Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vodonosac Zrmanja danas plovi na otoke!

Autor: Siniša Klarica

12.08.2012. 22:00
Vodonosac Zrmanja danas plovi na otoke!

Foto: Ante VIDOVIĆ



Vodonosac Zrmanja od danas opet dostavlja  vodu za zadarske otoke. Iako još uvijek nije potpisan  aneks ugovora, Zrmanja će  napraviti još tri “ture” u kojima će opskrbiti Mali Iž,  Velu Ravu i Ist te Zapuntel  na Molatu. Dogradonačelnik Darko Kasap kaže da je  Grad Zadar svjesno krenuo  u mali rizik na temelju usmenog dogovora i obećanja  da će se iznaći sredstva za  urednu opskrbu zadarskih  otoka vodom.
– Imamo usmeno obećanje  resornog ministarstva kako  će se sredstva iznaći kroz  rebalans državnog proračuna. Naime, za opskrbu  vodom svih hrvatskih otoka,  predviđeno je 13,5 milijuna  kuna. Do sad je potrošeno  svega 4,5 mil. kuna što pokazuje da ima prostora za  osiguranje kontinuiteta opskrbe vodom čak u okviru  postojećih stavki proračuna.  Istina, ide se na rizik, ali mi  ćemo se i dalje boriti za  podmirenje prošlogodišnjeg  duga i duga od ove godine  koji će dosegnuti 250-300  tisuća kuna, rekao je Darko  Kasap.
Kasap je rekao da vojni vodonosac PT-71 ostaje na  raspolaganju te će s 300-tinjak tona vode, kontinuirano opskrbljivati Silbu koja  ima 4 vodospreme i relativno je ravan otok, pa za punjenje ne trebaju jake pumpe. Zrmanja s svojih 950 tona će opskrbljivati ona  mjesta do kojih pumpe vojnog vodonosca ne mogu dobaciti vodu.
Gradski pročelnik za poljoprivredu i razvoj otoka Ivica  Katić dodaje kako je Ministarstvo regionalnog razvoja  riješilo dugove prema koncesionaru tvrtki Mediteran  2000 u čijem vlasništvu je  vodonosac Zrmanja i to zaključno s lipnjem ove godine.
– Mi smo još u petak poslali  faksom i poštom svu potrebnu dokumentaciju iz koje se  vidi da smo od predviđenih  2,2 milijuna kuna za opskrbu vodom zadarskih otoka,  350.000 kuna isplatili tvrtki  Mediteran 2000 na ime starog duga, a 1.850.000 kuna  vrijednu vodu isporučili korisnicima. U ministarstvu  nam kažu da bi rebalans  državnog proračuna trebao  biti već u rujnu. Mi se nadamo da ćemo krajem rujna  imati potpisan aneks ugovora kojim će se riješiti ova  kriza opskrbe vodom zadarskih otoka, rekao je Katić  dodajući da se moralo ići u  stanoviti rizik jer je ovaj tjedan kritičan u opskrbi vodom žednih zadarskih otoka.