Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoren put za kandidaturu projekata iz EU fondova

12.10.2016. 22:00
Otvoren put za kandidaturu projekata iz EU fondova


Nakon Privlake, gdje smo u ponedjeljak svečano završili katastarsku izmjeru, sada to činimo i u Kolanu. Drago mi je da su stanovnici Kolana shvatili važnost i aktivno se uključili u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kazao je Danko Markovinović, pročelnik Državne geodetske uprave dodajući kako je Zadarska županija među prvima shvatila važnost i korist koju sređene zemljišne knjige donose, a istaknuo je i da su rezultati katastarske izmjere najbolji upravo u Zadarskoj županiji.
– Na 500 hektara naše katastarske općine prije izmjere imali smo 2800 zemljišnih čestica, a nakon izmjere imamo ih 4662. Bio je to veliki posao u koji je uloženo puno truda i rada, a započet je još 2008. godine. Sada kad imamo sređene imovinsko-pravne odnose otvaraju se brojne mogućnosti i za našu općinu, državu, a ponajviše za same vlasnike nekretnina. Oni su se, naime, već kroz postupak legalizacije koristili ovim podacima, posebice kod utvrđivanja granica parcela i slično. Koliki je benefit od ovoga vjerojatno ćemo svi biti svjesni tek nakon određenog vremena, kazao je načelnik Kolana Šime Gligora ističući kako raspolaganje nekretninama ovoj općini s oko 300 žitelja omogućuje apliciranje za EU sredstva.
– Budući da je naš sir brendiran, sada, primjerice, možemo povući sredstva iz EU fondova za staze sira, za uređenje nerazvrstanih cesta, biciklističke staze i slično, naglasio je Gligora, a pročelnik DGU-a Markovinović apostrofirao je kako bez izmjere i transparento sređenih imovinsko-pravnih odnosa nema napretka.
– Mi imamo kapacitete za realizaciju projekata katastarske izmjere, ali je država ta koja mora sudjelovati u ovom poslu. Konkretno, projekt izmjere u Općini Kolan DGU je sufinancirao s 60 posto, a preostalih 40 posto općina. Utrošeno je ukupno 1,9 milijuna kuna, iznio je Markovinović ističući i važnost dobre suradnje s Općinskim sudom u Zadru koja u mnogim dijelovima Hrvatske nije tako dobra, što za posljedicu ima da se za javno izlaganje katastarske izmjere čeka i po dvije godine.
– Na području Zadarske županije je 18 katastarskih operata, koji obuhvaćaju ukupnu površinu od 21.597 hektara, stavljeno u primjenu, a vrijednost izvršenih geodetsko-katastarskih usluga iznosi 42.047.926,20 kuna bez PDV-a. Na žalost, tek je za 6-7 posto zemljišta u Hrvatskoj izvršena izmjera, a trenutačno se u 14 katastarskih općina izlaže na javni uvid u površini od 17.299 hektara. Vrijednost tih usluga iznosi 43.048.505 kuna bez PDV-a, dok 13 katastarskih općina u površini od 20.457 hektara čeka izlaganje na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom, čija vrijednost usluga iznosi 34.938.319,00 kuna bez PDV-a, rekao je prvi čovjek DGU-a.