Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Deset godina laparoskopskih operacija na zadarskoj urologiji

12.09.2010. 22:00
Deset godina laparoskopskih operacija na zadarskoj urologiji


Ovakvi zahvati su tehnički teže izvedivi operaterima, ali to nama nije problem, rekao je voditelj Odjela za urologiju u Općoj bolnici Zadar Klaudio Grdović
“Minimalno invazivni zahvati u urologiji” naziv je simpozija koji je tijekom vikenda održan u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu. Simpozij je održan u organizaciji Hrvatskog urološkog društva, Urološkog odjela Opće bolnice Zadar, a njemu su prisustvovali liječnici iz Hrvatske i Slovenije. Paralelno s predavanjima za liječnike održavana su i predavanja za medicinske sestre i tehničare.
Tijekom dva dana održavana su predavanja na temu novi minimalno invazivni postupci i u urologiji, laparoskopske operacije tumora bubrega, uloga i mjesto robota u urologiji, laproskopske operacije kamenaca urotrakta, primjena lasera u liječenju urolitijaze, rad medicinske sestre na urologiji nekad i sada te druga. Za vrijeme izlaganja prenosile su se laproskopske operacije.
– Tema ovog simpozija je laparoskopska kirurgija uroloških organa. Mi na Odjelu urologije OB Zadar te tehnike primjenjujemo već deset godina i svi operativni zahvati vrše se njima. Minimalno invazivni zahvati, ako ćemo ih uspoređivali s otvorenima, vrše se jednako, ali bez otvorenog operativnog zahvata. To za pacijenta predstavlja određeni benefit, postranične štete po organizam su puno manje i pacijenti se lakše i brže oporavljaju nakon operacije. Ovakvi zahvati su tehnički teže izvedivi operaterima, ali to nama nije problem, rekao je voditelj Odjela za urologiju u Općoj bolnici Zadar Klaudio Grdović.
Prisutnima su se obratili gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić.
– Grad Zadar vodi računa o razvoju zdravstva, u prvom redu Opće bolnice Zadar. Grad, iako nije zakonski obveznik, pomaže rad Opće bolnice Zadar prvenstveno za podizanje standarda, nabavu važne opreme i uređaja. Ove godine smo im pomogli sa četiri milijuna kuna, rekao je Vrančić.
– Sveučilište u Zadru i Opća bolnica Zadar imaju veliku suradnju. Prilikom osnivanja Odjela za zdravstvene studije dio znanstvenika iz bolnice prešao je raditi na Sveučilište. Želimo postići napredak zadarske medicine za što vjerujem da ćemo uspjeti u narednim godinama, rekao je Uglešić.