Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kalmeta: “Otvorenje ovog vrtića je dobitak za grad”

12.10.2013. 22:00
Kalmeta: “Otvorenje ovog vrtića je dobitak za grad”


Talijanski vrtić Pinocchio pohađa dvadesetak djece, a s njima rade dvije tete, Maja i Ana. Većina djece nema talijansko porijeklo, a svi su radosno dočekali otvorenje vrtića


Povijesni dan za Talijane u Zadru bio je jučerašnja svečanost u bivšoj kući zadarskog košarkaša Stipe Šarlije. Nakon 1953. godine, kad su sve talijanske škole u Zadru zatvorene jučer je prvi put službeno otvoren Talijanski dječji vrtić Pinocchio.
Službenoj ceremoniji otvaranja nazočilo je veliko mnoštvo uzvanika, rijetko dosad viđeno na jednom ovakvom, rekli bismo omanjem skupu. Za Talijane, osobe talijanske nacionalnosti, ipak to nije bio običan dan. Giorgio Varisco, predstavnik dalmatinskih Talijana u svijetu tako je istaknuo kako je riječ o povijesnom događaju, od velike važnosti, jer znači da je “ovaj, dopustite da kažem, ‘naš’ grad napravio iskorak ka putu demokracije i slobode.
– Stoljećima su u Zadru osobe i obitelji drugačijeg porijekla birale hoće li biti Talijani ili Hrvati. Izbor nacionalnosti predstavlja neotuđivo pravo fizičke osobe u svim ustavima u svijetu i u međunarodnom pravu. Zato se i ne bojim govoriti o “nostra Zara”, kao što drugi imaju pravo nazvati je “Zadar naš”, kazao je Varisco.
Talijanski vrtić Pinocchio pohađa dvadesetak djece, a s njima rade dvije tete, Maja i Ana. Ravnateljica vrtića Snježana Šuša zahvalila je na početku svečanosti svima koji su pomogli da vrtić počne s radom.
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nazvao je otvaranje ovog vrtića dobitkom za grad Zadar. Istaknuo je kako Grad vodi računa o svojim vrtićima, sufinancirajući njihov rad, pa će tako biti i u ovom slučaju.
Jučerašnjem događanju nazočila je zamjenica ministra Vanjskih poslova Republike Italije, Marta Dassu, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Republike Hrvatske Sabina Glasovac, diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske i Republike Slovenije, gradske i županijske vlasti te predstavnici Saveza dalmatinskih Talijana u svijetu.