Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potpora generalu Gotovini i svim žrtvama rata

Autor: Ivan Stagličić

12.10.2009. 22:00
Potpora generalu Gotovini i svim žrtvama rata

Foto: Filip BRALA



Predsjednica udruge Ivana Haberle, obratila se okupljenima podsjetivši ih da je na ovaj dan, 12. listopada, rođendan generalu Anti Gotovini
Jučer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice organizirana projekcija filmova “Koracima nade u istinu 1 i 2” koji su snimljeni u produkciji udruge “Žene u Domovinskom ratu” Zadar, a snimio ih je Vrsi-film, autor Ivica Božić. Na projekciji ovih filmova koji su snimljeni s ciljem očuvanja uspomene na žrtvu svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu, invalida Domovinskog rata, nestalih branitelja i civila, razvojačenih hrvatskih branitelja i prognanika te kao potpora i snaga njihovim obiteljima, okupio se velik broj građana pa je Multimedijalna dvorana bila ispunjena do posljednjega mjesta, a mnogi su program pratili stojeći na nogama.
Projekciji su nazočili i saborska zastupnica Nevenka Marinović, predstavnici Zadarske županije i dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović koji je pozdravio okupljene kazavši:
– Posebno pozdravljam roditelje poginulih branitelja, udovice poginulih branitelja, kao i sve nazočne u ovoj prostoriji koji sigurno imaju svoje srce vezano za Domovinski rat. Oni koji su dali najviše da danas stojimo mirno u ovoj prostoriji i pričamo te gledamo filmove, to su naši poginuli branitelji i oni koji su izgubili zdravlje u Domovinskom ratu, istaknuo je Grgurović dodavši da je rad udruge Žene u Domovinskom ratu izuzetno primijećen među svim građanima grada Zadra te nastavio:
– Imao sam sreću i čast da sam radio s nekima od žena koje su u vašoj udruzi. Radio sam kao liječnik i u sanitetu je, naravno, bilo dosta žena, kazao je dogradonačelnik Grgurović te je ispričao svoja sjećanja na požrtvovni rad žena u Domovinskom ratu koji ga je podsjetio na uzrečicu “ne daj da ti sudi žena” , koju je presložio u ne daj da ratuješ protiv žene”.
– To kažem zato jer ona neće odstupiti, ona ne preza pred ničim, ona ide sa svojim domoljubljem koje su žene u Domovinskom ratu i poslije njega osobito promovirale i to bolje nego itko. Muškarci to često znaju opteretiti raznim častima i nekakvim virtualnim stvarima, dok žene to jednostavno prezentiraju: to svoje domoljublje i ljubav prema domovini i stoga mogu reći da grad Zadar može biti ponosan da imamo ovoliko žena koje su dale svoj obol u Domovinskom ratu, zaključio je dr. Grgurović.
Predsjednica udruge, Ivana Haberle, obratila se okupljenima podsjetivši ih da je na ovaj dan 12. listopada, rođendan generalu Anti Gotovini.
– Smatrale smo da je neophodno posvetiti i dati na značenju čovjeku koji je toliko dao u Domovinskom ratu. Mi žene se ne odričemo svojih generala, isto kao što mi žene ne zaboravljamo svoje mrtve. Držimo da stoga što smo majke i odgajateljice svoje djece, moramo biti primjer. A samo čovjek koji poštuje svoju prošlost, koji voli svoje, može napredovati u budućnosti, naglasila je Haberle.
Film “Koracime nade u istinu 2”, ovom je prigodom premijerno prikazan u Zadru i u njemu se prikazuje priča o stradanju i progonstvu žitelja Bulića, Vukšića, Provića i Lišana Ostrovičkih gdje su pale prve žrtve srpskih topničkih napada u Hrvatskoj, a prema Zadru i drugim gradovima krenule rijeke prognanika.
– Reći ću jednu rečenicu koja se tako rijetko spominje: Hrvatska je napadnuta zbog plana i namjere da se stvori velika Srbija. Kad ste to zadnji put čuli u medijima? Ali ste zato čuli za zločinački pothvat, za uhićene generale tako da su naša djeca danas zbunjena i ne znaju jednostavno više tko je tu kriv, kazala je Ivana Haberle.
Nakon toga je prikazan film “Koracima nade u istinu 1” u kojem se prikazuje prva hodnja od Škabrnje do Pakoštana za podršku generalima koji su zatočeni i svim majkama i braniteljima. Također je ovom prigodom pripremljena plaketa na kojoj su svi oni koji imaju potrebu mogli zapisati svoje riječi podrške generalu Anti Gotovini.