Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Marulićeva Judita na filmskom platnu

12.09.2010. 22:00
Marulićeva Judita na filmskom platnu


Predstava Judita Katarine Livljanić u režiji Sande Hržić doživjela je svoju praizvedbu u zadarskom Donatu prije dvije godine, a sada će na istom mjestu zaživjeti kao videozapis
Najbolja ekipa hrvatskog glazbenog, pa i kazališnog svijeta okupila se u Zadru da bi u Donatu snimili glazbeno-scensko djelo Judita. Redateljska palica dopala je našeg proslavljenog redatelja glazbenih spotova Radislava Jovanova Gonza, kojem je ovo prva ekranizacija književnog djela. Nakon brojnih uspjeha u svijetu glazbe pred njim stoji jedan drugačiji izazov.
– Ne bih rekao da je ovo pretjerano drugačiji projekt od onih na kojima sam već radio. Svaki projekt na kojem radim nosi moj osobni pečat, a drago mi je da su baš taj pečat i tu moju osobnost odabrali da je ukomponiram u ovo djelo. Izazov leži u činjenici da do sada nisam imao priliku raditi s komornom glazbom i samo to je zapravo bitno drugačije, rekao je Gonzo. A u komornu glazbu najbolje se razumije Katarina Livljanić, ugledna muzikologinja i pjevačica, profesorica na pariškoj Sorbonni i umjetnička voditeljica nagrađivanog ansambla za srednjovjekovnu glazbu “Dialogos”, koja je predstavu i osmislila.
Životni projekt
– “Judita” je moj životni projekt, za mene označuje nešto posebno. Ideja za snimanje došla je iz dva razloga, prvo jer ima jako razvijenu režiju za koju je zaslužena Sanda Hržić, a drugo jer ima snažnu vizualnu komponentu. Sama po sebi predstava ima predispozicije da bude izvanredan film, komentirala je Livljanić. Da bi što bolje ostvarili vizualnu komponentu kao i akustiku od velike važnosti bio je odabir prostora. Potrebama snimanja najbolje je odgovarao prostor Sv. Donata uz koji je Katarina Livljanić i sentimentalno vezana. Naime, muzikologinja je u Zadru provela djetinjstvo i prvi put se susrela i zaljubila u srednjovjekovnu glazbu baš na Glazbenim večerima u Sv. Donatu.
– Snimiti Juditu u Donatu s ovom ekipom ostvarenje je sna. Donat je imao veliko značenje za mene, u prošlosti je odredio moju karijeru, a sada će pridonijeti kvaliteti moje izvedbe, rekla je Livljanić. U tome se s Katarinom slaže i Gonzo.
– Uz akustiku Donat je prostor u kojem se može snimati iz više perspektiva, tako da se čini da je snimano u nekoliko različitih prostora. Baš to je ono što smo tražili, rekao je Gonzo.
Donat zatvoren za posjetitelje
Judita će se u Zadru snimati do 16. rujna svakoga dana u trajanju od 14 do 21 sat, a za to vrijeme Donat će biti zatvoren za posjetitelje. Ulogu Judite, pa i sve ostale uloge tumačit će Livljanić, a u izvedbi sudjeluju Albrecht Maurer i Norbert Rodenkirchen, dvojica njemačkih glazbenika koji inače sviraju stare instrumente. Za projekt su odabrani zbog odličnog poznavanja srednjovjekovne glazbe i volje da nauče svirati naše folklorne instrumente lijericu i dvojnice. Važnu ulogu u ostvarenju projekta ima i Sanda Hržić, redateljica predstave, koja je za snimanje predložila Radovina Jovanova Gonza kao redatelja koji bi na snimci mogao prikazati ono što je ona zamislila kada je režirala predstavu.
– Prije svega za mene je bilo važno da vizualno ne odskače od onoga što se događa zvučno, a zvučno da ne odskače od smisla koji je Katarina uplela i dvjema prenjima koje je ukomponirala u predstavu. Činilo mi se da je Gonzo talentiran, živ, pun energije, predan i ima osjećaj za muziku i suradnju. Kad sam ga upoznala odmah sam znala da je on naš čovjek, rekla je Hržić.
Predstava Judita Katarine Livljanić u režiji Sande Hržić doživjela je svoju praizvedbu u zadarskom Donatu prije dvije godine. Sada će na istom mjestu zaživjeti kao videozapis. Zvuci srednjovjekovne glazbe, u izvedbi zadarske Judite na šest dana vratili su Donat u 9. stoljeće kada su njime odzvanjali napjevi biskupa Donata. Ovoga puta Donatom odzvanjaju nešto drugačiji napjevi, Marulićevi u izvedbi vrsne muzikologinje.
– U najvećem dijelu predstave glumim ulogu Judite, a biti Judita je teško. Nije jednostavno skromnoj udovici ubiti velikog vojskovođu. Dosta sam razmišljala o tome što Judita predstavlja meni i kao osobi koja je proživjela rat ovdje. Razmišljala sam tko je taj Holofern, tko bi mi mogao pomoći da ga personificiram i ponekad su mi se u glavi pojavljivala neka imena, imena ljudi koji su bombardirali ovaj grad, otkrila je Livljanić. Njeno sjećanje na nesreću njezinog grada i sugrađana pomoglo je Katarini da zaživi Juditu kao ženu koja je odlučila ugroziti svoj život kako bi spasila svoj grad i narod.
Zahvaljujući inicijativi Hrvatske televizije Hrvatska će uskoro dobiti vrhunsko svevremeno djelo koje, ako je suditi po ljudima koji sudjeluju u projektu, neće razočarati ni najtvrdokornije kritičare. Djelo će se emitirati na Hrvatskoj televiziji za potrebe programa Redakcije ozbiljne glazbe, a zamisao je da projekt zaživi i u DVD izdanju za čiju je distribuciju na međunarodnom tržištu već sada zainteresirana jedna francuska diskografska kuća.


Stranci Juditu vole više nego Hrvati


– Judita je puno više izvođena u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Dubrovačke ljetne igre još uvijek nisu pozvale Juditu. Hrvatsku premijeru imao je Zadar, predstava je igrana i u Splitu u spomen Maruliću, a nedavno smo gostovali u Zagrebu, ali još je puno mjesta na koja nismo pozvani. U Europi i svijetu situacija je potpuno drugačija. U studenom s Juditom putujemo u New York u Lincoln Center, gostovali smo u Parizu, Chichagu i drugim gradovima i mjestima koja primaju samo najbolje izvedbe. Predstava ima titlove, ali ne privlači ih što mogu pratiti riječi nego snaga Judite prikazana kroz predstavu, rekla je Livljanić.