Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Završen edukativni seminar programa Trening životnih vještina

12.09.2010. 22:00
Završen edukativni seminar programa Trening životnih vještina


U subotu je u OŠ Krune Krstića u Arbanasima završen prvi edukativni seminar programa Trening životnih vještina. Seminar je trajao dva dana tijekom kojih je osamdesetak nastavnika iz trideset osnovnih škola Zadarske županije preko raznih radionica učilo kako svoje učenike naučiti reći ne. U programu je obuhvaćeno 1.800 učenika šestih razreda koji će se kroz trinaest radionica tijekom školske godine upoznati s opasnostima droge, pušenja, alkohola i slično.
– Sve informacije koje prenosimo na seminaru već su istražene i dokazane te dugo godina primjenjivane. Dokazano je da su učenici šestog razreda generacija na prijelazu u adolescenciju. Osim vršnjaka njima je još uvijek važno mišljenje roditelja i nastavnika, a vrlo brzo ući će u razdoblje kada će im biti važno i mišljenje vršnjaka te će im biti ponuđen alkohol, cigarete pa i droge. Naša želja je da im znanje o štetnosti tih poroka još bude svježe kada se s njima suoče, rekla je voditeljica programa Margareta Mesić, prof. psihologije i psihoterapeut te voditeljica službe za prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo u Zadru.
Posljednjeg dana seminara, u subotu, održane su tri radionice pod nazivima “Donošenje odluka”, “Pušenje-zablude i istine” te “Alkohol – zablude i istine”. Tijekom radionica nastavnike se nastojalo educirati kako da svojim učenicima prikažu sve štetne strane poroka pred kojima će se naći. Statistike stradalih od raka pluća uzrokovanog pušenjem, ispadanje kose i loš ten zbog pušenja, pijenje i opijanje, bolesti koje uzrokuje alkohol i slično bile su samo neke od činjenica koje će nastavnici morati prenijeti svojim učenicima. Sudjelujući u radionicama gdje su i sami doprinosili navodeći razloge za i protiv i slično učili su kako da pristupe svojim učenicima i uključe ih u raspravu tijekom koje će i sami moći donijeti zaključke o štetnosti poroka s kojima će biti suočeni.
Paralelno s ovim projektom u pripravi je projekt rada s roditeljima učenika šestih razreda koji uz nastavnike imaju još uvijek velik i pozitivan utjecaj na djecu u toj dobi. Iako je projekt za sada samo u pripravi, u bližoj budućnosti mogao bi zaživjeti i uključiti roditelje u rad školstva na korist svoje djece.