Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izložba izdanja muzeja i galerija na Interliberu

Autor: Hina (H)

12.11.2012. 23:00
Izložba izdanja muzeja i galerija na Interliberu

Foto: FaH



Na ovogodišnjoj, 31. izložbi, sudjeluje 112 muzeja i galerija iz cijele Hrvatske koji su u proteklih godinu dana objavili čak 570 publikacija, izvijestio je Muzejski dokumentacijski centar
U okviru ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara danas na Zagrebačkom velesajmu, održat će se i izložba godišnje izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, koja želi omogućiti publici neposredan uvid u muzejske vodiče, časopise, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije, ali i elektronička izdanja, suvenire, igračke.
Na ovogodišnjoj, 31. izložbi, sudjeluje 112 muzeja i galerija iz cijele Hrvatske koji su u proteklih godinu dana objavili čak 570 publikacija, izvijestio je Muzejski dokumentacijski centar (MDC), koji tu izložbu organizira u kontinuitetu već trideset godina.
Predstavit će se publikacije muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.
U predgovoru kataloga stoji kako je ove godine uočena bitno smanjena produkcija skupih likovnih monografija kao i multimedijskih publikacija, što je zasigurno uvjetovano i uključivanjem muzejske zajednice u programe štednje te okretanje jeftinijim oblicima komuniciranja s publikom.
Tijekom izložbe, 16. studenog, predstavit će se englesko izdanje MDC-ova nagrađivanog Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke (“Guide to Croatian Museums and Collections”), koji prikazuje 265 muzeja i zbirki te 36 kolekcija i riznica vjerskih zajednica. Kao prvo takvo izdanje u proteklih dvadeset godina Vodič daje prijeko potreban pregled muzejski valorizirane baštine, a predstavlja i neku novu ili manje poznatu građu iz bogatih fundusa kulturne i prirodne baštine Hrvatske.
Izložbom, koja će biti otvorena do 18. studenog, MDC nastoji evidentirati, ali i promicati muzejsko izdavaštvo kao vitalan i značajan segment rada muzejskih ustanova.