Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crkva niknula uz Gospinu stopu (FOTOGALERIJA)

Autor:

12.09.2009. 22:00
Crkva niknula uz Gospinu stopu (FOTOGALERIJA)

Foto: Adam VIDAS



– Žene su nekada išle bose u zavjet, a hodočasnika je mnogo i dan danas. Cijelo mjesto s velikom radošću štuje Gospu, posebno 10. svibnja kada je velika fešta, blagdan Gospe Loretske, kaže mještanka Banja Mladenka Kraljev
Na vrhu brda Bokolje na otoku Pašmanu, odakle se pruža pogled na Kornate i susjedne otoke, podignuta je zavjetna crkvica posvećena Gospi Loretskoj.
Otkako je sagrađena, 1935. godine, brojni su vjernici koji hodočaste, kako je mještani Banja još nazivaju – Gospi Bokoljskoj, uspinjući se od “Gospinih vrata” u podnožju, brdskom stazom na kojoj su označene postaje križnoga puta, sve do Gospine crkve na vrhu brda.
Gradnja crkvice započela je velikim marom, trudom i voljom mještana, a po zamisli don Ante Peroša. Prema priči od starine, njemu se u snu ukazala Gospa i zato se zavjetovao napraviti Majci Božjoj kapelicu na brdu Bokolje. Mjesto gradnje, kazuju nam mještani, određeno je prema stopi u blizini početka križnoga puta, koja se zove Gospina stopa, a pronašli su je ribari i pastiri hodajući brdom.
– Žene su nekada išle bose u zavjet, a hodočasnika je mnogo i dan danas. Cijelo mjesto s velikom radošću štuje Gospu, posebno 10. svibnja kada je velika fešta, blagdan Gospe Loretske, kaže mještanka Banja Mladenka Kraljev. A kao što zajedno sudjeluju u slavlju, tako su se gotovo svi mještani ove subote okupili i u završnim radovima na obnovi ove pašmanske crkvice.
Tijekom cijeloga ljeta trajale su naime, pripreme i radovi. I domaći i turisti vrijedno su na brdo iz ruke u ruku prenosili materijal, vodu, mješalicu. Donacijom firme Bramac u subotu su prenijeli i zadnje kupe za dovršenje krova.
– Pozvali smo ljude da dođu i da se odazovu. Na moru bi se navečer okupljali, planirali potom što ćemo raditi idući dan. Cijelo ljeto pomalo smo nosili materijal, a zadnji mjesec intenzivno, kaže Romano Kraljev, jedan od glavnih pokretača obnove, koja je, uz volju i trud mještana u velikoj mjeri omogućena i brojnim zavjetnim darovima koje su ostavljali hodočasnici.
Kao i proteklih mjeseci i ovoga puta radovima su se svi su se rado odazvali. Svi su željeli dati svoj doprinos, čak i stanovnici drugih, okolnih mjesta, ali i brojni turisti koji na otoku ljetuju.
– Ovo su sve započeli naši djedovi i roditelji, koji su sa mora na glavi nosili pune sićeve, pa možemo sada i mi, kažu mještani, prenoseći opeku za zamjenu krovišta, a nesebičnu spremnost na zajednički rad istaknule su i Snježana Kraljev, te Jagoda Blagdanić.
– Svi smo složni i čim je neka akcija uvijek se svi odazovu. Malo nas ima, oko 150 mještana, ali kada se nešto radi uvijek smo za akciju, jer ovo nam svima puno znači.
Dotrajale grede skinute su, obnovljena su nastala oštećenja, a preostalo je i uređenje okoliša.
– Lani smo postavili postaje križnoga puta, koje je radio majstor Đenko Blagdan uz pomoć Mate Bašića. Nakon dovršenja krova crkvice još nas čeka i uređenje okoliša, što ćemo izvesti strogo u kamenu, pojašnjava Romano Kraljev.
Nakon što su na vrh prenesene i posljednje opeke oglasila su se zvona, a potom su, uz osvježenje pićem i domaćom pogačom, mještani priredili i druženje uz zajedničko slavlje.


Vraćena zvona i Gospin kip


U crkvici se nalazi Gospin kip, kojega je također prema priči, don Ante Peroš, dobivši za njega novce od Šibenske biskupije, dovezao iz Italije svojim brodom Gusar-Banj. Do završetka izgradnje kapelice kip Majke Božje bio je čuvan u franjevačkom samostanu na Školjiću, otočiću nasuprot Preku. Nakon dovršenja prenesen je u kapelicu, tijekom rata mještani su ga sklonili, a kasnije je ponovno vraćen. I stara zvona crkvice 1944. godine bila su skinuta i prenesena u župnu crkvu Sv. Kuzme i Damjana u Banj, a potom preko pedeset godina kasnije, opet vraćena na izvorno mjesto.