Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ritmička gimnastika opet je u modi

12.10.2011. 22:00
Ritmička gimnastika opet je u modi


Da Zadar nije samo grad košarke i košarkaša svjedoči i drugi međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici “Sirena kup 2011.” kojeg ove subote na Višnjiku organizira Klub ritmičke gimnastike “Sirena” iz Zadra. Klubu starom tek nešto više od tri godine ovo je drugo Međunarodno natjecanje, prvo je bilo prošle godine, a već sada razinom plijene pozornost odličnom organizacijom te zavidnim brojem sudionika. Ove godine na turniru će nastupiti 120 natjecateljica od 5 do 16 godina iz klubova iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Češke Republike.
– Inicijativa za organizaciju jednog ovakvog natjecanja došla je prvenstveno iz želje da promoviramo sport koji je nepravedno zapušten. Zadar je grad košarke, ali to ne znači da se kod nas ne mogu održavati i druga natjecanja. Klub je zaživio zahvaljujući upravo ljubavi prema tom sportu jer smo vidjeli smo što je on donio našoj djeci i što im donosi sa svakim treningom i svakim natjecanjem, rekla je Nevena Čmelik-Sinovčić, sportska direktorica KRG “Sirena”. Ona je jedna on nekolicine roditelja koji su, nakon što je ugašen SD “Vitar” gdje su se djevojčice bavile ovim sportom, pokrenuli klub 2008. godine.
Djevojčice u KRG “Sirena” vježbaju dvaput tjedno po tri sata dnevno, a samo njih četrnaest iz kluba uspjelo se svojom kvalitetom ove godine izdići kako bi sudjelovale na “Sirena kupu 2011.”. Kategorije u kojima će se boriti za najbolje plasmane na turniru su: baby, mini, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke i seniorke.
Zadarske sirene koje se bave ritmičkom gimnastikom u ovaj sport ulažu više slobodnog vremena od svojih vršnjaka koji se bave nekim drugim sportom. Ipak, kada dođu rezultati sav trud se isplati, a prema riječima gospođe Nevene ovaj, isključivo ženski sport, djevojčicama donosi mnogo više od natjecanja i nagrada.
– Tu je prvenstveno druženje, putovanja, izgrađivanje ličnosti – jer nije lako stati na bijeli tepih na kojem te gleda dvanaest sutkinja i publika i pri tome imati pet godina. Ta djeca od malih dana moraju imati petlju, izgrađuju samopouzdanje, volju i upornost, a to je ono što će im kasnije u životu trebati bez obzira nastave li se baviti ritmičkom gimnastikom ili ne.
Turnir “Sirena kup 2011.” održat će se ove subote u dvorani 3, ŠRC Višnjik, u trajanju od 9 do 17.30 sati. Ulaz je slobodan za sve koji žele doći pogledati ovaj sport ili su zainteresirani za upis vlastite djece u školu ritmičke gimnastike koju vodi KRG “Sirena”. Škola za sada broji 70-ak malih polaznica, a upisi još uvijek traju. Iz kluba pozivaju roditelje da dođu s djecom i pogledaju iz prve ruke o čemu se radi, kao i sve ostale da dođu podržati male zadarske sirene.
– Djevojčice koje žele biti natjecateljice trebale bi se upisati već u dobi od 4 do 5 godina, to je za njih idealno vrijeme. Moraju imati određene fizičke predispozicije kao što je fizička savitljivost i, naravno, jaka volja. Isto tako njihovi roditelji moraju biti spremni voditi svoje dijete redovito na treninge jer bez podrške roditelja teško je uspjeti. Ulaz na turnir je besplatan tako da je najbolje da dođete i pogledate, preporučila je Nevena.


Između sporta i baleta


Natjecateljice koje će nastupiti u subotu na Višnjiku predstavit će se uglavnom različitim rekvizitima koji su jako važni za ovaj sport. Upravo po njima ritmička gimnastika razlikuje se od sportske gimnastike, a razliku je pojasnila gospođa Nevena.
– Naše djevojčice za razliku od sportske gimnastike, koja se radi na spravama, rade s rekvizitima. One najmlađe počinju bez rekvizita, zatim dolaze obruč, vijača, traka, čunjevi i lopta. To su različiti rekviziti kojima oni izvode elemente gimnastike i plesa što je vrlo atraktivno. Djevojčice koje se uhvate na taj “lijepak” drže se toga godinama, to je sport koji jako lijepo oblikuje tijelo jer se radi o kombinaciji između sporta i baleta.




Natjecateljice kluba KRG “Sirena”


Leonarda Lončar, Nikolina Tanta, Sara Peteržinek, Marta Ramić, Tea Radan, Lara Batur, Tea Drvosek Kihas, Nikolina Dugač, Karla Pavlović, Timea Radoslović, Ivona Lokin, Laura Čerina, Anđela Serdarević, Anđela Kadija i Sanja Sinovčić.