Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ronioci zapleteni u birokratske mreže

Autor: Valentina Mlađen

12.11.2008. 23:00
Ronioci zapleteni u birokratske mreže

Foto: Irena JURJEVIĆ



Pojavom Učilišta ne priznaju se diplome roniocima koji su ih dobili na tečajevima, iako već dugo rade u toj branši i imaju iza sebe ogromno iskustvo


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u sklopu Morskog utorka održano je predavaje koje se bavilo problematikom profesionalnog ronjenja. Predavanje je nosilo naziv “Profesionalno ronjenje, sigurnost ronjenja u Hrvatskoj- Edukacija profesionalnih ronilaca”, a kao predavač gostovao je Duško Paulin, član Nadzornog odbora Hrvatskog ronilačkog saveza i ujedno instruktor ronjenja u Zadru. Gosti predavanja bili su predstavnici Učilišta „Poduka” iz Solina, Zajednica gospodarskog ronjenja te predstavnici HGK.
Prisutni su za početak upoznati s pojmom profesionalnog ronioca kao i sa samim ronjenjem kao izuzetno ekstremnim sportom. Izneseni su problemi i rizici s kojima se susreće profesionalni ronilac ne samo u vodi nego i s birokracijom na kopnu. Što se tiče liječenja tu su hiperbarične komore s kojima je prisutne upoznao Paulin, ali ipak kao prvo i najvažnije on ističe preventivu, prije dvega dobru edukaciju.
No što se tiče problema na kopnu, čini se da su oni ipak teže rješivi. Iako se zakon izrađuje već četiri godine, zakon o roniocima još uvijek nije donesen i oni zbog toga nailaze na poteškoće sa inspekcijom. Oni pak zakoni koji postoje zastarjeli su i prema svima neprimjereni, ali su i jedini postojeći. Problem, čini se, nastaje jer se pojavom Učilišta ne priznaju diplome roniocima koji su ih dobili na tečajevima iako već dugo rade u toj branši i imaju iza sebe iskustvo, ali ipak nemaju „školsku” diplomu.
Na predavanju je svoj program predstavilo i učilište „Poduka” u Solinu koje nudi jednu vrstu rješenja. Njihov program nosi naziv “Stručno osposobljavanje za ronioce u gospodarskom sektoru”. Time bi se zapravo radilo samo o nadogradnji znanja za već stručne ronioce i to u ovim sektorima: turizam, ribarstvo, podvodni radovi i kombinacija na sugestiju polaznika.
– To je prvi program koji se nadograđuje na znanja već profesionalnih ronioca, pod tim mislim na recimo instruktore, ronioce sa tri zvjezdice… Potpuno prihvaćam takvu jednu ideju jer sam i svjestan da svi moramo nadograđivati svoja znanja i smatram da bih i ja mogao nešto time naučiti, rekao nam je Paulin.
Čini se da bi ovakva vrsta kompromisa između učilišta i ronioca mogla pomoći mnogima kojima inspekcija zbog aljkavosti zakona ne priznaje njihovo iskustvo i znanja koja se ne mogu mjeriti sa praksom novootvorenih škola, koliko god kvalitetna bila.