Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne prodajite šumsko zemljište sumnjivim tajkunima

Autor: Siniša Klarica

12.10.2008. 22:00
Ne prodajite šumsko zemljište sumnjivim tajkunima

Foto: Adam VIDAS



Razni tajkuni kupuju i po 80 hektara zemljišta za sumnjive projekte umjesto da te šume ostanu stočarima i budu osnova za razvoj ruralnog turizma, upozorio je galovački načelnik Slavko Šare
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Galovac je u subotu proslavio Dan općine. Općinski načelnik Slavko Šare tom je prilikom za početak ovog tjedna najavio radove na uređenju 10 kilometara lokalnih cesta.
– Bio je to i dosad, kaže načelnik Šare, mukotrpan posao osobito oko imovinskopravnih odnosa, ali iz starih i zapuštenih plotova valjalo je istjerati mačke i blabore. Osim asflatiranja cesta u planu su i drugi infrastrukturni zahvati, u koje Općina Galovac planira ukupno utrošiti oko milijun eura. Planirani općinski proračun iznosi 2 milijuna eura.
Igralište “oteto” kršu
Jedna od prioritetnih gradnji koja bi trebala biti gotova sljedeće godine, nastavio je Šare, bit će i nova školska sportska dvorana.
– Danas Galovac broji oko 1.500 stanovnika. Nije istina da općina nema svojih prostorija. Ona djeluje na čak dva lokaliteta i svaki naš čovjek može potvrdu dobiti za jedan dan. Uskoro kreće izgradnja nove općinske zgrade, a u njenom aneksu i dječji vrtić, naglasio je Slavko Šare.
Šare je najavio da će problem neplaćanja smeća, prijeći u ruke zadarske Čistoće s kojom je Općina Galovac potpisala ugovor o koncesiji za odvoz smeća. Dosad je, dok je to radila Općina, posao naplate išao teško. Ipak Galovčani se mogu ponositi svojim nogometnim igralištem, koje kažu da su “oteli” kršu i šikari te oplemenili prostor. Tako Galovac osim organizacije atletskih utrka, upriličuje sportske susrete predstavnika diplomatskog kora u RH.
Aktivno je kulturno-umjetničko društvo s 30-ak članova koje osvaja nagrade na raznim natjecanjima.
Načelnik Šare je uputio vapaj za prestankom prodaje šumskog zemljišta sumnjivim tajkunima koji kupuju i po 80 hektara zemljišta za sumnjive projekte, umjesto da te šume ostanu stočarima i budu osnova za razvoj ruralnog turizma.
Pomoć Ministarstva poljoprivrede
Svečanom skupu obratio se i zamjenik zadarskog župana Josip Miletić koji je rekao da je Galovac jedna od najmanjih općina, ali unatoč tomu općina u kojoj se uvijek nešto događa.
– Županija je s 80.000 kuna pomogla u uređenju nerazvrstanih cesta, a 60.000 kuna utrošeno je za razvojne projekte. U izmjenu stolarije na zgradi osnovne škole utrošeno je 250.000 kuna, a s 50.000 kuna financirana je nabava informatičke opreme za školu u Gorici, rekao je između ostalog dožupan Miletić.
Potporu države razvojnim projektima u Galovcu obećao je uime Ministarstva poljoprivrede Karlo Đurešić, inače predsjednik HSS-a za Dalmaciju. Njegov resor raspolaže s 4 milijarde kuna, ali kako kaže, prošlo je vrijeme dodjele sredstava bez programa.
– Donesite kvalitetne projekte i programe, a ja vam obećavam da iz Ministarstva nećete izaći praznih ruku, jer 50 posto takvih sredstava su bespovratna sredstva. Moram podsjetiti da moje ministarstvo ove i sljedeće godine s 50 posto sufinancira kupnju poljoprivrednog zemljišta, naglasio je Đurešić.
Na noviju hrvatsku prošlost podsjetio je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović koji je svoje ratne dane proveo kao liječnik na prvoj crti u Galovcu. Grgurović je podsjetio da Galovac nije samo puno dao u obrani Hrvatske nego i samog Zadra, središta regije, koja dobiva sve više pohvala za svoj razvoj.


  OTKRIVEN OLTAR GALOVCA


Neposredno prije svečane sjednice, na galovačkom groblju otkriven je Oltar Galovca. Riječ je o središnjem križu sa spomenikom u koji su uklesane misli iz evanđenlja, ali i iz opusa velikana hrvatske pisane riječi Augusta Šenoe. Autor spomenika je arhitekt Mirko Sladoljev iz Vodica. Oltar Galovca zajednički su otkrili načelnik Općine Galovac Slavko Šare i dožupan Josip Miletić.
– Na mjesnom groblju produžen je vodovod, a i uređeno je veliko parkiralište. Općina će, rekao je Šare, pomoći župi Galovac zapošljavanjem jednog djelatnika koji će se između ostalog brinuti i o Oltaru Galovca.