Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Napuljski studenti oduševljeni Hrvatskom

12.11.2010. 23:00
Napuljski studenti oduševljeni Hrvatskom


Cilj projekta je potaknuti kulturnu razmjenu i korištenje obnovljivih izvora energije, a jedan od razloga zašto je odabran baš Napulj jest i njihov veliki problem s otpadom, a uz otpad se uvijek veže mogućnost obnavljanja energetskih izvora
Omladinski hostel Zadar ugostio je zagrebačke i napuljske studente. Studenti u Zadru gostuju u sklopu drugog dijela projekta studentske razmjene na temu “Energetska učinkovitost” koju organizira zagrebačka udruga “BEST”. Nakon što su zagrebački studenti gostovali u Napulju njihovi napuljski kolege provest će nekoliko dana u Hrvatskoj i to čak na tri lokacije: u Zagrebu, na otoku Pagu i u Zadru. U Zadar su stigli u četvrtak nakon posjeta vjetro-parku na Pagu, a jučer su u sklopu teme “Održivi razvoj i obnovljivi izvori energije” na radionici izrađivali vjetrenjače.
– Cilj je potaknuti kulturnu razmjenu i naravno korištenje obnovljivih izvora energije. Jedan od razloga zašto smo odabrali baš Napulj jest i njihov veliki problem s otpadom, a uz otpad se uvijek veže mogućnost obnavljanja energetskih izvora. Ove naše rekvizite s radionica, kao i fotografije druženja izložit ćemo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu . Time želimo pokazati da smo potaknuli jednu zanimljivu međunarodnu suradnju tijekom koje smo sklopili neka čvrsta prijateljstva te razmijenili kulturna dobra, objasnio je voditelj projekta u Zadru Ivo Žarković.
Napuljske studente Hrvatska je oduševila, kao i čitav projekt.
– U Hrvatskoj boravim i inače već neko vrijeme. Kad sam prvi put došla bila sam jako iznenađena jer svi kod nas misle da Hrvatska nije razvijena. Tek kad sam stigla uvidjela sam koliko dobrih stvari nude studentima i koliko se trude napredovati na svim poljima. Trenutačno radim u laboratoriju na Rebru i to je još jedno od mjesta koje me iznenađuje. Kad sam počela raditi imala sam osjećaj da sam na nekoj privatnoj klinici u Americi. Zato mi je drago da su moje kolege stigli i sami se uvjerili u ljepotu vaše zemlje. Zadar još nismo stigli razgledati cijeli, ali posjetili smo “Morske orgulje” te “Podrav suncu” i sve što mogu reći je čudesno. Mislim da rijetko tko u svijetu ima nešto tako lijepo i posebno, rekla nam je jedna od napuljskih studentica Marina de Padova. Ona je zajedno sa svojim napuljskim i zagrebačkim kolegama izrađivala vjetrenjače po uzoru na vjetro-park Pag. Tim projektom željeli su zajedničkim snagama pokazati kako mladi različitih nacija imaju slično mišljenje o zaštiti našeg planeta. Nadajmo se samo da njihove vjetrenjače neće završiti kao vjetrenjače don Quijotea.


Napulj kao primjer što ne raditi


Jedan od najvećih problema u Napulju jest velika količina otpada koji se odlaže na gotovo svim raspoloživim površinama. Iako studenti ne vjeruju da se situacija u Napulju može promijeniti nadaju se da bi njihov grad mogao poslužiti kao primjer ostalima što ne bi trebali činiti.
– U osnovi mi smo odlagalište toksičnog otpada za cijelu sjevernu Italiju i dio sjeverne Europe. Problem nastaje jer nam je zapravo ponestalo slobodnih površina na kojima bismo taj otpad mogli odlagati. Privlačni smo kao odlagalište zbog jeftinih cijena čemu je naravno uzrok mafija i korupcija. Ne mislim da je moguće išta promijeniti, ali naša zenmlja mogla bi biti dobar primjer na čijim greškama se može učiti, ispričao je student Fergus Incoronato.