Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suicidni Sabljak popio tablete nesretnim slučajem?

12.09.2010. 22:00
Suicidni Sabljak popio tablete nesretnim slučajem?


Iako je u više navrata liječen na Odjelu psihijatrije nakon pokušaja suicida rezanjem žila i trovanjem tabletama, te je imao dijagnosticiran kronični PTSP, prvostupanjska komisija pri Uredu državne uprave Zadarske županije smrt hrvatskog branitelja Danijela Sabljaka, koji se u siječnju predozirao benzodijazepinima i alkoholom, proglasila je nesretnim slučajem
Pomozite mojoj obitelji i ne osuđujte me, molim vas – riječi su danas pokojnog dragovoljca i branitelja iz Domovinskog rata Danijela Sabljaka (41), koje je, dva dana prije nego što je pronađen mrtav na klupi u parku na Relji, rekao novinarima Zadarskog lista najavljujući suicid. Nalaz obdukcije pokazao je da je uzrok njegove smrti akutna intoksikacija benzodijazepinima i alkoholom, što nije iznenadilo njegovu obitelj, prijatelje i poznanike koji su godinama ranije bili svjedoci njegovog teškog zdravstvenog stanja, kroničnog PTSP-a i depresije. Upravo iz tih razloga u nekoliko je navrata pokušao sebi presuditi izrezavši si žile na podlakticama, popivši ogromne količine tableta i slično. No, sve do tog kobnog 16. siječnja, na vrijeme je dobivao liječničku pomoć i bivao spašen, nakon čega je u nekoliko navrata liječen na psihijatrijskim odjelima u zadarskoj Općoj bolnici i zagrebačkom Vrapču. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da bi njegova obitelj, supruga Marija i dvoje malodobne djece, nakon njegove smrti stekli prava na obiteljsku invalidninu.
Nakon što su podnijeli zahtjev za priznavanjem prava na obiteljsku invalidninu Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji, Službi za društvene djelatnosti, dobili su odbijenicu s obrazloženjem koje ih je pogodilo gotovo jednako kao i njegova smrt. Naime, taj je ured iz priložene dokumentacije došao do zaključka da je njegova smrt nesretan slučaj.
Nisu zadovoljeni zakonski uvjeti
– Odbija se zahtjev za obiteljskom invalidninom koji su podnijeli supruga i djeca iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pokojnog Danijela Sabljaka, zbog neispunjavanja uvjeta utvrđenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, stoji u rješenju tog ureda uz obrazloženje da je iz dostavljenih podataka – zapisnika Centra za forenzična vještačenje „Ivan Vučetić” i izvješća PU Zadarske, Odjela kriminalističke policije te očitovanja Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, utvrđeno da je uzrok smrti pokojnog Danijela Sabljaka akutna intoksikacija benzodijazepinima i alkoholom nesretan slučaj. Pojasnili su da iz navedenog proizlazi da je smrt pokojnog Danijela Sabljaka posljedica nesretnog slučaja te zaključili da se ne radi o prirodnoj smrti od bolesti niti o samoubojstvu, pa da stoga nisu ispunjeni uvjeti propisani odredbama Zakona, jer da on nije umro od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta RH niti je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH.
Obitelj želi istinu
Njegova obitelj takvo je rješenje dočekala s nevjericom s obzirom da su uz zahtjev za invalidninom dostavili svu liječničku dokumentaciju iz koje je i više nego očito u kakvom je stanju bio. Ne zanima ih, kažu, novac, jer je riječ o neznatnom novčanom iznosu. Zanima ih istina, kako zbog njegove djece, a tako i zbog pokojnog Danijela, i svih drugih branitelja u sličnim situacijama. A njih je usitinu puno. Ante Jurić, osnivač grupe “Podržite objavu popisa branitelja” na popularnom internetskom portalu facebook, svega nekoliko dana nakon Danijelove smrti napisao je: “…Dragi moji suborci, branitelji, prijatelji… ovo pišem pun gorčine i jada. U Zadru se prije nekoliko dana dogodila strašna tragedija. Naš suborac je u subotu 16. 01. ujutro pronađen mrtav. Počinio je samoubojstvo…zašto? Zbog administracije! Ne znam kako da nastavim dalje ovo pisati, iskreno, imam knedlu u grlu i samo što ne pucam po šavovima. Na kraju mogu reći samo ovo – da su administracija, pravilnici, zakoni i ostale birokratske finese pridonijele tome da još jednog junaka Domovinskog rata uzme dragi Bog i da Danijel više nije s nama. Isto tako znamo da nije on jedini koji je zbog birokracije digao ruku na sebe, a bojim se da neće biti ni zadnji – stoji u komentaru koji je u svojoj facebook grupi objavio Jurić. (http://hr-hr.facebook.com/topic.php?uid=230895706460&topic=13603)
Prema nekim statistikama od konca rata na ovamo gotovo dvije tisuće branitelja počinilo je suicid. Slučaj pokojnog Danijela Sabljaka, međutim, sasvim logično nameće pitanje – nije li ta brojka i daleko veća?!
 


