Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zebić se nada napadačkoj Rijeci

12.11.2010. 23:00
Zebić se nada napadačkoj Rijeci


Najteže nam je kad se protivnik zatvori i takvu obrambenu formaciju onda teško možemo srušiti. Mislim da će se Rijeka tako postaviti da će ići na pobjedu i to bismo trebali iskoristiti – kaže Dalibor Zebić
Rijeka je jednom “smijenila” Dalibora Zebića. U sezoni 2008./09. (28. rujna 2008.) nakon utakmice 9. kola (Zadar – Rijeka 0:3) Zebić je ponudio ostavku koju su u klubu i prihvatili. Uslijedio je dolazak Ivice Datkovića da bi se već nakon devet kola Zebić vratio na klupu. Od tada i dalje kormilari zadarskim brodom. Kakvi izazovi Zadrane očekuju u današnjem dvoboju s Riječanima?
– Uobičajeni, posebno kad je riječ o domaćim utakmicama – uvodno će Zebić koji je u četvrtak ujutro otkazao već zakazani trening i odlučio s igračima malo – porazgovarati.
Obrana prevaga
– Treninga nam nije nedostajalo, a i željeli smo sačuvati teren u što boljem stanju za utakmicu. Psihološka priprema za Rijeku je vrlo važna. U momčadi imamo dosta mladih igrača za koje se nikad ne zna kako će reagirati kad utakmica počne. Protiv Dinama smo vrlo loše počeli i kasnije nas je to stajalo gubitka utakmice.
Kako spriječiti da se nešto slično ne ponovi protiv Rijeke?
– Utakmica za nas mora početi onog trenutka kada sudac označi početak. Ne možemo sebi dopustiti da niti jednog trenutka u tom periodu na terenu budemo u podređenom položaju. Želimo Rijeku od prve minute gurnuti u drugi plan, odmah ih pritisnuti na njihovu polovicu i ne dopustiti im razvijanje igre na način koji njima odgovara. Bit će teško ako zakažemo u tom dijelu jer svaki kiks kasnije je teško nadoknaditi.
Prije dva tjedna Zadar je na Stanovima pobijedio Split 1:0, ali igra koju je Zebićeva momčad u toj utakmici pokazala ne ulijeva previše sigurnosti pred nadolazeće utakmice.
– Istina je da protiv Splita igrom nismo oduševili. Točno je i to da smo sretno pobijedili golom u sudačkoj nadoknaditi. No ne treba zaboraviti niti to da smo na toj utakmici pokazali čvrstinu u obrani koja nam je onda dala sigurnost i u igri prema naprijed. Protiv Rijeke najvažnije će biti kako ćemo reagirati u obrani jer će se neka prilika u napadu sigurno otvoriti. Povratkom Skočibušića dobili smo čvrstinu u igri prema natrag što na domaćim utakmicama posebno dolazi do izražaja.
Šokovi i navike
Elvis Scoria od prošle nedjelje je trener Rijeke, a osim iz igračkih danas Scoria i Zebić dobro se poznaju i iz trenerskih dvoboja.
– Scoriju cijenim kao kvalitetnog mladog trenera koji se ovim poslom bavi i duže od mene. No uspjehe koje je nekad ostvario s Rijekom bit će mu teško ponoviti. Isto tako nisu mi jasna ni objašnjenja oko toga da bi promjena trenera trebala izazvati šok kod igrača. Ako trenera mijenjate svako malo, onda se i igrači na to naviknu i teško da ih takvo što može šokirati. Zato mislim da je nama u ovom trenutku svejedno tko je na klupi Rijeke. Uopće, ovo je situacija u kojoj imamo psihološku prednost pred protivnikom koji je upao u niz loših rezultata i to trebamo iskoristiti.
U preostale četiri utakmice prije zimskog odmora Zadar je triput domaćin. Nakon Rijeke na Stanove dolaze Varaždin, a potom i Slaven Belupo (prethodno je Zadar gost Karlovca).
– Više nam odgovaraju momčadi koje se u Zadar ne dolaze braniti i zato se nadam da će Rijeka igrati napadački. Najteže nam je kad se protivnik zatvori i takvu obrambenu formaciju onda teško možemo srušiti. Mislim da će se Rijeka tako postaviti da će ići na pobjedu i to bismo trebali iskoristiti.
 


Napadačka formacija


Terkeš i Santini počet će utakmicu od prve minute, a iza njih bit će Mršić.
– To je najofenzivnija postava koju u ovom trenutku možemo poslati na teren. Ne znam koliko će Terkeš moći izdržati, ali ako to bude i 50 minuta bit će dobro. S ovakvom formacijom želimo pokazati da je pobjeda jedino što nas zanima.
Na klupu će Glumac, a umjesto njega u zadnju liniju će Con. Na zadnjem veznom utakmicu će početi Pezo i Begonja.
– Trenutačno imamo idealnu situaciju u momčadi. Nema ozlijeđenih, nitko nema žute kartone i mogu se samo nadati da će to potrajati makar do sljedeće utakmice protiv Varaždina.
Vjerojatni sastav: Ježina – Skočibušić, Puljić, Con – Bilaver, Begonja, Pezo, Šare – Mršić – Terkeš, Santini.




 


Uvijek vjerni ligi 16


Najava da će Prva HNL i sljedeće sezone ima 16 momčadi nije posebno utjecala na Zebićevo raspoloženje.
– Kod nas se nikad ne zna što će biti sljedeće sezone tako da o obliku Prve HNL ne razmišljamo. Sve su to igre i igrice, a žalosno je da klubovi ni nakon završetka sezone ne znaju što im je donijela pozicija koju su na kraju natjecanja osvojili. Zna se da je Zadar uvijek bio za 16 prvoligaša i to je sve što po tom pitanju mogu kazati.