Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Samaržija uvjeren: Zadar ima generaciju za Prvu ligu

12.09.2010. 22:00
Samaržija uvjeren: Zadar ima generaciju za Prvu ligu


Ovu ekipu želim uvesti u Prvu ligu. No to je dugotrajan proces, pretpostavljam da će nam za to trebati četiri do pet godina. Imamo sjajnu generaciju igračica rođenih 1998. – kaže Samaržija
U Mocirama novi početak. Tako je to već godinama, pa i desetljećima u zadarskom ženskom rukometu. Tek što se pojavi generacija koja pokazuje potencijal da u dogledno vrijeme ostavi bitniji trag u seniorskom rukometu, dogodi se – razlaz. Djevojke ili prestanu trenirati, ili upišu studij, ili, što nije tako često, odu u neki drugi klub. Stoga je u bližoj budućnosti, a to znači sljedećih nekoliko sezona, Druga liga maksimum zadarskog ženskog rukometa. Ipak, posljednje tri sezone ostvareni su, istina minimalni, ali ipak rezultatski pomaci. Nešto manje od godinu i pol dana Zadranke trenira Damir Samaržija, mladi profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji je ekipu preuzeo nakon Žarka Jakšića.
– Okosnicu prve ekipe čine igračice rođene 1994. godine i mlađe. Imao četiri koje su starije od 1994., ali ne znam koliko ćemo na njih moći računati. Iva Bokanović i Martina Bilaver su upisale studij, a s obzirom da neće studirati u Zadru, nije realno očekivati njihov znatniji doprinos u prvoj ekipi. U sličnoj situaciji je i Jelena Smoljo, tako da je od onih malo iskusnijih za sada sigurna jedino Marija Katarić. U odnosu na prošlu sezonu ostali smo bez Justine Sojanov i Jelene Pažin – rezimira Samaržija.
Posljednje dvije sezone u klubu su napravili znatan iskorak uključivanjem u natjecanje s mlađim selekcijama, što dugo godina nije bio slučaj budući da je postojala samo seniorska ekipa. Sljedeće sezone osim seniorki u južnoj skupini Prve lige natjecat će se mlađe kadetkinje (1998.) i kadetkinje (1994.). Lani su kadetkinje nastupile i na završnici Prvenstva Hrvatske i bez obzira što su tamo otišle s pozivnicom, a njihovi rezultati nikoga nisu “bacili na leđa”, sam nastup na završnom turniru je zapravo bio uspjeh.
Samaržija kaže da bi uspjeh u Drugoj ligi bila bilo koja pozicija iznad sedmog mjesta, koje su Zadranke zauzele prošle sezone.
– Svake godine želimo napraviti mali korak naprijed. Ako smo lani bili sedmi, sada želimo biti najmanje šesti. Svjesni smo da ne možemo ‘preskakati razrede’ jer imamo mladu ekipu pred koju ne treba stavljati nikakav imperativ.
Kakva je uopće vizija kluba u budućnosti? Spomene li se ponekad u Mocirama nešto više od Druge lige?
– Ja kao trener ovu ekipu želim uvesti u Prvu ligu i to ne skrivam. No to je dugotrajan proces, pretpostavljam da će nam za to trebati četiri do pet godina. Imamo sjajnu generaciju igračica rođenih 1998. Budemo li strpljivi i uspijemo li igračice koje sada imamo sačuvati u ekipi, tada ulazak u Prvu ligu nije neostvariv. Najbolji primjer je Dalmatinka koja je lani bila prvak Druge lige s generacijom igračica rođenih 1992., s kojima će ove sezone igrati u Prvoj ligi.


U 22 kola 18 utakmica


I ove sezone u Drugoj ligi rukometašica – jug igrat će deset ekipa, što će reći da se logičnim činio ždrijeb u kojem bi se u svakom kolu igralo pet utakmica. No ponavlja se lanjska situacija u kojoj će u svakom kolu biti dvije slobodne ekipe, a ostalih osam igrat će ligaško kolo. Takav sustav natjecanja ne samo da je nelogičan, jer liga ima paran broj klubova, nego i ostavlja prostora čak i mogućim malverzacijama. Ako je nakon određivanja ždrijeba neki klub ili više njih odustalo od natjecanja, najrazumnije rješenje je napraviti novi raspored. Tim više što je Zadru svejedno hoće li u 1. kolu igrati, primjerice, u Mocirama protiv Metkovića ili će u goste Sinju. Ovako će na rasporedu biti čak 22 kola, a klubovi će u tom periodu odigrati samo 18 utakmica. Teško shvatljiva odluka.




Škola rukometa


Damir Samaržija i Milan Zekanović voditelji su klupske Škole rukometa koja upisuje igračice rođene 1998./99. i 2000./01. Zainteresirani se mogu javiti na brojeve mobitela 099/724-5984 (Damir) i 098/165-4457 (Milan).


Zadar 2010./11.


Vratarica: Josipa Smoljo, Petra Maruna, Ana Dujmović; lijeva krila: Marija Katarić, Marija Rončević, Nives Opsenica, Andrea Pinčić; lijevi vanjski: Iva Bokanović, Franka Kotlar, Kate Šare, Nives Jurić; srednji vanjski: Martina Bilaver, Tea Zekanović; desni vanjski: Anita Nekić, Matea Maruna, Ana Knežević; desna krila: Marina Dujmović, Iva Dujić; kružni: Matea Hrboka, Anna Babić, Ema Matković.