Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski nadbiskup blagoslovio učenike i profesore

12.09.2011. 22:00
Zadarski nadbiskup blagoslovio učenike i profesore


Znamo i osjećamo kako nije nimalo lako danas odgajati kad okolnosti ne idu na ruku. Puno je, naime, rušilačkih stvari u našem okruženju, a premalo pravih konstruktivnih graditelja, istaknuo je mons. Puljić


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u  katedrali Sv. Stošije u Zadru  predvodio je misno slavlje u  povodu početka nove školske godine na kojem su sudjelovali učenici, ravnatelji,  profesori i djelatnici škola.
– Dok smo se ovih dana svi  spremali na poseban način  za početak nove školske godine neprestano mi je prolazila kroz misao rečenica  Svetog pisma: “Ako Gospodin kuće ne gradi uzalud se  muče graditelji”. Mi smo njegova živa stvorenja, slika i  njegova građevina i sve ono  što gradimo s njime je volja  Božja. U svemu tome trebamo surađivati s Bogom.  Zato je došao, pozvao nas i  rekao nam: “Učite se od mene i radite zajedno sa  mnom”. To je zalog svakog  našeg uspjeha. Hoćemo li i  koliko uspjeti u tijeku nove  školske godine biti radosni i  sretni ovisi upravo o tome,  koliko ćemo zajedno s Bogom svojim učiti i graditi,  rekao je na početku svete  mise mons. Joso Kokić, ravnatelj Klasične gimnazije  Ivana Pavla II.
 Mons. Puljić je zazvao  Božji blagoslov na učenike i  djelatnike škola, na njihov  rad.
– Prekrasno je čitanje koje  je Pavao napisao svom dragom učeniku Timoteju. On  piše njemu puno lijepih savjeta iz zatočeništva. Jedno od  njih je: “Dakle, preporučujem prije svega da se  obavljaju prošnje, molitve,  molbenice i zahvalnice”, kazao je nadbiskup. Mons. Puljić je osvrnuvši se na Svjetski susret mladih u Madridu  poručio da Crkva u njima  vidi svoju obnoviteljsku snagu. Također, o mladima razmišlja s povjerenjem i nadom  i trudi se pomagati ih kako bi  bili kadri sanjati i stvarati  bolji svijet.
– U tom velikom zadatku  stvaranja boljega, ljepšega i  pravednijega svijeta odgovorne su ne samo obitelji  naših mladih, nego i sve odgojne institucije, od vrtića do  sveučilišta. Te odgojno-obrazovne institucije uvode djecu i mlade u nove spoznaje,  uče ih zajedno živjeti i raditi  i pomažu im rasti u dobroti i  plemenitosti kako bi  učenjem i zalaganjem humanizirali vrijeme i prostor u  kojem žive, propovijedao je  zadarski nadbiskup obrativši se zatim učiteljima, vjeroučiteljima i odgojiteljima.  
– Vašoj brizi i odgovornosti  uz roditelje ovih mladih povjerena je upravo mladost ove  nadbiskupije. Potičem vas  da surađujete s njihovim roditeljima. Nezamjenjiva je  vaša uloga u tom procesu  rasta mladoga naraštaja i u  njegovoj odgovornosti za  budućnost ove zemlje i naroda. Crkva zbog toga neumorno ponavlja važnost odgoja i obrazovanja i trudi se  pomagati kako roditeljima  tako i svima pozvanima u  odgojnom procesu.
 Znamo i osjećamo kako  nije nimalo lako danas odgajati kad okolnosti ne idu  na ruku. Puno je, naime,  rušilačkih stvari u našem  okruženju, a premalo pravih  konstruktivnih graditelja.  Opaža se također kako su  neke moralne i opće ljudske  vrednote stavljene u stranu  ili su dovedene u pitanje. Uz  to ima dosta stvari koje nas  opterećuju, zabrinjavaju i  nanose štetu moralnom,  psihičkom i fizičkom zdravlju ljudi kao što su na primjer alkohol, droga, loši primjeri, sablazan i nemoral. Postoji u životu skala vrednota  po kojoj zaključujemo kako  su neke stvari za djecu važne  i nezamjenjive, a neke su  nepotrebne ili štetne, naveo  je mons. Želimir Puljić.
– Mladost je vrijeme  traženja, provjeravanja, a  mladi u bilo kojoj zajednici  predstavljaju idealne oblike  života kojima se i Crkva raduje i vidi svoju obnoviteljsku snagu, nadu i budućnost. Stoga, Crkva o djeci i  mladima razmišlja s povjerenjem i nadom, jer mladi su  usmjereni prema rastu i napretku u svakom pogledu,  zaključio je predvoditelj  euharistije.