Neprihvatljivo je da 90 posto umirovljenika živi u bijedi!

Slika korisnika valentinam
Skroman odaziv na ponovljeni prosvjed na Forumu
Radio sam u Tvornici kruha 29 godina. Kad sam 2007. godine otišao u mirovinu rekli su mi da sam ja u mirovini još od 1999. godine. Nisam mogao vjerovati kad su mi „razrezali“ mirovinu od 1072 kune. Nakon žalbe, povisili su je na 1800 kuna, ali zaostatke zbog greške države nikad nisam dobio, rekao je Šime Raspović
Marin GOSPIĆ
Prosvjedu se odazvao skroman broj umirovljenika i ostalih građana

Svega nekoliko desetaka umirovljenika odazvalo se pozivu Sindikata umirovljenika Hrvatske na ponovljeni prosvjed na Forumu. Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti bila je poruka govornika koji su još jednom ukazali na teško stanje hrvatskih umirovljenika.

- Radila sam o Zadranci 34 godine, a mirovina mi iznosi 2173 kune. Tolike godine smo odvajali od naših primanja, gradili i izgradili Zadranku i cijeli grad, a njima je bilo dovoljno samo tri mjeseca da sve to privatizacijom unište. Takvu sudbinu podijelilo je 23.000 radnih mjesta u Zadru i nikom ništa, rekla je Loreta Belić.

Njena kolegica Vojna Paštrović ima 2620 kune mirovine. Svaki mjesec mora platiti 1200 kuna režija i 700 kuna kredita. Kako s ostatkom dostojanstveno živjeti, pitanje je koje su mnogi jučer postavljali na Forumu.

Okupljenima se obratio i predsjednik zadarske podružnice SUH-a Nikola Škarica. Njegov, na trenutke konfuzan govor, ispratila su česta negodovanja pojedinaca. Među njima je bio i Šime Raspović iz Sukošana.

- Radio sam u Tvornici kruha 29 godina. Kad sam 2007. godine otišao u mirovinu rekli su mi da sam ja u mirovini još od 1999. godine. Nisam mogao vjerovati kad su mi „razrezali“ mirovinu od 1072 kune. Nakon žalbe, povisili su je na 1800 kuna, ali zaostatke zbog greške države nikad nisam dobio, rekao je Raspović.

Zato su sa skupa poslani zahtjevi za povećanjem mirovine za 19 posto za one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. Nadalje, traži se povećanje od 14 posto od prvog siječnja 2018. za sve umirovljenike te uvođenje pravobranitelja za umirovljenike. Pravni zastupnik zadarskog SSSH Vedran Uranija je iznio zahtjev za radikalnom reformom koja bi se ogledala u ukidanju povlaštenih mirovina.

- Neprihvatljivo je da će nekima mirovina biti veća za tri, četiri tisuće kuna, a 90 posto običnih umirovljenika živi u bijedi te ih čeka „povećanje“ mirovine 1,9 posto. Ne slažemo se s premijerom Plenkovićem kad kaže da nema novca za naše zahtjeve. Naši zahtjevi su realni i objektivni jer novca ima. Ako ga ima za povlaštene, onda ima i za uve druge. Uz Bugarsku, Hrvatska je najsiromašnija zemlja u EU ako gledamo njene umirovljenike, rekao je Uranija pozivajući sve da počnu dijalog sa sindikatima i udrugama kako bi se povećale mirovine, a umirovljenici konačno počeli živjeti životom dostojnim čovjeka.

Program prosvjeda su uveličali glumica zadarskog Kazališta lutaka javnosti poznatija iz sapunica, Tamara Šoletić, koja je recitirala socijalnu poeziju i klapa Donat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno