Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djeci igraonica, roditeljima radionica

Autor: Valentina Mlađen

12.11.2008. 23:00
Djeci igraonica, roditeljima radionica

Foto: Irena JURJEVIĆ



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je još jedna radionica za mame i bebe od 0 do 3 godine života. Radionica je organizirana na temu „Roditelj i njegova slika o djetetu”, a gost predavač bila je Zlata Simić, defektologinja dječjeg vrtića Sunce.
Radionice organizira Gradska knjižnica Zadar unazad par godina, a održavaju se svakog drugog utorka. Organiziraju se za djecu do tri godine i zamišljene su kao mjesto gdje se djeca mogu međusobno družiti, ali isto tako gdje mame mogu razmijeniti iskustva kao i probleme. Također u organizaciji Gradska knjižnica povremeno sudjeluje sa stručnim osobama kao što je i sama Zlata Simić.
– U vrtiću je ovo uobičajen način rada. Osmišljeno je da roditelj zapravo počne razmišljati o nekim svojim stavovima i ako osjeti da nešto pogrešno radi da promijeni te stavove u cilju najboljega za dijete, rekla je Simić.
Tijek radionice išao je kroz tri dijela. Prva je bila igra u uvodu, razrada problematike gdje su roditelji mogli pitati kako da promijene neke sitnice u odgoju svoga djeteta i igra za kraj.
Praksa održavanja radionica pokazala je da su roditelji „gladni” informacija o odgoju svoje djece. Nije važno je li to stručno predavanje ili se radi o samoj razmjeni informacija o dobrim pedijatrima, ili knjigama koje su pročitali. Potražnja za radionicama je uvijek na maksimumu i većinom su posjećene u većem broju. Baš zbog tako velike potražnje za ovu radionicu trebalo se predbilježiti. Činilo se da dvorana nije dostatna za sve roditelje i djecu koji su stigli. Ipak, atmosfera je bila opuštena i roditelji su, s djecom koja su veselo trčkarala naokolo, sjedila u krugu radi bolje komunikacije. Kao i uvijek bili su zadovoljni onim što im je radionica donijela. Činilo se da čak i najmanji radoznalo razgledaju što se događa oko njih i što to mame rade. Ipak su mame prevladavale i u silnom mnoštvu na radionicu je došao samo jedan – tata.