Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Štimac: Šteta što nismo slavili s većom razlikom

Autor: Hina (H)

12.10.2012. 22:00
Štimac: Šteta što nismo slavili s većom razlikom

Foto: FAH



U trećoj službenoj utakmici protiv Makedonije u Skoplju Hrvatska je prvi put osvojila sva tri boda i tako uvelike pojačala izglede za odlazak na SP u Brazil, a junak pobjede bio je Ivan Rakitić s golom i asistencijom.
Početak susreta obilježile su brojne pogreške s obje strane, a prvi udarac na vrata ujedno je bio i pogodak. Nažalost, do njega su u 16. minuti stigli domaćini. Sudac nije vidio kako je Pandev odgurnuo Vukojevića u borbi za loptu, u nastavku akcije do nje stigao Ibraimi i preciznim udarcem s vrha kaznenog prostora svladao Pletikosu.
Primljeni pogodak “probudio” je naše igrače koji su zaigrali daleko ozbiljnije, a to je rezultiralo s nekoliko opasnih situacija pred makedonskim vratima i, što je važnije, izjednačujućim golom. Da je vrlo raspoložen za izvođenje prekida Rakitić je najavio u 25. minuti kada je njegov korner s lijeve strane pronašao Jelavića na drugoj vratnici, ali udarac glavom našeg napadača s pet metara otišao je preko gola.
Najbolju priliku iz igre naša je reprezentacija imala u 31. minuti, ali na ubačaj Mandžukića Perišić je bio prenizak, dok je Rakitić bio prekratak prilikom uklizavanja na drugoj vratnici.
Ipak, u 33. minuti stiglo je poravnanje. Ponovno je Rakitić izveo korner s lijeve strane na drugu vratnicu, a tamo je nečuvan ostao Ćorluka koji je imao vremena primiriti loptu i zatim ju smireno poslati u bliži kut Bogatinova.
Makedonski vratar Martin Bogatinov iskazao je nesigurnost u 44. minuti kada je krajnjim naporom u korner izbacio dalekometni pokušaj Rakitića iz slobodnog udarca. No, što mu nije uspjelo u 44. minuti, Rakitiću je uspjelo u 60. Veznjak Seville izveo je slobodan udarac potpuno iskosa s lijeve strane sa 40-ak metara udaljenosti od gola, a lopta je preletjela loše postavljenog Bogatinova i završila u mreži.
Do kraja susreta Hrvatska je mogla povećati prednost, ali naši napadači nisu se najbolje snašli u završnici. U 77. minuti Rakitić je odlično proigrao Kalinića, ali udarac našeg napadača sa 15-ak metara je prohujao pored vratnice. U 89. minuti Badelj je promašio iz izgledne situacije nakon još jednog kornera Rakitića, da bi Srna u posljednjoj minuti sudačke nadoknade iz slobodnog udarce pogodio vratnicu.
“Zadovoljan sam jer smo došli puno samopouzdanja po pobjedu, to nam je uspjelo, a šteta je što nismo slavili s više zgoditaka razlike”, kazao je nakon pobjede nad Makedonijom u Skopju (2:1) u kvalifikacijama za SP izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac.
“Nismo izgubili smirenost niti u situaciji kada su Makedonci poveli, sve je išlo planirano. Napravili smo sitnu pogrešku kod pogotka Makedonaca, ali bilo je tu igranja i rukom, kako su mi to rekli moji igrači. Makedonci su u drugom dijelu pokušalii silom do rezultata, no odigrali smo vrhunski, nismo nijednom izgledali bezidejno, inzistirao sam na strpljenju i to se isplatilo. Uspjeli smo i makedonsku publiku natjerati da se okrenu protiv vlastitih igrača”, kazao je Štimac, koji je bio zadovoljan učinkom Ivana Rakitića i novaka Sammira.
“Rakitić je danas bio odličan, odlučio je utakmicu, a Sammira sam uveo kod 2:1 jer ima veliku brzinsku sposobnost rješavanja situacija ‘jedan na jedan’. Šteta je što nismo još dva ili tri pogotka postigli u tih zadnjih petnaestak minuta”, zaključio je Štimac, koji se osrvrnuo i na sljedeći dvoboj protiv Walesa u utorak u Osijeku.
“Znam da nećemo moći računati ne neke igrače, ali imamo dosta nogometaša za Wales, a vjerojatno ćemo pozvati i još neke. Nadam se samo da će se i u Hrvatskoj konačno navijati za hrvatsku reprezentaciju”, kazao je Štimac u izjavi za HTV.