Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sve o Talijanima i njihovoj kreativnosti u svijetu mode i dizajna

12.10.2016. 22:00
Sve o Talijanima i njihovoj kreativnosti u svijetu mode i dizajna


Od 17. do 23. listopada održat će se XVI. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu i to na temu „Talijan i kreativnost: marke i kostimi, moda i dizajn”. Tjedan talijanskog jezika u svijetu organizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, te ima za cilj u cijelom svijetu promovirati talijanski jezik u svim njegovim aspektima, a svake godine se radi o novoizabranoj temi. Organizaciju vodi Accademia della Crusca, vodeći istraživački institut za talijanski jezik sa sjedištem u Firenci, u suradnji sa svim odborima udruga „Dante Alighieri”, talijanskim konzularnimm predstavništvima i drugim udrugama Talijana u inozemstvu.
– Tjedan je posvećen prvenstveno svijetu mode, kostima i dizajnu. Udruga „Dante Alighieri” iz Zadra i Zajednica Talijana u Zadru posebnu pažnju posvećuju projektima i aktivnostima koje valoriziraju i uvećavaju interes za talijanski jezik i kulturu. I ove godine organizirano je niz aktivnosti u tijeku Tjedna sa ciljem uključivanja sve većeg broja sudionika u ovoj kulturnoj razmjeni. Posebno će se dati prostora djeci i mladima, što je za nas od velike važnosti, kazala nam je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru.
Tjedan talijanskog jezika u Zadru otvorit će se svečano u ponedjeljak 17. listopada, u prostorima Zajednice Talijana u Zadru izložbom Adama Marušića „SENSazioni di Zara”. Istog dana nastavlja se s kreativnom radionicom na talijanskom, a potom i kreativnom radionicom talijanske mode, koju će voditi Božena i Eugenia Sikirić. Sudjelovat će djeca osnovne škole koja uče talijanski jezik.
U utorak, 18. listopada Valentina Petaros Jeromela, profesorica dantista, održat će u prostorima Zajednice Talijana konferenciju „Le modisterie ai tempi del Volgar eloquio”. U srijedu manifestacija seli u prostor Udruge Dante Alighieri u Kovačkoj ulici, gdje će se, s početkom u 11 sati, otvoriti izložba Elide Ferro “Omaggio agli stillisti italiani”. Navečer istog dana u prostoriji Studentskog kluba Božo Lerotić održat će se projekcija miniserije “Atelier Fontana”, a predstavit će ju prof. Kornelija A. Giunio.
Četvrtak, 20. listopada donosi nekoliko zanimljivih događanja. U Dječjem vrtiću Pinocchio, s početkom u 10 sati, održat će se kreativna radionica talijanske mode. U 12 sati u Zajednici Talijana zakazano je otvaranje izložbe Akademije stripa iz Trsta “Illustrabook”, a u 17.30 sati ponovno u Pinocchiju radionice o talijanskoj modi za djecu i roditelje toga dječjeg vrtića. U petak će se s početkom u 11 sati u Zajednici Talijana održati kreativna radionica talijanske mode za djecu Osnovne škole Nova, koja uče talijanski jezik, a vodit će je Božena i Eugenia Sikirić. Navečer, s početkom u 18 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić održat će se projekcija miniserije “Luisa Spagnoli”, a predstavit će je prof. Giunio.
Posljednjeg dana manifestacije, u subotu 22. listopada, s početkom u 10 sati, u Zajednici Talijana, održat će se kreativna radionica talijanske mode za djecu koja idu na tečaj, a vode je Božena i Eugenia Sikirić. Posljednje događanje je također u prostorima Zajednice Talijana, gdje će s početkom u 17 sati seminar: “Sulle tracce di Dante” održati Susy Morena Calmetta. Namijenjen je za sve profesore talijanskog jezika osnovnih i srednjih škola, a svim sudionicima bit će uručena potvrda o sudjelovanju.