Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Brčić naštetio državi, a ne Gradu koji je novac davao?

12.10.2016. 22:00
Brčić naštetio državi, a ne Gradu koji je novac davao?


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom sa zadarskog područja kojeg se sumnjiči da, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u protekle četiri godine novac koji je namjenski dobio od lokalne samouprave nije namjenski utrošio, sukladno ugovoru, za plaće radnika te podmirenje davanja u iznosu višem od milijun kuna.
– Riječ je o nepoštivanju ugovora o sufinanciranju. Sredstva su namjenski dobivena od lokalne samouprave u ukupnom iznosu od tri milijuna kuna. Dio iznosa jest išao za plaće radnika, ali davanja u iznosu većem od milijun kuna nisu podmirena. Protiv 36-godišnjaka će se podnijeti kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pojasnio je Elis Žodan iz PU zadarske.
Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Stipi Brčiću, vlasniku privatnog dječjeg vrtića Školjkica koji je u predstečajnoj nagodbi. On je od Grada Zadra za sufinanciranje plaća i doprinosa radnika namjenski dobio sredstva, koja, u jednom dijelu, nije namjenski i potrošio, što je protivno ugovoru s Gradom.
Joso Nekić, gradski pročelnik UO za odgoj i školstvo, međutim, negira  kako je u ovom slučaju oštećen Grad. Pojašnjava kako doprinosi na plaće nisu sredstva koja idu Gradu već državi pa je u ovom slučaju oštećena država.
– Trgovački sud dozvolio je predstečajnu nagodbu i reprogram duga zbog neisplaćenih doprinosa. Da nagodba nije uspjela i da on u međuvremenu nije isplatio plaće i doprinose svojim djelatnicima mi bismo raskinuli ugovor o sufinanciranju zbog neizvršavanja ugovornih obveza. U posljednje dvije godine, naime, nemoguće je isplatiti plaće, a ne platiti doprinose jer je Porezna uprava izdala obrazac JOPPD po kojem se sve isplate mogu vidjeti i provjeriti, pojasnio je Nekić.
– U Gradu nismo dobili službeno policijsko priopćenje, ne znam što su oni našli u vrtiću, ali sredstva koja nisu isplaćena za doprinose svakako će morati biti vraćena državi, kroz reprogram duga. Želim pojasniti kako u policijskom priopćenju stoji da je tek dovršeno kriminalističko istraživanje, ne i podignuta kaznena prijava. Međutim, prije negoli je cijeli slučaj izašao u javnost, podnesena je prijava Državnom odvjetništvu o neisplati doprinosa radnicima u tom vrtiću. Državno odvjetništvo je dalo nalog policiji da istraže ove navode, a slučaj je ponovno vraćen njima. Pitanje je hoće li Državno odvjetništvo podignuti kaznenu prijavu, navodi Nekić.