Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Arije Macbetha odzvanjale Znanstvenom knjižnicom

12.11.2013. 23:00
Arije Macbetha odzvanjale Znanstvenom knjižnicom


Prva u nizu od deset opera Giuseppea Verdija prikazana je jučer u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar. Zajednica Talijana Zadar i udruga Dante Alighieri pod pokroviteljstvom Teatro dell’opera di Roma organiziraju projekciju opera Giuseppea Verdija.
– Projekcije se održavaju našom zajedničkom suradnjom, a sve u povodu 200-te obljetnice rođenja Giuseppea Verdija. Na ovaj način želimo obilježiti veliku obljetnicu ovog majstora opere, kazala nam je Andrea Bevanda, predsjednica udruge Dante Alighieri. Prva projekcija koja je prikazana, a koju je posjetilo jako malo ljudi, bila je opera Macbeth. Macbeth je jedna od najpoznatijih Shakespeareovih drama, ali i najkraća njegova drama. Kroz stoljeća često izvođena i adaptirana, postala je arhetip žudnje za moći i njenih opasnosti.
Shakespeare je inspiraciju za radnju pronašao u povijesnom izvješću o Macbethu di Scoziu, Raphaela Holinsheda, te onom škotskog filozofa Hectora Boece. Mnogo je praznovjerja nastalo na temelju vjerovanja da je drama na naeki način “prokleta”, te mnogi glumci ne žele na glas spominjati naslov, nazivajući ju “škotskom dramom”. Izgovoriti njeno ime unutar kazališta, smatralo se činom koji je u stanju pretvoriti bilo koji spektakl u fijasko.
Iznimno popularna je i operna verizja ove tragedije, koju je uglazbio Verdi po libretu Francesca Maria Piave, te ju se smatra, ako je ikako moguće, još zlokobnijom od one šekspirijanske. Radi se o mračnoj, krvavoj tragediji, u kojoj dominira zlo, te kompleksni i dvosmisleni likovi.
Nakon Macbetha, tjedan za tjednom moći ćemo gledati projekcije sljedećih opera: Rigoletto, La Traviata, Nabucco, Aida, Don Carlo, Falstaff, I due foscari, Les vepres sicilennes, te Simon Boccanegra.
Opere Giuseppea Verdija, nakon premiejrnih izvedbi u Italiji jako brzo su stizale u Zadar, te je samim time prikazivanje ovih projekcija zanimljivo. Prilika je ovo da se Zadrani još jednom upoznaju s djelima ovog velikog talijanskog majstora opere.