Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Očuvana turanjska tradicija

Autor: Valentina Mlađen

12.09.2009. 22:00
Očuvana turanjska tradicija

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prva “Večer pisme i folklora” u Turnju održala se u subotu u večernjim satima ispred crkve Gospe od Karmela. Manifestacija je održana u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge “Maslina” iz Turnja te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov. Manifestacija je ove godine organizirana u sklopu “Turanjskog lita 2009.”, a organizatori žele da ovo postane još jedno tradicionalno okupljanje folklora, tako da je datum održavanja za ovu manifestaciju već rezerviran za iduću godinu.
– Kao udruga aktivno radimo već 19 godina i ove godine smo odlučili organizirati nešto i u našem mjestu s obzirom da smo KUD koji se najduže održao u Zadarskoj županiji. Želimo da ova manifestacija oživi onako kako je nekad to bila tradicija i da postane tradicija i sada u ova moderna vremena, rekla nam je gospođa Ruža, članica kulturno-umjetničke udruge “Maslina”.
Iako je pozvano osam kudova, na ovu manifestaciju odazvao se samo KUD “Pušće” iz općine Pušće kod Zaprešića. Ipak, domaćini nisu zamjerili onima koji nisu došli jer smatraju da je ovo tek početak i da će svi u godinama koje slijede imati vremena doći u goste u Turanj. Manifestacija je zahvaljujući raznovrsnosti KUD-a “Pušće” bila i više nego bogata. Osim što su doveli svoje tamburaše, ovaj KUD se odlikuje i time da u svom repertoaru obrađuje pjesme i plesove različitih krajeva, slavonskih, međimurskih pa čak i Turnja. Također, od svih krajeva imaju i nošnje pa se činilo kako se tu radi o više nego jednom KUD-u.
Osim dva KUD-a nastupila je i ženska klapa “Karmel” iz Turnja koja je svojom pjesmom uveličala ovaj događaj i oduševila goste. Na kraju su oba KUD-a zaplesala i zapjevala pjesme i plesove Turnja u turanjskim nošnjama.
Iako je manifestacija pokupila manju zainteresiranost drugih kudova to je nadoknadila brojnost publike. Prisutni su ostali oduševljeni bogatstvom repertoara, ali i događajem koji je donio živost u njihovo mjesto i postavio ga u centar događanja. Kako bi ovaj događaj imao potpunu podršku iz prvih redova pratila ga je i direktorica TZ Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja Glavan.