Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svi radnici moraju biti zbrinuti

Autor: Siniša Klarica

12.09.2009. 22:00
Svi radnici moraju biti zbrinuti


Jedina tvrtka koja je bez uvjeta prihvatila preuzimanje svih radnika je Olvin iz Zadra, a sindikat će ustrajati da se preuzme svih 23 radnika, uključujući i tehničko osoblje i čistačice, rekao je Uranija
Sindikalni povjerenik Contusa Marin Kvartuč i pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija održali su na zadarskom autobusnom kolodvoru tiskovnu konferenciju na kojoj su izrazili zadovoljstvo poništenjem natječaja za koncesije na linijama koje je držala nekad ugledna prijevoznička tvrtka Contus. Povjerenstvo za provođenje postupka javnog poziva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poništilo je javni poziv na podnošenje ponuda za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na međužupanijskim linijama Zadar-Zagreb i Zadar-Split. Povjerenstvo je saznalo da prethodni prijevoznik ima još nekolicinu zaposlenika koji izravno ne obavljaju poslove na predmetnim linijama. Izborom najpovoljnijeg ponuditelja takvi zaposlenici ostali bi nezbrinuti.
Kako je objasnio Vedran Uranija, svi su otprije znali da je jedan od uvjeta preuzimanje svih zaposlenika. Nije važno je li to 23 koliko ih ima sada, ili 30, jer je u međuvremenu 7 bivših Contusovih zaposlenika našlo posao.
– Poništenje natječaja omogućava i ostalim tvrtkama koje nisu kompletirale dokumentaciju da to isto učine. Daje se mogućnost i ostalima, koji nisu htjeli preuzeti sve radnike da to i učine u svojim ponudama. Jedina tvrtka koja je bez uvjeta prihvatila preuzimanje svih radnika je Olvin iz Zadra, a sindikat će ustrajati da se preuzme svih 23 radnika, uključujući i tehničko osoblje i čistačice, rekao je Uranija.
Uranija je izjavio da je Sindikat uz radnike koji favoriziraju tvrtku Olvin, ali nije jasno zašto se natječaj poništava, kad je bilo jasno već na prvom sastanku s ministrom Kalmetom da se moraju preuzeti svi radnici. Stoga čudi kako to resorno ministarstvo nije znalo koliko zapravo Contus ima radnika. Radnici ne rade i ne primaju plaću od 15. lipnja, a dug od 2 milijuna kuna na ime neisplaćenih plaća bit će prijavljen u stečajnu masu.
– Bitno je da se novi natječaj provede hitno. Svi se radnici moraju zbrinuti i SSSH neće dozvoliti da se niti jedan radnik izostavi s popisa. Radnici podržavaju tvrtku Olvin, iako ova nije imala kompletiranu dokumentaciju, jer su jedini jamčili da će ne samo preuzeti sve radnike, nego i proširiti svoju djelatnost. Novim natječajem Olvin ima šansu preuzeti radnike Contusa, dodao je Uranija.
Njegove riječi potvrdio je i Marin Kvartuč, a hitan natječaj već će se otvoriti sljedeći tjedan. Kvartuč dodaje da su natjecatelji imali podatak da Contus ima svega devet radnika.