Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza

12.10.2010. 22:00
Tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza


– S obzirom da je oštećenik često kombinirao opojne droge i alkohol, što je zasigurno ostavilo traga na njegovo opće zdravstveno stanje, ne može se nedvojbeno utvrditi bi li njegov život bio spašen i da mu je odmah bila pružena liječnička pomoć – kazala je Branka Rukavina obustavivši daljnji kazneni progon protiv trojice optuženika
Odustajanjem tužiteljstva od daljnjeg kaznenog progona, jučer je na Općinskom sudu u Zadru u ponovljenom postupku pred sucem Ivicom Marinovićem, okončano suđenje Josipu Pavloviću (30), Vladimiru Tomiću (33) i Marku Brkiću (29), optuženima da su u svibnju 2003. godine nehajem prouzročili smrt Jose Baričevića (28). Zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Branka Rukavina svoju je odluku obrazložila nedostatkom dokaza koji bi nedvojbeno utvrdili krivnju trojice optuženika za smrt četvrtog. No to, kazala je, nije moguće učiniti ni na osnovu vještaka medicinske struke, a ni na osnovu ostalih dokaza koji su tijekom sudskog postupka provedeni.
– S obzirom da je oštećenik često kombinirao opojne droge i alkohol, što je zasigurno ostavilo traga na njegovo opće zdravstveno stanje, ne može se nedvojbeno utvrditi bi li njegov život bio spašen i da mu je odmah bila pružena liječnička pomoć – kazala je Rukavina obustavivši daljnji kazneni progon protiv trojice optuženika.
Upitan život i uz liječničku pomoć
Baričević je umro od akutne intoksikacije opijatima u kombinaciji s alkoholom nakon što su ga, prema optužnom prijedlogu, trojica mladića ostavila u borovoj šumi uz autobusno stajalište na zadarskom predjelu Plovanija, pedesetak metara udaljenom od kuće gdje je živio. Nekoliko sati prije nesretnog događaja, tog kobnog 6. kolovoza 2003. godine, Pavlović je s pokojnim Baričevićem u njegovoj obiteljskoj kući pio vino. Nakon dva sata pijančevanja otišao je, a Baričević se našao s Markom Brkićem pa su njih dvojica Brkićevim automobilom krenuli prema kafiću “Leon” na predjelu Melada. Tamo su im se ubrzo pridružili Tomić i Pavlović pa su svi zajedno nastavili piti pivo sve do 22.30 sati kada je Baričeviću pozlilo. “Ne dajući znakove života disanjem” on je spustio glavu na stol, a Tomić ga je bezuspješno pokušao probuditi polijevajući ga vodom. Potom su ga sva trojica iznijeli iz kafića, stavili u prtljažnik automobila i odvezli na predio Plovanija. Tamo su ga polegli na deku i ostavili u bočnom položaju u borovoj šumi, svega 200-tinjak metara od njegove obiteljske kuće, a nisu pozvali Hitnu medicinsku pomoć. Tijekom noći mladić je umro, a u jutarnjim satima njegovo beživotno tijelo pronašla je njegova majka Manda Baričević.
U prvom sudskom postupku Josip Pavlović iznosio je svoju obranu dok su se Tomić i Brkić branili šutnjom. Pavlović je pred sudskim vijećem, kojim je tada predsjedao sudac Boris Radman, izjavio kako u trenutku kada su Baričevića ostavili ležati, on nije puno razmišljao u kakvom će stanju biti kasnije, jer je to bila njegova svakodnevnica. Izgledao mu je kao da spava, pa mu je pored glave ostavio mobitel da ga ujutro probudi.
U prvom postupku oslobađajuća presuda
Prilikom čitanja optužnog prijedloga drugooptuženi Tomić tada se branio kako ne razumije optužnicu pa je stoga naloženo njegovo psihijatrijsko vještačenje. Suđenje je okončano oslobađajućom presudom za svu trojicu mladića, no nakon žalbe tužiteljstva Županijski sud u Zadru ukinuo je tu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje koje je jučer, sedam godina od podizanja optužnog prijedloga, konačno dobilo svoj epilog. Rješenjem suda mladići su oslobođeni plaćanja troškova postupka, dok će Tomić ipak trošak psihijatrijskog vještačenja kojemu je bio podvrgnut, jer je tvrdio da ne razumije za što ga se tereti, u iznosu od 5.200 kuna, snositi sam.