Srbija vraća ikone zadarskoj pravoslavnoj crkvi

Slika korisnika valentinam
Jučer otpremljeno 45 umjetnina prema Hrvatskoj
Prema sporazumu, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona
Pravoslavna crkva sv. Ilije u Zadru

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su jučer iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, donosi srpski portal "P Portal), na temelju priopćenja iz Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije. Dio tih dobara bit će vraćeno i u zadarsku pravoslavnu crkvu.

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uvjeti, navodi dalje isti portal te u nastavku teksta dodaje:

"Na temelju Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u području kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na sastanku u srijedu Mešovite međudržavne komisije verificiran je Zapisnik sa sastanka održanog u travnju u Požegi.

Na tom sastanku je bilo riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljeno je izvešće mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka", donosi jučerašnji P Portal. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 votes)