Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sačuvati prvoligaški status do povratka najboljih

Autor: Šime Ćurko

12.10.2012. 22:00
Sačuvati prvoligaški status do povratka najboljih

Foto: Vedran SITNICA



Imamo dosta naših igračica koje su u drugim klubovima i nadam se da ćemo i za njih sačuvati poziciju u ligi. Jednog dana kada se one vrate bit će to velika stvar za cijeli klub – kaže Marija Mazija
 
Malo je klubova koji imaju kvalitetniji igrački kadar na treningu nego na utakmicama. A upravo se u takvoj situaciji pred početak sezone u A-1 ligi nalazi Ženski košarkaški klub Zadar.
– Ana Vrsaljko i Martina Gambiraža s nama treniraju mjesec i pol dana, ali kako stvari sada stoje, ove sezone neće za nas nastupati tako da smo ekipu pokušavali uigrati bez njih dvije. Ipak, sve se može promijeniti za jedan sat tako da se nikad ne zna – kaže Marija Mazija, trenerica Zadranki.
Vrsaljko i Gambiraža s matičnim se klubom nisu dogovorili oko uvjeta pod kojim bi nastupali za Zadar, ali dobra volja obiju strana može se vidjeti u tome da im je Mazija dopustila treniranje, baš kao i u tome da su nekadašnje suigračice iz Gospića za održavanje forme odabrale upravo Zadar. Računajući da u ekipi neće imati Vrsaljko i Gambiražu Mazija smatra kako Zadar uz Split ima najlošiji roster u ligi.
– To je moj dojam s obzirom na sastave koje imaju ostali klubovi. Novi Zagreb se silno pojačao, Gospić je uspio složiti jako dobru ekipu, Jolly je ostao u lanjskom sastavu, a nakon što je Croatia ostala bez prvog sastava njene igračice su mahom pojačale zagrebačke klubove.
Brža igra
Dakako, s Gambiražom i Vrsaljko ambicije Zadranki bile bi daleko više.
– S njih dvije u sastavu bili bismo jači za 40-50 posto i ne bismo se nikoga bojali u ligi. Riječ je o dvije vrlo kvalitetne domaće igračice koje s nama treniraju i sigurno je da bismo s njima imali dimenziju više.
U redovima Zadranki nije bilo znatnijih promjena. Otišla je Zorka Bilić, koja se u Zadru zadržala godinu dana, a nova igračica je Žana Cvjetković na poziciji razigravačice. Davorka Balić i Lara Nikpalj su ostale i uz Antoniju Erslan su najiskusnije zadarske igračice.
– Imamo ekipu u skladu s financijskim mogućnostima. Oslanjamo se na domaće igračice, a sa strane dovodimo nekoga samo u situaciji kada smo izrazito deficitarni na nekim pozicijama. Ove godine su se u prvi sastav uključile i Sara Frakin, Marta Erslan i Petra Pavičić, igračice 1996. godišta koje su aktivno odradile pripreme. Jasno je da one ne mogu biti nositeljice igre, ali vjerujem da mogu dati kvalitetan doprinos u obrani. Ne možemo očekivati da će nam se svake godine dogoditi sjajna generacija, kakva je bila ona 1992./93. godišta.
Iako je sastav vrlo sličan lanjskom Mazija očekuje drugačiju igru svoje ekipe u novoj sezoni.
– Imat ćemo problema s manjkom visokih i iskusnih igračica, ali zato radimo na tome da igramo što brže. S ovakvim profilom igračica na tome moramo inzistirati. Trebat ćemo biti agresivniji, mnogo ćemo rotirati, a sigurno je da će biti i mnogo pogrešaka. Može se dogoditi da ćemo ponekad biti i negledljivi. I to je cijena rada na duge staze.
Nedostatak utakmica
Mazija kaže da su igračice svoj dio posla od početka pripreme odradile odlično.
– Za nas je najvažnije da smo dobro odradili pripreme, odnosno onaj dio koji smo mogli obaviti u Zadru. Igračice su vrlo redovne na treninzima, radili smo dvaput dnevno i s te strane spremni smo za sezonu. Poteškoća nam je ta što smo odigrali samo četiri trening utakmice. To je premalo za ovako mladi sastav.
Lani je Zadar bio sedmi u konkurenciji 11 klubova. Govoreći o planovima za novu sezonu Mazija smatra da je ostanak u A-1 ligi prvi zadatak.
– Bitno je sačuvati kontinuitet nastupa u A-1 ligi, a jedna malo lošija ili malo bolja sezona u konačnici ne znači mnogo. Imamo dosta naših igračica koje su u drugim klubovima i nadam se da ćemo i za njih sačuvati poziciju u ligi. Jednog dana kada se sve one ili barem dio njih vrati bit će to velika stvar za cijeli klub, posebno za mlade igračice kojih uvijek imamo, a koje se uz iskusnije suigračice mogu brže razvijati.


 ŽKK ZADAR 2012/13


Ime i prezime
God.
cm
pozicija




Davorka Balić
1988
184
krilo


Mateja Žilić
1994
164
organizator


Josipa Sesar
1992
167
bek-šuter


Marija Erslan
1992
175
krilo


Antonia Erslan
1988
180
krilo


Lara Majstorović
1990
181
krilo


Sara Frakin
1996
175
krilo


Lara Nikpalj
1989
178
krilo


Lucija Štrmelj
1992
166
bek-šuter


Antonela Bodrožić
1995
175
krilo


Patricija Baždarić
1995
172
bek


Marta Erslan
1996
178
krilo


Petra Pavičić
1996
182
krilo


Žana Cvjetković
1990
175
organizator


Marta Radovčić
1997
175
krilo


Nicol Dražević
1997
175
krilo


Marija Mazija


trenerica