Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska je u zaštiti prirode europska velesila

Autor: Ivana Burica

12.11.2012. 23:00
Hrvatska je u zaštiti prirode europska velesila

Foto: Marin GOSPIĆ



U zaštiti prirode možemo se nositi i to veoma lako s bilo kojom EU članicom. Hrvatska je po svojoj bioraznolikosti u četiri biografske regije – alpskoj, panonskoj, kontinentalnoj i mediteranskoj, među najbogatijim zemljama Europe, istaknuo je Vladislav Mihelčić
Pred nama je skori ulazak u EU. U toj velikoj međunarodnoj obitelji teško da ćemo se moći nositi s nekim zemljama što se tiče tehnologije, autoinduistrije i mnogočega drugog. No u zaštiti prirode možemo se nositi i to veoma lako s bilo kojom EU članicom. Hrvatska je po svojoj bioraznolikosti u četiri biografske regije – alpskoj, panonskoj, kontinentalnoj i mediteranskoj, među najbogatijim zemljama Europe, kazao je Vladislav Mihelčić, stručni suradnik na projektu i djelatnik NP Kornati u uvodu edukativne radionice “Uvjeti života i rada u blizini zaštićenih područja prirode” koja je u sklopu projekta “Una – spring of Life” jučer održana u prostorima Razvojne agencije Zadarske županije ZADRA-e.
Mihelčić je na početku svoga izlaganja izrazio nadu da će radionica na koju se odazvalo 15-ak lokalnih dužnosnika i društvenih aktivista koji žive i rade u blizini zaštićenih područja prirode izazvati reakciju i interakciju svih njezinih sudionika.
Predavač je svoje izlaganje podijelio u četiri prezentacije. U prvoj je govorio o zakonskim okvirima kojima RH štiti svoje prirodne vrijednosti, a u ostale tri naglasak je stavio na odnose između čovjeka i prirode u kojoj on živi, na dobrobit i jednih i drugih. To, kako je pojasnio Mihelčić, znači i u korist prirode i u korist održivog razvoja lokalne zajednice.
– Hrvatska je veoma bogata divljim svojtama. Bogatstvo s obzirom na divlje svojte ne leži samo u njihovoj raznolikosti, već se očituje i u njihovoj endemičnosti. No problem s kojim se u zaštiti prirode uvijek iznova susrećemo jest taj da čovjek svojim civilizacijskim tekovinama ugrožava divlje svojte i njihova staništa, kazao je među ostalim Mihelčić koji je polaznike edukacijske radionice upoznao s posebnostima zaštićenih prirodnih vrijednosti, a sve to u cilju povećanja njihove sposobnosti za održivi razvoj tih područja.
Spomenimo i da su edukacijske radionice dio jednog od četiri radna paketa projekta “Una – Spring of Life”, a jučerašnja radionica je bila posljednja u nizu.
Kako nas je informirao pomoćnik pročelnika županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske procese Lovro Jurišić, sljedeća četiri i pol mjeseca, koliko će još projekt trajati, u planu je postavljanje signalizacije prema izvoru Une, izrada brošure koja će obuhvatiti izvor s hrvatske strane te izrada web-stranica, koja je u tijeku.


Projekt vrijedan 421.050 eura


Projekt “Una – spring of Life” čiji je nositelj Zadarska županija odabran je za sufinaciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013.
Provedba ovog 421.050 eura vrijednog projekta započela je 1. travnja 2011. godine i traje do 31. ožujka 2013. godine.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 198.467 eura. Projekt se na području RH provodi u suradnji sa šest partnerskih te dvije suradničke organizacije.