Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obrana pred stečajem, a zamjena nema

12.09.2011. 22:00
Obrana pred stečajem, a zamjena nema


Lokomotiva 0:4, Rijeka 4:4. Dvije domaće utakmice, sedam primljenih golova. Definitivno previše
Na kraju će  ostati bod svakome. Jedan Zadru, jedan Rijeci.  Sve ostalo što se događalo  u 90 minuta preksinoćnjeg dvoboja na Stanovima past će u drugi  plan. A moglo se vidjeti  svašta, sadržajnije utakmice u Zadru nismo gledali godinama. Odakle  početi? Od super raspoloženog Ivana Santinija,  koji je zabio tri gola, do  pitanja što je cijelo vrijeme radila zadarska  obrana. Od neosporne  činjenice da je i Rijeka  trokirala u obrani do toga  da smo se još jednom  zapitali kako je to Antonini Čulina iz crničkog  Dalmatinca umjesto na  Stanovima završio na –   Kantridi. Jer takav potencijal ne viđa se svaki  dan. Nastavi li Čulina u  ovom smjeru uskoro bi  mogao prerasti ponos  Kvarnera i krenuti nekim  drugim meridijanima i paralelama.
Čaval u glavi
U dvoboju protiv Rijeke  zadarskih 11 kao da je  zaboravilo da se u nogometu treba igrati i obrana  (tu, dakako, nije riječ samo  o zadnjoj liniji), a Dalibor  Zebić ponovno je zakasnio s  izmjenom (ili izmjenama).  Kada se Rijeka nevjerojatnim golom Kristijana Čavala  vratila na 4:3 bilo je jasno da  nešto u igri domaćih treba  mijenjati. Jer Zadar je  momčad koja silno mijenja  raspoloženje tijekom utakmice. Nismo sigurni, ali vjerujemo da je četvrti gol Rijeke malo koga na Stanovima iznenadio budući da  nije bilo teško predvidjeti da  će onakav Čavalov pogodak  “s pola igrališta” probuditi u  tim trenucima ipak klonulu  Rijeku. Kada se Zebić trgnuo Zadar je već primio  četvrti gol. Zadnji red Zadrana (Con, Jonjić, Sarić)  kao da nije ni bio na utakmici, a s obzirom da obrambenih igrača nema ni na  klupi upitno je što Zadar  čeka u sljedećim nastupima.  Možda je sve bio samo loš  dan zadarskih braniča.  Možda… Lokomotiva 0:4,  Rijeka 4:4. Dvije domaće  utakmice, sedam primljenih  golova. Definitivno previše.
Ljestvica jedino mjerilo
Rijeka je najavljena kao  protivnik koji će pokazati  gdje se Zadar nalazi nakon  prve četvrtine sezone. Ako  ćemo izvlačiti neki zaključak nakon Rijeke onda  se nameće taj da ni ova  sezona neće ponuditi ništa  više od borbe za ostanak. To  se, s obzirom da ispada pet  momčadi, nekako i očekivalo, ali nakon sedam bodova u prva tri kola odnekud se pojavila i nada da  bi Zadar mogao više od  cjelogodišnje borbe za ostanak. Međutim, nakon Rijeke više nismo sigurni. Zapravo, nismo sigurni još tamo od Lokomotive, ma koliko u Zadru govorili da je to  bio samo – loš dan. Kako  bilo, od statistike se ne može  pobjeći. Četiri utakmice,  dva boda. To je sukus svega.  Lijepi potezi protiv Rijeke (a  doista ih nije nedostajalo)  past će u zaborav jer Zebićeva momčad nije mogla  (ili znala) sačuvati dva gola  prednosti. Ljestvica pokazuje da ima i onih mnogo  gorih, pa s te pozicije ne  treba biti previše kritičan  prema zadarskih devet bodova. Pitanje je samo gdje  u Zadru traže uzore, u  Lučkom i Varaždinu ili u  momčadi iz gornjeg dijela  ljestvice. Ako je odgovor  prva varijanta tada i nije  sve tako sivo, a ako je riječ  o tome da uzore uvijek  treba tražiti u boljima onda nakon Rijeke malo tko  može biti zadovoljan. Reviji atraktivnih poteza i  golova unatoč.


Rijeka se ponovno vratila nakon minus dva


Dva gola prednosti u nogometu nikome na garantiraju da će na kraju pobijediti. Međutim, prednost je to koja se tako često ne dostiže. Zadar je u  sezoni 2009./10. pokazao da ni dva gola viška ne  znače mnogo. Najprije je u 11. kolu u Zaprešiću  momčad iz Ulice Hrvoja Ćustića vodila 3:1 nakon  40 minuta igre, a završilo je 4:3 za Inter. Iste sezone  Zadar je u 27. kolu na Kantridi protiv Rijeke vodio  2:0, ali je u sudačkoj nadoknaditi uspio primiti dva  gola i na kraju izgubiti 3:2. Sada se ponovno ukazala Rijeka kojoj očito dva gola minusa u utakmicama protiv Zadra nisu neki problem.




Treći put osam golova na stadionu


Osam golova na jednoj utakmice ne viđa se često. U domaćim utakmicama u Prvoj HNL prije prekjučerašnjeg gostovanja Rijeke na Stanovima smo dvaput vidjeli osam golova. U sezoni 1998./99. u 18. kolu (21. veljače 1999.) Zadarkomerc je pobijedio Varteks 5:3. Tri godine kasnije (13. travnja 2002.) Zadar je na svom terenu upisao najuvjerljiviju pobjedu u Prvoj HNL. TŠK je ispraćen kući sa 7:1. Dvoboj s Rijekom donio je izjednačenje dvostrukog rekorda. Sada čekamo utakmicu s – devet golova.


Vedran Gerc može otići


Nakon tri nastupa (176 minuta), u kojima je samo jednom na terenu bio svih 90 minuta, Vedran Gerc završio  je svoj posao u Zadru. Nekadašnji napadač Rijeke na  Stanove je došao ovog ljeta, no brzo je sjeo na klupu, a  od jučer može potražiti i novu sredinu.
– Gerc je slobodan igrač – kratko je izjavio Josip Bajlo,  sportski direktor.


Stižu Marijan Budimir i Toni Pezo


Iako je prijelazni rok završio 31. kolovoza mogućnost  dolaska novih igrača, uz ispunjenje određenih uvjeta, za  klubove uvijek postoji. Kako je manjak obrambenih  igrača više nego očit, a nakon što je Tomislav Glumac  “skinut s autobusa” za Zadar i zadržan na Poljudu, na  Stanovima traže nova rješenja za zadnji red. Jučer se  tako pojavila informacija da bi “plave” trebao pojačati  Marijan Budimir, iskusni (30 godina) stoper (185 cm)  koji je donedavno bio igrač Karlovca, a prethodno je bio  standardni igrač Intera iz Zaprešića. Navodno je dogovoren i povratak Tonija Peze, zadnjeg veznog, koji je  lani igrao za Zadar kao posuđeni igrač Hajduka. U  međuvremenu Pezo je raskinuo ugovor s Hajdukom i  krenuo u potragu za inozemnim angažmanom. Nogometni ga je put, čini se, ponovno doveo u – Zadar.