Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ryanair uvodi izravnu liniju za Barcelonu?

12.10.2011. 22:00
Ryanair uvodi izravnu liniju za Barcelonu?


Učinili smo sve što smo mogli da pokušamo obrazložiti našu poziciju i, zajedno s direktoricom Zračne luke Zadar, stekao sam odličan dojam u razgovoru s direktorom za nove rute Ryanaira u Londonu te očekujem pozitivan odgovor, optimističan je zadarski dogradonačelnik


Da, prošlog tjedna bio sam, zajedno s direktoricom Zračne luke Zadar, u Londonu gdje smo razgovarali s direktorom za nove rute u Ryanairu i iz sata u sat čekamo informaciju hoćemo li dobiti traženu rutu Zadar – Barcelona, potvrdio nam je informaciju o mogućem uvođenju direktne linije Ryanaira za relaciju Zadar – Barcelona, dogradonačelnik grada Zadra Dražen Grgurović.
Nakon što se na zadarskim ulicama ove sezone sve češće čuo i španjolski jezik, Grad Zadar je odlučio lobirati u ovoj niskotarifnoj aviokompaniji za uvođenje direktne linije iz Barcelone u Zadar kako bi španjolski gosti zainteresirani za naš grad mogli lakše stizati do svog odredišta.
– Budući da imamo podatke iz turističke zajednice i od naših radnika u turizmu o velikom priljevu španjolskih turista posljednjih godina koji ne mogu ostvariti direktan let za Zadar, Grad Zadar je odlučio uložiti maksimalan napor, u poznatom modelu otvaranja i zadržavanja linija za Ryanair, da stupi u kontakt s odgovornima i pokuša stvoriti novu liniju za grad Zadar, kazao je Grgurović.
Unatoč zatvaranju linija zbog krize iz Zadra se ipak nadaju pozitivnom odgovoru. Naime, Ryanair je u mnogim gradovima od počeka krize ukinuo nekoliko linija, a četiri su ukinute i u Zadru. Grgurović ističe kako je Zadar, unatoč ukinute četiri linije, na preostalih sedam uspio povećati broj letova, tako da je broj letova u ukupnom broju ostao nepromijenjen.
– Možda javnost ne zna, ali Ryanair je ukinuo četiri od jedanaest linija za Zadar, ali zato je neke linije, kao što su one za London ili Bruxelles, pojačao tako da smo ukupno ostali na 612 letova, što je u ovim kriznim vremenima ipak uspjeh za naš grad. I dalje smo vodeći sektor u Hrvatskoj i široj regiji po broju letova za Ryanair i u tom kontekstu zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s njihove strane. Učinili smo sve što smo mogli da pokušamo obrazložiti našu poziciju i, zajedno s direktoricom Zračne luke Zadar, stekao sam odličan dojam u razgovoru s direktorom za nove rute Ryanaira u Londonu te očekujem pozitivan odgovor, optimističan je zadarski dogradonačelnik.
Kao i do sada Zadar će i ovu liniju, ako je Ryanair odluči uvesti, novčano poduprijeti. Ipak, Grgurović ističe da se ne radi o subvencioniranju linije, nego o novčanom doprinosu za vlastiti marketing.
– Radi se o aviokompaniji koja je prva u svijetu po broju putnika koji prelaze međunarodne granice i ovoga je ljeta oborila rekord po broju putnika prevezenih u jednom mjesecu, njih osam milijuna, što u povijesti nije uspjelo ni jednoj kompaniji. Procjenjuje se da na svojoj web stranici imaju godišnje pola milijarde klikova i možete zamisliti koja je to reklama za grad Zadar. Prema tome mi plaćamo, s minimalnim troškovima – Turistička zajednica Hrvatske, Zadarska županija i Grad Zadar – marketing, a od svih u regiji plaćamo najmanju stopu što samo govori da smo ipak nekakav potencijal u budućnosti.
Grad Zadar najveće adute za dodatnu promociju Zadra u Španjolskoj vidi u Sveučilištu u Zadru koje surađuje s katalonskim sveučilištem u Valenciji.


 ZADARSKA KATEDRA ZA KATALONSKI JEDNA OD NAJBOLJIH




Bio sam u Valenciji ovo ljeto i tada sam čuo da je zadarska katedra za katalonski jezik dobila nagradu kao jedna od najboljih u Europi te da ima i financijsku potporu regije Katalonije, tako da je to jedna veza koja nas povezuje preko razmjene studenata i stručnih kadrova. Imamo svoje adute, a među ostalim i sve veći interes Španjolaca za ovo područje, i mi kao grad u tom smislu, učinit ćemo maksimalno da se ovo i ostvari, zaključio je Grgurović optimistično.