Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kako će platiti komunalije kad nitko ne radi?

12.09.2013. 22:00
Kako će platiti komunalije kad nitko ne radi?


Sudeći prema dopisivanju predsjednice gračačke udruge Prospero Slavice Miličić i Ante Tičića iz Dalmatinskog potrošača, splitske Udruge za zaštitu potrošača, ovrhe zbog dugovanja za komunalnu naknadu teško će se riješiti u korist stanovnika Gračaca, a i oni će teško platiti pristigle dugove jer je u spomenutoj općini jako malo onih koji imaju redovita mjesečna primanja.
Naime, kako se može iščitati iz dopisa, predsjednica udruge Prospero iz Gračaca Slavica Miličić obratila se udrugama za zaštitu potrošača zbog ovrha za komunalnu naknadu, a iz udruge Zadarski potrošač uputili su je na Dalmatinskog potrošača i Antu Tičića jer joj jedino tamo, možda, mogu pomoći.
»Mještani Gračaca u zadnje vrijeme dobivaju opomene pred ovrhu za komunalne naknade i naknade za održavanje voda za razdoblje od 2007. godine. U privitku Vam šaljem jedno rješenje, koeficijente za naknadu iz službenog glasnika, jednu opomenu te izjavu o obročnoj otplati koju djelatnici Općine daju mještanima na potpis. Molim Vas, ukoliko nam možete pomoći, odgovorite nam na mail. Puno ljudi nam dolazi i traži pomoć. Nismo stručni za taj dio posla pa Vas molimo da nam pomognete. Organizirali bismo građanski sat na temu ovih komunalnih naknada, ukoliko biste nam bili gost i bili voljni odgovarati na pitanja građana, kako bismo lakše izišli iz ove teške situacije u kojoj se nalazimo«, piše Miličić dodajući kako općina Gračac ima samo deset posto zaposlenih osoba od ukupno 5.000 ljudi.
Tičić je odgovorio Slavici Miličić i pohvalio rad njezine udruge, no nije joj mogao previše pomoći oko rješenja problema s ovrhama.
»Poštovana gosp. Slavice Miličić, malo sam pogledao web stranicu, i upoznao se s vašom udrugom. Svaka čast, izvanredno. Shvatio sam problem građana koji su dobili opomene pred ovrhu. Međutim, bojim se da građanima koji su dobili opomene malo tko može pomoći. Naime, prema dostavljenom prilogu mogu konstatirati: kako je iznos komunalne naknade utvrđen sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, a Odluka donesena na tijelu Općine Gračac i tu se ništa ne da promijeniti. Naravno, jedino na tijelu JLS koja je odluku, sukladno zakonu usvojila. Istina, svaki vlasnik nekretnine ima pravo pozvati se na odredbe st. (4) članka 23. Zakona o komunalnom gospodarstvu i zatražiti od odgovarajućeg tijela JLS privremeno, potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, naravno uz uvjet da postoji valjan razlog, naravno i da te razloge tijelo JLS prihvati. I za vodnu i za komunalnu naknadu vlasnik nekretnine je imao vremena uložiti prigovor, pa i tražiti oslobađanje(?), a ne čekati šezdeset i šest mjeseci, kako je to vidljivo iz dostavljenog priloga, da se pokrene inicijativa za koju nema realne pretpostavke za uspjeh«, istaknuo je u odgovoru Tičić dodajući kako su pored navedenog, potrošači imali pravo pozvati se na odredbe čl. 26. Zakona o zaštiti potrošača i osporiti račune ako ima spornih dijelova računa.
»Prihvaćanje obročnog plaćanja je i dobro i loše. Naime, potpisivanjem izjave o obročnom plaćanju dužnik priznaje dug u cijelosti, na kojeg nema pravo žalbe ili se pozvati na zastaru. S druge strane, dužnik ne plaća zateznu kamatu, i neće imati odvjetničkih i sudskih troškova«, napominje Tičić dodajući kako se dužnik ima pravo pozvati na zastaru koja je za ove tražbine tri godine.
»Predlažem da svaki dužnik prije potpisivanja izjave obavi konzultaciju s odvjetnikom, posebice vezano za pravo pozivanja na zastaru«, savjetovao je Tičić.