Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Policija traga za piromanima

Autor: Suzana Bandić

12.09.2009. 22:00
Policija traga za piromanima

Foto: Filip BRALA



Vatrogasci su cijelu noć vodili bitku s požarom koji je u petak navečer planuo u mjestu Poljica pokraj Zadra, no na kraju su kuće obranjene i nitko nije ozlijeđen. S obzirom na lokalitet i uvjete, sumnja se kako je i taj požar podmetnut
Nakon niza velikih požara koji su se zaredali tijekom prošlog tjedna te burne noći s petka na subotu, kada su se vatrogasci borili s vatrenom stihijom u mjestu Poljica pokraj Zadra, gdje su vatreni jezičci nošeni jakim vjetrom dosezali visinu čak i do dvadesetak metara i došli nadomak obiteljskih kuća, u nedjelju su konačno mogli malo predahnuti.
Samo tijekom subote u popodnevnim satima gorjelo je na nekoliko lokacija. U 14.30 sati na zadarskom Bokanjcu, između Vodovoda i farme krava “Vigens” gdje su zadarski vatrogasci već intervenirali u prošlu nedjelju, izbio je požar koji je zahvatio hrastovu šumu i nisko raslinje. Samo desetak minuta potom, buknuo je i požar u Privlaci na predjelu Mletak, gdje se vatra u jednom trenutku približila i kućama.
Oba su požara lokalizirana oko 16 sati, no tada su buknuli novi. Oko 16.45 sati izbio je požar kod crkve Sv. Ilije u Kašiću, a nedugo zatim stigla je i dojava o požaru između Babinduba i Sv. Martina u Sukošanu gdje je gorjela borova šuma, a gasili su ga pripadnici DVD Sukošan i Novska te djelatnici JVP Zadar potpomognuti s dva kanadera.
Najopasnije u Poljicima
Nakon prošlotjednog požara koji je buknuo na minski sumnjivom području između Nadina i Škabrnje te došao nadomak obiteljskih kuća, zadarski su vatrogasci branili i kuće u Kruševu i Smokoviću. No, prema mišljenju glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Željka Šoše, požar koji je planuo u mjestu Poljica u petak navečer, najveći je i najteži u Zadarskoj županiji ove sezone.
Tamo je gotovo cijelu noć s vatrenom stihijom borbu vodilo šezdesetak vatrogasaca i još toliko mještana, no jaki vjetar i noćni uvjeti uvelike su im otežavali gašenje. Nešto iza 21 sat situacija je kulminirala. Nošena jakim vjetrom opožarena fronta proširila se na područje od oko dva kilometra, pa se čak činilo kako vatrogasci gube bitku s plamenom nemani koja je gutala sve pred sobom i došla nadomak kuća. Gasitelji su oko ponoć ipak uspjeli obraniti obližnje kuće, a nakon toga je vjetar promijenio smjer pa je vatra krenula prema obližnjem mjestu Vrsi. No, ubrzo je vatra nošena snažnim vjetrom ponovno krenula prema Poljicima, a izbio je i novi požar na svega 300-tinjak metara dalje. Sve vatrogasne snage stoga su bile ponovno prebačene na tu stranu požarišta, međutim, jedno je vatrogasno vozilo ostalo zarobljeno usred požara. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji i trezvenosti zadarskih vatrogasaca, nitko nije ozlijeđen, a spašeno je i vozilo.
Oko tri sata ujutro, a nakon što su vatrogasci požar gasili iz dvorišta obiteljskih kuća do kojih je vatra ponovno tu noć došla, konačno su izborili bitku i vatru stavili pod kontrolu. Izgorjelo je oko 200 hektara hrastove šuma, nešto niskog raslinja te je oštećen jedan dalekovod, no sve su kuće spašene.
S obzirom na lokalitete i uvjete pod kojima su izbijali požari koji su harali na području Zadarske županije tijekom posljednjeg tjedna, opravdano se sumnja kako je većina tih požara podmetnuta.
Sumnja u podmetanje
Takovog je mišljenja i Željko Šoša koji nam je kazao kako je za požar u Poljicima siguran da je podmetnut. Svoje sumnje temelji na činjenici da je novi požar buknuo na udaljenosti od 300-tinjak metara od požarišta na kojem su bili raspoređeni zadarski vatrogasci i mještani Poljica.
– Taj požar je planuo predaleko od prvog požarišta da bi povjerovali kako je prebacilo iskru. Osim toga i preko radio veze smo čuli dojavu da je viđen jedan bijeli kombi i da netko iz njega pali vatru – rekao je Željko Šoša dodavši još pri tom kako ne može vjerovati da nakon svih tragedija netko može takvo što raditi.
I zadarska policija sumnja kako je većina požara u posljednjih tjedan dana namjerno podmetnuta.
Kada je riječ o ovom posljednjem, najvećem i najopasnijem požaru, policajci su pronašli vlasnika “spornog” bijelog kombija te su nam potvrdili kako su dvije osobe priveli na obavijesni razgovor, no da još uvijek protiv nikoga nije podignuta kaznena prijava te da se istraga nastavlja.


Požar u Poličniku je podmetnut?


U subotu navečer oko 19 sati buknuo je požar u Industrijskoj zoni Grabi u mjestu Poličnik gdje se zapalila hrastova šuma. Tamo su vatrogasci odmah po dolasku primijetili da su na samo stotinjak metara razdaljine izbila još tri požara, a ubrzo zatim i još tri nova. Oko 20.15 sati taj su požar uspjeli ugasiti, a samo desetak minuta potom planuo je novi u zaseoku Guše u Zemuniku Gornjem. Tamo je gorilo nisko raslinje u blizini kuća, no srećom, i taj je požar ubrzo lokaliziran.




 


Kažnjen krivac za požar u Privlaci


Zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv 68-godišnjaka iz Privlake pokraj Zadra koji je u subotu izazvao požar neoprezno paleći travu na svojoj njivi u predjelu Mletak. U požaru koji je izazvao izgorjelo je 5.200 metra suhe trave, niskog raslinja i nekoliko voćaka, a vatru su gasili pripadnici DVD-a Privlaka.
Policijskim očevidom utvrđeno je kako je veliki požar, koji je u subotu popodne izbio u ograđenom prostoru Vodovoda na zadarskom predjelu Bokanjac, namjerno izazvan. Zadarska policija utvrdila je da je do požara došlo zbog djelovanja otvorenog plamena ili gorivih dijelova, a drveni električni stup bio je nagoren na dva mjesta. Šteta još nije utvrđena, a događaj je u obradi, doznajemo u PU zadarskoj.