Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Magnet se čeka 259 dana, color dopler vena 143 dana, CT 108 dana…

Autor: Valentina Mlađen

12.08.2013. 22:00
Magnet se čeka 259 dana, color dopler vena 143 dana, CT 108 dana…


Naručuju se pretrage koje u tom trenutku nisu neophodne i onda se na taj način stvara lista čekanja do beskonačnosti. Bez pravoga detaljnog pregleda i provođenja drugih, jeftinijih pretraga odmah se šalje na ove skupe pretrage što dosta opterećuje sustav, kaže Karlo


Na snimanje magnetskom rezonancom, ako se naručite u Općoj bolnici Zadar, čekat ćete 259 dana, odnosno duže od osam mjeseci. Za color dopler vena nogu na red ćete doći za otprilike 143 dana, odnosno pet mjeseci, CT 108 dana, tj. nešto manje od četiri mjeseca, na mamografiju 65 dana…
– Toliko se pacijenata naručuje na te pretrage da aparatura jednostavno to ne može podnijeti. Ako jedna pretraga na magnetu traje od 30 do 60 minuta, dnevno možete napraviti 30-ak pretraga, kaže dr. Robert Karlo, dječji kirurg te odnedavno zamjenik sanacijske upraviteljice OB Zadar Mirjane Mrčela. Karlo kaže kako aparat za magnetsku rezonancu u OB Zadar već sad radi punim kapacitetom, 12 sati dnevno s popodnevnim smjenama koje je uvelo još bivše ravnateljstvo za neke kritičnije pretrage.
– Na žalost s ovakvom aparaturom i brojem liječnika trenutačno ne možemo obrađivati toliki priljev pacijenata, kaže Karlo. Hoće li uspjeti smanjiti listu čekanja, kako sad stvari stoje teško.
– Moguće kad se otvori Poliklinika i kad se uvede još jedan CT aparat i ultrazvuk za doplere, ističe Karlo. Općoj bolnici Zadar gravitira uz Zadarsku županiju, pola Ličko-senjske i dio Šibensko-kninske županije. Iako u Ličko-senjskoj županiji, odnosno Općoj bolnici Gospić u kojoj se na pretragu magnetske rezonance čeka pet mjeseci imaju ovaj uređaj, nema tko očitati nalaze pa pacijenti iz Gospića na očitanje nalaza dolaze u Zadar. Ponekad zadarski pacijenti kako bi kraće čekali odu napraviti pretragu u Gospić pa se sa snimkama vrate svom liječniku. Kako u Gospiću pak nemaju CT aparat njihovi pacijenti tu pretragu, također obavljaju u Zadru.
Na smanjenju lista čekanja na različite načine radi se unatrag nekoliko godina, a najavljeno uvođenje popodnevnih smjena na nekim pretragama u OB Zadar već postoji, no unatoč tome kaže Karlo aparati ne mogu obavljati samo one pretrage za koje ima najviše narudžbi te se uz dopler vena mora raditi i dopler dojki, abdomena i sl. Ipak ničiji život nije ugrožen. Pacijenti koji su hitni dolaze u hitnu ambulantu i pretraga se radi istog trena, drugi način je i primanje pacijenta u bolnicu na hitne pretrage, a ako liječnik procijeni da je potrebno usmeno se dogovori da se pretraga odradi u međuterminu između dva naručena pacijenta.
Puno pozitivnija slika je na operacijskom stolu jer se u OB Zadar na operaciju najduže čeka 30-ak dana, a hitne operacije idu odmah. U popodnevnoj smjeni operacije rade samo dežurne službe koje rješavaju hitne slučajeve. Zbog opterećenog i malog broja anesteziologa, ali i dosta kratke liste, za sada se neće uvoditi popodnevne smjene za operacije.
Čeka se, međutim, na pregled specijalista i to najduže za kardiologa, dječjeg kardiologa, oftamologa i vaskularnog kirurga. Te liste pokušat će se rješavati projektom funkcionalnog spajanja regionalnih bolnica u kojem se zadarska bolnica našla u društvu OB Knin, KBC-a Split, OB Šibenik i OB Dubrovnik.
– Na liste čekanja koje su najveće kod nas, primjerice za dječjeg kardiologa doći ćemo u situaciju da ćemo tražiti da nam iz KBC-a Split dođe pomoći dječji kardiolog i odradi nam dio pregleda te na taj način smanji pritisak na trenutačno jedinoga dječjeg kardiologa kojeg imamo. Tako bi nam recimo mogao doći okulist iz Šibenika, a zadarski liječnici išli bi u ispomoć drugdje, primjerice neurokirurg može otići na ispomoć u Šibenik koji nema neurokirurga, kaže Karlo.