Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Jadrolinija” će prevoziti gorivo na otoke

Autor: Nives Rogoznica

12.11.2012. 23:00
“Jadrolinija” će prevoziti gorivo na otoke

Foto: Zvonko KUCELIN



Prevozit će se 1.000 litara po vožnji, a građani će na crpkama morati kupiti posebne kante za prijevoz goriva, najavio je pročelnik Ivica Katić
Gorivo će se na otoke nastaviti prevoziti trajektima Jadrolinije i to redovnim linijama. Proizlazi to iz informacije koju je na kolegiju gradonačelnika iznio pročelnik UO za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić. Katić očekuje kako će ovo kroz petnaestak dana biti uređeno u prijedlogu izmjena Pravilnika o prijevozu opasnih tvari unutarnjim vodama.
Problem s prijevozom nafte i benzina Jadrolinijinim trajektima, unatoč tome što je to za stanovnike otoka na kojima nema crpki jedini način da dođu do potrebnog goriva, nastao je u ožujku ove godine kada je prijavljen protupravni prijevoz. Kako je tada pojašnjavao pročelnik Katić, Zakon o prijevozu opasnih tvari dopušta putničkim brodovima prijevoz goriva samo iznimno, pri čemu traži da ono bude smješteno u posebnom, za to predviđenom, prostoru. Istodobno je, po Pravilniku o prijevozu opasnih tvari unutarnjim vodama, prijevoz dopušten samo uz potvrdu o sposobnosti plovila za prijevoz opasnih tvari što Jadrolinijini trajekti nisu imali. U javnosti su se potom pojavljivale informacije kako bi prijevoz goriva na otoke mogao biti organiziran posebnim linijama, te kako bi ga mogli preuzeti privatni brodari, no konačno će rješenje, ipak biti jednostavnije.
– Prije mjesec dana je, na našu inicijativu, Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture osnovalo Povjerenstvo za promjenu pravilnika koji definira prijevoz opasnih tvari na brodovima. Imali smo sastanak u prostorijama Lučke kapetanije u Zadru gdje su bili predstavnici Ministarstva, Hrvatskog registra brodova i Jadrolinije. Dogovoreno je da će se izmijeniti nekoliko članka Pravilnika i prijevoz će se urediti tako što će na brodovima biti posebni prostori – ili otvoreni ili zatvoreni, kao što su kavezi, a koji će morati imati tehničke uvjete, što znači ventilaciju. Moći će se prevoziti 1.000 litara po vožnji, a jedini uvjet za građane je da će morati na crpkama kupiti posebne kante za prijevoz goriva, rekao je Katić.


PRIJEVOZ VODE NA OTOKE: “Vodovod” ostaje u manjku 600.000 kuna?


Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU najavljene su izmjene Zakona o otocima po kojima bi i jedinice lokalne samouprave morale sudjelovati u sufinanciranju subvencioniranja vode na otocima, rekao je pročelnik Ivica Katić.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pokrit će troškove prijevoza vode na otoke nastale u 2012., no neće, ili makar ne u cijelosti, pokriti dugovanja koja se vuku od prošle godine, zbog čega će, u najboljoj varijanti, zadarski „Vodovod” ostati sa 600-tinjak tisuća kuna manjka.
– Po zadnjim informacijama, Ministarstvo je obećalo u rebalansu izdvojiti još 1,5 milijuna kuna za prijevoz vode što bi pokrilo troškove od ove godine, ali samo dio troškova koje smo naslijedili od prošle godine, rekao je Katić.
Ukoliko bi Ministarstvo Vodovodu zaista transferiralo 1,5 milijun kuna, u što u gradskoj upravi nisu do kraja sigurni, sa 700-tinjak tisuća kuna podmirili bi se troškovi prijevoza nastali u drugoj polovici ove godine, a s preostalim novcem dio nepodmirenih troškova iz 2011. Na ovaj bi se način nepodmireni troškovi za subvencioniranje prijevoza vode smanjili na spomenutih 600-tinjak tisuća kuna.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prvotno je, u ugovoru potpisanom s Gradom Zadrom i Vodovodom, za subvencioniranje dopreme vode za 2012. odobrilo 2,2 milijuna kuna što je bilo dostatno za plaćanje prijevoza do konca srpnja. U kolovozu je prijevoz vode na otoke ipak nastavljen, nakon što je gradonačelnik Zvonimir Vrančić iz Ministarstva dobio obećanje kako će troškovi biti pokriveni, a uskočio je i vodonosac Hrvatske ratne mornarice.