Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Temperatura u bazenu od sada 2 stupnja niža

12.09.2010. 22:00
Temperatura u bazenu od sada 2 stupnja niža


Nakon ljetne stanke, od danas je ponovno u pogonu zimsko plivalište na Višnjiku. Ove sezone, novo radno vrijeme plivališta je od 6.00 do 22.00, umjesto dosadašnjih od 07.00 do 22.00. Za početak samo petkom, uvodi se i noćni termin od 22.00 do ponoći, ali kako kaže direktor ŠRC Višnjik Dino Bailo, ako bude zanimanja noćno kupanje će se organizirati i subotom. Novost je da će  od ove sezone bazen na Višnjiku biti na raspolaganju građanima cijelo radno vrijeme, a ne kako je do sad bilo u tri dvosatna termina. Naime, uprava Višnjika i plivački klubovi Jadera i Zadar postigli su dogovor da svaki od klubova u svom terminu prepusti građanima po jednu plivačku prugu. Zauzvrat, uprava Višnjika će to klubovima kompezirati u jutarnjim terminima prema potrebi.
– Međutim, ove godine, zbog povećanih troškova energenta morali smo podići cijene naših usluga. Cijena jednokratne karte u jutarnjem terminu od 06.00 do 16.00 ostaje 20 kn, ali od 16.00-22.00 će koštati 25 kuna. Nove cijene mjesečnih karata su 150 i 250 kn, a uveli smo i novitet, tromjesečnu kartu koja košta 600 kn, rekao je direktor Višnjika Dino Bailo.
Bailo priznaje da je bilo stanovitih nezadovoljstva kod sportskih klubova, ali su na kraju, shvaćajući situaciju oko financiranja termina, klubovi ipak zadovoljni kompromisima. Ipak ove godine temeperatura vode i zraka bit će nekoliko stupnjeva niža. Naime, Dino Bailo naglašava da je zatvoreno plivalište na Višnjiku prvenstveno sportski, a ne rekreacijski objekat te da će ubuduće primjenjivati normativi zagrijavanja vode i zraka predviđeni projektom.
Do sad se, radi obuke neplivača, posebice male djece, zrak grijao na 30, a voda na 28 stupnjeva celzijusovih. Ubuduće temepratura zraka bit će 28, a vode u bazenu 26 stupnjeva. To je bilo neophodno jer se mjesečno, za zagrijavanje u razdoblju od studenog do ožujka, trošilo oko 45.000 l lož ulja ili oko 200.000 kn. Problem izolacije najmanjeg „praćakališta” riješen je tako da su do poda spuštene staklene stijene te dodatno izolirane gumenim obrubima kako se ne bi osjećao propuh sa ulaznih vrata.
Iako energenti čine najznačajniju stavku u troškovima, nije naodmet i reći da je amo za ovogodišnje pražnjenje i remont bazena utrošeno oko 300.000 kn. U Višnjiku podržavaju namjeru Grada Zadra da projekt postavljanja solarnih panela na bazenu Višnjik, kandidira za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ako se odobri postavljanje solara na bazenu, 60 posto projekta financirat će Fond, a 40 posto Grad Zadar. U kombinaciji s zemnim plinom koji bi na godinu trebao stiči do potrošača u Zadru, ŠRC Višnjik bi mogao uštedjeti i do 30 posto energenata. Za ilustraciju, ljeti kad se voda u zatvorenom bazenu ne grije iz energane, samo za zagrijavanje sanitarne vode Višnjik troši oko 300 l lož ulja mjesečno.