  “mladoj ženskoj  osobi”  koja je to izmislila,  kaže Jurcer aludiravši na djelatnicu festivala koja je publiku obavijestila o otkazivanju predstave naglasivši  kako mu se u 20 godina karijere nikad nije dogodilo da  otkaže predstavu, a kamoli  zbog umora glumice.
Gluhi telefon
Predstava se nije održala ni  sutradan jer je, kako je naglasio Jurcer učinjena nepopravljiva šteta zbog čeka je  festival u potpunosti izgubio  njihovo povjerenje. Ujedno  predstava koja je započela u  koprodukciji sa Zadrom snova i koja je ime zadarskog  festivala pronijela po različitim festivalima diljem  svijeta nastavit će se, čini se,  bez Zadra snova.
– Predstava je takvog tipa  da u svakom gradu u kojem  igra razvijamo stvari pa je  tako do sad već nastalo pet  različitih verzija s različitim  koproducentima. Naša navika je bila da ostavljamo i imena starih koproducenata, a  sad mi je teško reći što će biti,  no sigurno je kako će ovaj  incident utjecati na našu  odluku. Potpuno smo izgubili povjerenje u organizatora, a osobito zbog publike  koja je na tako ružan način  povučena za nos, zaključio je  Jurcer.
Organizatori Zadra snova  nisu željeli detaljnije komentirati prvi dan organizacije  festivala, istaknuvši kako su  imali najbolju volju i kako je  termin predstave za sutra  dan prebačen i na inicijativu  samog redatelja.
– Organizacija festivala Zadar snova je poduzela sve da  se program Medejin krik  održi nakon što je uslijed tehničkih problema, a na prijedlog producenta, premješten u naredni dan. Motivi i  razlozi zašto predstava nije  odigrana sutradan, unatoč ne  postojanju nikakvih prepreka njenom održavanju, ni nama nisu razjašnjeni utoliko  ih nisam u mogućnosti komentirati, odgovara Samanta  Stepčić, koordinatorica festivala. Dok jedni tvrde kako  se Jurcer nije pojavio na probi u 16 sati slijedećg dana za  kada je termin prebačen, on  sam kaže kako ga slijedećeg  dana do 16 sati nitko nije  kontaktirao te da je povjerenje nepovratno izgubljeno.
Ipak upit je li predstava, koja nije odigrana plaćena redatelj nije želio komentirati.  Iz Zadra snova saznajemo  kako su za prezentaciju festivalske koprodukcije u Zadru podmireni svi organizacijski i produkcijski troškovi  kako su dogovoreni, a koliki  su ti troškovi ipak nam nisu  željeli točno otkriti.