Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

25 posto popusta dovoljan mamac za vlasnike

Autor: Siniša Klarica

12.09.2012. 22:00
25 posto popusta dovoljan mamac za vlasnike

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradonačelnik Vrančić se složio s primjedbom nezavisnog vijećnika Željka Predovana da je ovo legalizacija stanja i pogodovanje onima koji su “jamili”
Kako bi potakli legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, vijećnici GV Zadra jučer su jednoglasno prihvatili popust od 25 posto za jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa. Riječ je o izvornom prihodu Grada pa bi se po gradonačelnikovim projekcijama komunalni doprinos za kuću od 200 kvadrata plaćao oko 28, a za kuću od 400 m/2 oko 58 tisuća kuna.
Time je zakonsku mogućnost odgode plaćanja komunalnog doprinosa od godinu dana Gradsko vijeće produžilo za deset mjeseci. Naime, zbog promjene zakona i relativno kratkih rokova, očekuje se da će se rokovi legalizacije bespravnih gradnji produžiti. Trenutačno, rok za legalizaciju građevina koje imaju rješenje građevinske inspekcije o rušenju jest kraj ove godine, a za ostale bespravne građevine 30. lipnja sljedeće godine.
Zadužnice na dvostruki iznos
Najveći problem je iznaći instrumente plaćanja komunalne naknade. Naime, zakonodavac je predvidio da uplatom prve rate investitor odmah dobije rješenje o legalizaciji. No kako je taj rok od godinu dana u Zadru produljen za deset mjeseci, uvodi se instrument zadužnice na dvostruko veći iznos, koju mora priložiti svaki investitor. Zadužnica će se aktivirati ako investitor dva mjeseca za redom ne plati svoje rate za komunalni doprinos.
Gradonačelnik Vrančić se složio s primjedbom nezavisnog vijećnika Željka Predovana da je ovo legalizacija stanja i pogodovanje onima koji su “jamili”, a nepravda prema onima koji su sve obveze prema gradu i državi platili u 100-postotnom iznosu. Zbog mogućnosti odgode plaćanja bit će vrlo teško planirati očekivani prihod, pa Vrančić misli da je popust na jednokratno plaćanje u iznosu 25 posto najveći stimulans legalizaciji. Odlučeno je i da će se legalizirati i one građevine koje imaju dvije etaže više od propisanog prostorno-planskom dokumentacijom na snazi.
Vitrenjak, Vidikovac i kampus
Kad je riječ o novim planovima u prostoru, GV je donijelo odluku o izradi DPU Vitrenjak II. Grupa vlasnika parcela koje predvodi nekadašnji direktor Tankerske plovidbe Ive Mustać želi omogućiti gradnju na svojim parcelama oko crkve Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici. Za to su voljni financirati izmjenu detaljnog plana uređenja tog prostora.
Na Belafuži Jadraninvest također želi finacirati izradu DPU zone Vidikovac II na kojoj bi se gradio starački dom, što im je također jednoglasno odobreno. Zadarsko sveučilište podnijelo je zahtjev za izmjenu UPU-a vojarne Franka Lisice, tj. novog sveučilišnog kampusa, u kojem bi dva objekta, sveučilišna knjižnica i sveučilišna zgrada zamijenile položaj u prostoru.