Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Studenti se žale, Sveučilište poručuje: nemate predznanje

Autor: Ante Rogić

12.10.2012. 22:00
Studenti se žale, Sveučilište poručuje: nemate predznanje


Zašto Medicinski fakultet nema matematiku? Zato jer ih uče da budu doktori, kirurzi itd. Zašto pomorski fakultet ima matematiku, i to po programu koji se radi na PMF-u? Zato jer će svi pomorci možda jednog dana biti matematičari
Studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru požalili su se u posljednje vrijeme na problem koji se ne pojavljuje prvi put, a riječ je o matematici. Tvrde kako je na Sveučilištima u Rijeci i Splitu isti program i prolazak studenata je više od 70 posto a u Zadru je do 10 posto.
– Zar je moguće da su svi studenti koji studiraju u Zadru tako glupi da ne mogu proći matematiku ili je možda problem u profesorima, pitaju studenti.
Izbačeni kolokviji
Na Sveučilištu ističu kako je Pomorski odjel prošao kroz proces reakreditacije u kojem je napravljena analiza prolaznosti svih kolegija.
– Analiza je pokazala da je jedan od ključnih faktora za prolaznost iz Matematike predznanje studenata. Tako je utvrđeno da studenti kojima je prosjek ocjena iz matematike u srednjoj školi bio najmanje 2,5, a nastavu pohađaju redovito, prolaze Matematiku u 70 posto slučajeva, kazala nam je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru.
Druga stvar na koju se studenti žale je činjenica da im je profesor izbacio kolokvije na koje, tvrde, imaju pravo po Bolonji “uz komentar da će nam biti lakše da sve gradivo rješavamo u jednom ispitu nego u tri kolokvija, što bi značilo da nam je gradivo koje je i onako teško sad još teže. A kad smo se žalili nitko nas nije ni poslušao niti nas shvatio ozbiljno.”
Na Pomorskom odjelu ističu kako su kolokviji ukinuti u prošloj akademskoj godini zbog toga što je na njima prolaznost bila mala, a umjesto njih uvedene su vježbenice.
Ono što studente još smeta su profesorova predavanja, “koja ne samo da su katastrofa nego se uopće ništa ne može naučiti iz njih nego da bi nešto naučili svi moramo uzimati repeticije. Koja je onda svrha predavanja kad ne možemo ništa iz njih naučiti. A na vježbama, koje drzi asistentica i koja u 2 sata riješi 30 zadataka bez ikakvih objašnjenja nego samo kaže imate u knjizi kako se rjesava, mozemo samo jos manje nauciti. Četvrta stvar koja najviše smeta svima jest što Sveučilište nije uopće briga za to, jer njima odlično dođe kad 70 od 80 učenika ponavlja matematiku i mora platiti 1500 kn za dvije matematike (Matematika I – prvi semestar, Matematika II – drugi semestar)
Umjesto da nas osposobljavaju za ono što ćemo raditi kad završimo fakultet, biti pomorci i baviti se svojom strukom nas uce matematiku po programu s PMF-a. Ako pitate bilo kojeg pomorca koji je bio na brodu reći ce vam da matematika nema veze s našim fakultetom. Zasto Pravni fakultet nema matematiku? Zato jer ih uče da budu pravnici i odvjetnici jednog dana, a ne matematicari.
Bez službene žalbe
Nije nista čudno da se u našem kadru zanimanja u svijetu sve manje traže hrvatski pomorci kad ih se uče stvari koje im ne trebaju. Kako ćemo danas sutra naći posao kad nas uče kako rješavati limese i matrice umjesto da nas uče kako ćemo izračunati poziciju, kako ćemo ucrtati kurs, izmjeriti azimut, izračunati stabilnost broda.
Njima je samo bitno da im se plati, a za nas ih nije briga. Nama bi samo trebalo smanjiti program iz matematike na onaj minimum minimuma sto nam treba, a to je trigonometrija. I pobrinuti se da nas profesori vise ne zafrkavaju i vise se posvete nama.”, stoji u dopisu studenata Pomorskog odjela.
Na Pomorskom odjelu navode kako dosada nisu zaprimili nikakvu žalbu studenata vezano za gore navedeno. Da jeste, o tome bi se raspravljalo na vijeću Odjela. Činjenica je da svi pomorski fakulteti u RH imaju Matematiku u svom programu, a silabus Osnovne matematike za tehničke fakultete u RH i svijetu je gotovo isti, odgovaraju s Odjela.