Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vrijeme je da Zadar dobije javnu Meštrovićevu skulpturu

12.09.2013. 22:00
Vrijeme je da Zadar dobije javnu Meštrovićevu skulpturu


Božidar Kalmeta jučer je na konferenciji za novinare održanoj u povodu izložbe Ivana Meštrovića Zahvalimo njoj pozvao Zadrane, ali i sve one koji vole umjetnost da posjete izložbu i uživaju u djelima našeg velikog kipara.
– Ovo je zasigurno događaj godine, kazao je Kalmeta izrazivši zadovoljstvo što je ova izložba postavljena u Zadru. Pridružio mu se i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
– Koliki je značaj našeg kipara rekao je Google kad je početnu stranicu posvetio Ivanu Meštroviću. Izložba Zahvalimo njoj, u povodu 130. godišnjice rođenja Ivana Meštrovića, bit će otvorena u utorak, 17. rujna u 20 sati u Gradskoj loži.
U ime Galerije umjetnina Narodnog muzeja i autorice izložbe Ljiljane Čerina govorila je Ljubica Srhoj Čerina.
– Izložba je naslovljena prema Meštrovićevoj poslanici u povodu svečane posvete memorijalne crkve kralja Zvonimira, crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina 1938. godine. Zadrani će na izložbi moći vidjeti dvadeset i jednu skulpturu i reljef u drvu, gipsu, bronci i mramoru te trinaest crteža i litografija, kazala je Srhoj Čerina napomenuvši kako je tema obrađena sa sakralnog i profanog aspekta. Potom se osvrnula na Meštrovićevu poveznicu sa Zadrom.
– U Narodnom listu je 1899. Juraj Biankini objavio vijest kako je iz Drniša stigla kutijica s tri skulpture jednog četrnaestogodišnjaka. Od tada je Narodni list konstantno pratio rad Ivana Meštrovića, a posljednja vijest je objavljena 1952., kako je veliki umjetnik poklonio tadašnjoj Nacionalnoj biblioteci svoju monografiju. Zadar je grad koji nema javne Meštrovićeve skulpture, te se nadamo da će se to uskoro promijeniti, kazala je Ljubica Srhoj Čerina najavivši kako će autorica izložbe boraviti u Zadru od 17. do 19. rujna, te će u 12 i 19 sati biti organizirana vodstva izložbe.