Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mladi mogu mijenjati svijet

Autor: Valentina Mlađen

12.09.2009. 22:00
Mladi mogu mijenjati svijet

Foto: Sebastian GOVORČIN



Učenici su trebali sami osmisliti različite projekte kojima bi mogli doprinijeti svojoj zajednici, a oni su mogli biti od potpuno jednostavnih pa do osnivanja škole jahanja za djecu s posebnim potrebama
“Swot analiza i izgradnja tima” naziv je radionice koja se održala u prostorijama Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Boriku. Radionicu je organizirao Europski dom Slavonski Brod, koji će kroz pet dana osim radionica organizirati i niz seminara s ciljem prezentacije Europe i raznih europskih programa putem kojih će učenici i profesori moći nadopuniti, obogatiti te unaprijediti svoju dosadašnju edukaciju i rad.
Priprema za seminare bila je i radionica koju je posjetilo tridesetak učenika zadarskih srednjih škola, a predavanja su držale pedagoginje iz Slavonskog Broda Biserka Halavanja i Mirjana Onkijević. Osim njih radionicu su pratile i mlade volonterke Europskog doma iz Slavonskog Broda Nina Radičević, Tihana Siser te Maja Katinić.
– Cilj ove radionice je širenje svijesti o pravima mladih i o mladima u lokalnoj zajednici koji bi trebali imati puno veći utjecaj nego što ga sada imaju. Zbog toga je Europski dom počeo s osnivanjem parlamenata mladih. Već postoji dvadesetak parlamenata mladih u Hrvatskoj i uskoro bi se trebao osnovati i parlament mladih u Zadru. Upravo zbog toga imamo ovu radionicu da bi se mladima pokazalo na koji način se tu radi i da smiju pokazati što žele i što trebaju, objasnila je cilj radionice Nina Radičević, volonterka Europskog doma.
Djevojke osvještenije
Na zadarsku radionicu odazvao se priličan broj učenika, no zanimljivo je da su očito politički osvještenije djevojke. Ako se parlament mladih grada Zadra bude osnivao na osnovi onih koji su sudjelovali u radionici, njegovu većinu sačinjavt će ženski spol. Pitali smo jednu od djevojaka koja je sudjelovala na radionici zašto joj je pristupila i što misli o osnivanju parlamenta mladih.
– Na radionicu sam došla na poziv profesorice, a činilo mi se da bi moglo biti zanimljivo pa sam je odlučila posjetiti. Dobro je da se nešto ovoga tipa priprema i u Zadru jer mislim da grad nije dovoljno angažiran što se tiče nas mladih. Ovaj parlament mogao bi biti nešto dobro jer nam daje pravo glasa i zajedničkog rada na projektima s kojima možemo nešto dobro postići pogotovo s obzirom da uvijek imamo dobrih ideja, rekla je učenica Ana.
A kako bi zadarska mladež naučila na koji način će izrađivati različite projekte i koji su to projekti, nakon radionice su ih posjetili sudionici seminara iz Međunarodne mreže Europskih klubova koji su podijelili s mladima svoja iskustva dvadestogodišnjeg rada te razgovarali o mogućnostima uključivanja hrvatskih škola u međunarodne projekte. Također su pogledali rezultate radionica kako bi iskoristili mogućnost da nauče kako zadarske škole i profesori rade.
Osmišljavanje projekata
Projekti koje potiču i podržavaju europski klubovi nisu samo za Europsku Uniju nego i za multikulturalnost, senzibiliziranje javnosti i slično. Učenici koji su sudjelovali na radionici bili su podijeljeni u nekoliko grupa, a cilj je bio da sami osmisle različite projekte kojima bi mogli doprinijeti svojoj zajednici. Projekti koje su mogli osmisliti mogli su biti od potpuno jednostavnih pa do osnivanja škole jahanja za djecu s posebnim potrebama. Na kraju radionice očekivalo ih se potaknuti da sami razmišljaju i uvide na koje načine oni mogu utjecati na vlast u svojoj lokalnoj zajednici.
– Dobro je da se družimo i razmišljamo o tome kako bismo promijenili ono što nam se ne sviđa. Bilo bi dobro da je ovakvih radionica malo više i da surađujemo jedni s drugima, jer međusobnom suradnjom možemo doći do zadovoljavajućih rezultata, zaključila je učenica Damira.


Druženjem unapređivati sebe


Radionica i seminari dio su projekta “Mladi donositelji odluka u lokalnoj zajednici”, koji je dijelom sufinancirala Europska unija, a drugi dio sponzoriraju gradovi pokrovitelji. Jedan od ciljeva ovog projekta jest da se pokaže mladima kako svi u Europi trebaju oslanjati jedni na druge, družiti se i na taj način unaprijeđivati sebe, ali i svoju zajednicu, biti od koristi svojoj zajednici.
U radionicama ovoga tipa koje se provode po cijeloj Hrvatskoj, a sada su došle i do Zadra, sudjeluju mladi viših razreda osnovne škole te srednjoškolci iz razloga što su upravo tada u razdoblju kada bi se trebali razvijati u smjeru da postaju svjesni stvari koje ih okružuju i sami kroje svoju okolinu, a kasnije najčešće u istim radionicama sudjeluju i stariji.