Jače od njega…


– Devedesetih je sve nekako imalo smisla. Imao si se za što boriti, za što živjeti… Teško mi se rastati sa životom, ali ne mogu više na ovakav način živjeti. To je jače od mene. Prekjučer sam se probudio u bolnici, a posljednje čega se sjećam je da sam sjeo za volan i htio se nekud odvesti. Nije ovo život! I meni i mojoj obitelji bit će bolje kad me više ne bude – rekao je tada Danijel Sabljak.




 


Kronični PTSP i nekoliko pokušaja suicida


Danijel Sabljak primljen je 28. studenog 2007. godine na Psihijatrijski odjel Opće bolnice u Zadru zbog pokušaja suicida rezanjem podlaktica na obje ruke. Odbio je kiruršku obradu rane i hospitalizaciju, a dr. Palmira Čveljo, spec. psihijatar, procijenila je da ima suicidalnih poriva, no da nema osnove za prisilno zadržavanje. Početkom veljače iduće godine upućen je na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, a u liječničkom nalazu potpisanom od dr. Vere Folnegović Šmalc među ostalim stoji: “Pacijent kronificiranog posttraumatskog stresnog poremećaja uzrokovanog ratnim traumama. Dugogodišnja neliječena bolest dovela je do trajnih oštećenja na svim planovima ličnosti, te do akutne dekompenzacije psihotičnog nivoa koji kulminira pokušajem suicida”. Drugi put u istoj bolnici Sabljak je liječen u prosincu 2009. Tada je zaprimljen na Odjel za interne bolesti, gdje je doveden zbog intoksikacije lijekovima s namjerom suicida…


 


Smetnje iz kruga PTSP-a


U anamnezi Danijela Sabljaka dostavljenoj Uredu državne uprave navodi se da je bio sudionik Domovinskog rata od samog početka i to kao pripadnik 4. gardijske brigade.
“Kroz rat prolazi razna ratišta, doživljava niz traumatskih i po život opasnih situacija. Ranjavan je u dva navrata, u područje leđa i nogu. Umirovljen je krajem 1996. godine, što je doživio kao poniženje i nepravdu, opisuje osjećaj odbačenosti, bezvrijednosti, omalovažavanja. S teškoćom se prilagođava na mirnodopski način života. Opisuje da mu se javljaju nesanice, neraspoloženje i intenzivna sjećanja na doživljaje iz rata, mučna doživljavanja i stalna preispitivanja „je li sve trebalo tako biti”. Prije pokušaja suicida nije psihijatrijski liječen niti je uzimao psihofarmake.
Prilikom prijema tjeskoban, snižena raspoloženja, formom opširna misaonog tijeka, u sadržaju bez sumanutosti, dominiraju smetnje iz kruga PTSP-a, negirao je obmane osjetila i suicidalne ideje, suradljiv.” Iako je riječ o autentičnoj dokumentaciji potpisanoj od stručnjaka, odnosno trojice specijalista psihijatara, prvostupanjska komisija ipak je donijela rješenje da je njegova smrt nesretan slučaj.